hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 客量低巴士線可否由小巴經營
開啟左側

[問題] 客量低巴士線可否由小巴經營

ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-22 10:27 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2021-11-21 23:18
不如問下有咩客少嘅巴士線有小巴有興趣接手?

小巴從來只識搶巴士客+客多載唔晒都唔俾巴士做

完全正確
小巴公司只會有興趣做巴士客量嘅路綫唔會想做小巴客量嘅路綫
特別係獨市到冇朋友嗰隻,就算繁時載唔曬,積曬班客喺個站度都要由繁時死等到非繁
好彩就仲有一兩個位執雞,唔好彩隨時等成個鐘照俾你食
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-22 10:39 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-11-22 09:08
212運吉唔比小巴接手

但好似大埔小巴

真正原因係係近年巴士公司s互相競爭多咗
一定係巴士公司互相爭咗先,唔會再跌落小巴畀人執雞
加上小巴載唔曬深入民心,除咗真係偏僻到冇朋友,否則當區區佬一定爭取做巴士唔要小巴,簡單易做嘅政績工程
例如B6最後都係巴士唔係小巴
屯門上水小巴呢個情況唔會再出現

不過咁樣反而令到近年小巴頹做
冇乜新路綫但又好賺,舊路綫又不斷被鐵路同巴士霸佔市場
加埋本身唔夠司機,好多時泊曬啲小巴喺站頭都唔出車做生意
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-22 10:45 | 顯示全部樓層
MatthewY 發表於 2021-11-21 19:20
有啲小巴線真係好多人搭,由站頭去到總站都係同一條線嘅小巴,小巴佬就開心,點會俾巴士做?不過我覺得都 ...

繁時同非繁客量爭好遠嘅,可以巴士開繁時,小巴開全日
不過既得利益嘅舊路綫好難郁,小巴實會嘈
最後又係片幾十輪又要避走又要逆走先勉強開到線
kay 發表於 2021-11-22 10:45 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-22 10:39
真正原因係係近年巴士公司s互相競爭多咗
一定係巴士公司互相爭咗先,唔會再跌落小巴畀人執雞
加上小巴載唔 ...

806系咪清泉再上已數到安達臣89ABC

不過九巴無興趣做既野
比小巴做似乎係有驚喜

而綠小問題係運輸署公開招標既
總係招一D無錢賺路線

但就算806系都要搭413落去
413服務爛成點有眼見

而小巴佬想改線唔係AMS就慢慢拖
好似69 九龍灣特班都磨左幾年仲要只係假日有車
世界很簡單 人類很複雜
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-22 10:48 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-11-22 10:45

小巴路線招標一向係油水綫搭豬頭骨
例如新界綠小44/44A系點都要搭49S

但係近年就好多時候淨係得豬頭骨畀人投
toyl 發表於 2021-11-22 11:00 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-22 10:48
小巴路線招標一向係油水綫搭豬頭骨
例如新界綠小44/44A系點都要搭49S

仲有就係個價錢問題,巴士價錢可能比較實惠,去到小巴隨時雙倍。
巴士要殺線變小巴先大阻力,小巴線要殺變巴士,咁又要比返條殺巴士變小巴線佢,又有無咁好吸引力?
busnrail_fans 發表於 2021-11-22 11:03 | 顯示全部樓層

其實最應該由小巴接辦嘅巴士線,應該係好似270呢type巴士公司唔鬼想加密班次嘅短途「屋邨屋苑 ─ 當區市中心/鐵路站」駁腳線

呢類線重點就係等車連車程,要快過行路
行路行10零分鐘就行曬,但係班次就夠膽死開15-20分鐘一班,就算搵架雙層12.8m嚟行都無補於事
用家角度係最緊要快上到車、快去到目的地呀
peterkwan 發表於 2021-11-22 11:05 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-11-21 23:18
不如問下有咩客少嘅巴士線有小巴有興趣接手?

小巴從來只識搶巴士客+客多載唔晒都唔俾巴士做

39A: 小巴有興趣但運輸署因為有 39A 而唔放行, 寧願搞到 39A 不斷減班/脫班.
Ohm 發表於 2021-11-22 11:07 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-11-22 08:29
咁當日就係唔夠客蝕哂錢要用小巴取代巴士,但有人爭取留巴士,咪攪成今日咁樣小巴開左但巴士取消唔到

對 ...

91M客量點都唔會低到轉小巴,如果轉咗小巴咁UST唔使返學啦

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
214P_world + 3 精闢見解

查看全部評分

nwfb1001 發表於 2021-11-22 11:24 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-11-22 10:45

九巴冇興趣嘅嘢,唔只俾小巴有驚喜,俾其他巴士公司都係;歷史上諗到嘅仲有682