hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 客量低巴士線可否由小巴經營
開啟左側

[問題] 客量低巴士線可否由小巴經營

kingprowm 發表於 2021-11-23 10:45 | 顯示全部樓層

巴士公司背後都係大財團,實力雄厚,相比小巴只係細公司,大公司年年賺咁多錢就應該負一定社會責任

冇理由可以少客線就俾小巴做,小巴多客線就想搶來做
ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-23 11:40 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-11-23 10:45
巴士公司背後都係大財團,實力雄厚,相比小巴只係細公司,大公司年年賺咁多錢就應該負一定社會責任

冇理由 ...

唔少小巴公司長期都係扮細扮弱者扮豬食老虎一個小巴牌成球幾兩球嘢
好似馬生咁又開幾十個分公司去營運扮冇壟斷
等同出面啲藥房同旺角波鞋街一樣,每間好似細公司咁,但其實背後都係嗰一兩個老細
純計實力雄唔雄厚,個別小巴公司隨時雄厚過無良柏同屎水

評分

參與人數 2aPower +6 收起 理由
nwfb1001 + 5 個別小巴公司隨時雄厚過無良柏同屎水.
HR9710+KU1391 + 1 精闢見解

查看全部評分

ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-23 11:59 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2021-11-22 22:04
做得好,比條線比小巴公司升格做巴士線當獎勵

好過一做得好條小巴線就比厹司充公條線 ...

個人比較希望引入中型巴士
而家其中一個最大問題係19座同90座其實爭太遠,唔係太有效益
小巴載唔曬,但大巴要疏車儲客一車過載

中型巴士,大概載30人,可以純電動,供輪椅上落
小巴公司可以提升現有小巴線做中巴線,比小巴稍為疏嘅班次亦用少啲司機,以節省小巴公司成本同解決難請司機問題
巴士公司更容易放棄頹線,畀小巴公司用中巴做,亦都有低地台供輪椅上落唔怕代替唔到

繁時同非繁客量爭好遠嘅,更加可以巴士同小巴公司嘅中巴營運唔同時間混走
例如科學園272K,平日日間非繁真係唔多客,可以平日繁忙時間同假日先行巴士,平日非繁忙時間用中型巴士
呢啲安排,亦切合巴士公司同小巴公司嘅商業運作
巴士公司傾向做繁時打爆架車,非繁唔怕泊架車返廠唔生意,因為非繁幾乎開一班蝕一班
小巴公司反而傾向用盡部車同司機做盡所有時間,非繁都唔難打爆部車

天空之神 發表於 2021-11-23 12:38 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-11-23 10:45

冇理由 ...

咁 621-623 果間叫大集團定小商人?

明明就係小九汽黎
.
93常客 發表於 2021-11-23 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層
其實有冇諗過巴士公司老闆自己組小巴公司,然後推出替代服務?好似N90 N72   轉小巴,但都係自己巴士公司做,日間就做客量十分差嘅線(e.g. 43m)。以及利用小巴,加密客量較差路線嘅班次。
kitarolo 發表於 2021-11-23 17:14 | 顯示全部樓層
有無一個攞平衡點嘅方式係
保證到小巴客滿,但要防止唔夠
車做都唔准專利巴士加入,例如
訂立乘客不應總站候車超過20
分鐘或其他易執行嘅規則,即使
僅讓巴士輔助繁時都對客有利。
User12345678910 發表於 2021-11-23 17:35 | 顯示全部樓層

小巴收費一般較巴士貴,又冇儲分計劃
214P_world 發表於 2021-11-23 17:41 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-11-22 22:19
你諗吓有一半人既車費都平超過一半

加上同 298M 合併後車費低過scale 一截,仲要加分段落將軍澳

冇客又如何開你所謂嘅"搶錢線"呢? 正正係該時段有客(甚至多客到滿瀉)先至開得成, 而其餘時段係市佔率問題
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2021-11-23 17:45 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2021-11-23 17:35
小巴收費一般較巴士貴,又冇儲分計劃

同意小巴收費通常貴D (因為回本門檻高D),當然都有唔少巴士貴過小巴嘅例子 (所以建議case by case考慮)
但儲分計劃唔應該係主要考慮因素,因為公共交通係為加強地區可達性 而非為儲分
獨學而無友,則孤陋而寡聞
GA6072 發表於 2021-11-23 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-11-23 11:59
個人比較希望引入中型巴士
而家其中一個最大問題係19座同90座其實爭太遠,唔係太有效益
小巴載唔曬,但大 ...

中型巴士本身係厹有做
用豪華巴士既收費表去keep到有少少肉食

而家玩串左個party
將少客線當中型巴士市場拆出黎公開投標
分分鐘大半間公司會比人支解