hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 十月 → 十一月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2021 十月 → 十一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2021-11-25 21:42 | 顯示全部樓層

暱稱係「丸窓電車(圓窗電車)」既モ510形

呢邊站牌寫既兩個「鄰站」係美濃市出身既歌手——野口五郎既作品

車內拆曬凳

駕駛台

馬路候車區或者低月台車站用既踏板

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2021-11-25 21:49 | 顯示全部樓層

呢架モ590形喺名鐵岐阜線全部廢止之前一年特登復原昔日既軌道線車輛既綠白塗裝

車內保留返座位

駕駛台

樓主| cyc_yin 發表於 2021-11-25 22:02 | 顯示全部樓層
站內

昔日時刻表

行去附近うだつの上がる町並み(卯建房屋街道)睇下舊建築

房屋之間有「卯建」防火壁

路邊展示和紙花燈

古民家活化成酒店、展覽廳、cafe

樓主| cyc_yin 發表於 2021-11-25 22:15 | 顯示全部樓層

回程搭巴士直接去岐阜站,沿路塞下停下交通燈,車程大概要一個鐘以上。巴士走線大部分行返以前美濃町線旁邊啲馬路,有時都會見到留落黎既平交道黃色欄桿。

岐阜站前廣場亦有另一部モ510形,佢原本保存喺金公園,2019年轉黎呢度

前面地板有#GIFU錯覺藝術

只可以望入車廂

從高山本線路軌入岐阜站既キハ85系

樓主| cyc_yin 發表於 2021-11-25 22:32 | 顯示全部樓層

喺名古屋站附近食完晚飯之後,返歸嗰程就試下近鐵特急最新既80000系「ひのとり(火之鳥)」。普通車廂座椅已經好舒服,佢座面連椅背既傾斜角度仲大過N700S,椅背後面有固定既硬罩(背殼),隨意挨後亦唔怕影響後排乘客,只係凳、椅柄既寬度差N700S少少

隔離嗰卡6號車就係大阪方向車頭既高地台Premium Seats車廂,門廊設置販賣機、咖啡機同唱錢機,可以買茶包、小食、紀念品,所有乘客都用得

5號車門廊有休憩空間

旁邊係大型locker

我搭既傍晚班次中途亦會停大和八木,之後我就喺度轉車返京都

樓主| cyc_yin 發表於 2021-11-29 21:21 | 顯示全部樓層
喺裝完月台閘門既鶴橋站影下(翻新完既223系0番台好樣衰)

323系

暱稱叫「カラシ(黃芥辣)」既EF65形2127號機當日久違地黎到關西,行走5087レ班次,所以各處都好多人,特別係城北公園通站,最後我唯有去到構圖麻麻地既JR淡路站影佢(當日天氣一直多雲,出太陽既時間好少)

佢係宜家唯一一部貫通門油黃色「広島更新色」既EF65形,所以變得珍貴

之後等佢從百済貨物站出返黎既時間就搭去附近阪急既上新庄站影下車(9300系)

樓主| cyc_yin 發表於 2021-11-29 21:25 | 顯示全部樓層

1300系SDGs Train塗裝

佢唔似東急嗰列SDGs Train咁用返聯合國官方各項SDGs既色彩

3300系

Osaka Metro 66系翻新車

樓主| cyc_yin 發表於 2021-11-29 21:41 | 顯示全部樓層
7300系

巧合地既兩列特急代走喺呢度相遇,佢地都係VVVF化既翻新車

7000系京とれいん(Train)雅洛

8300系2次車

5300系

去返淡路站,將來高架化最重要就係消滅千里線同京都線既平面交差,相信新站複雜程度不輸京急蒲田(5300系細方向幕版本)

千里線同京都線喺呢度呈X形走向交匯

樓主| cyc_yin 發表於 2021-11-29 21:50 | 顯示全部樓層
之後去返JR淡路站等EF65-2127回程既配1792レ班次(201系)

呢列最近檢查完從吹田出場,有新油既塗裝同灰車底之外,當初編組號碼仲貼漏左9字,變成第一列

當日傍晚呢班直通快速由321系負責

又見到呢列

當日陰天呢度就唔會逆光得好犀利(將空貨卡配給返去吹田貨物站)

樓主| cyc_yin 發表於 2021-11-29 23:19 | 顯示全部樓層

跟著嗰個週末2127號機再次行同一個貨物班次黎關西,我今次就去到南草津影下(225系100番台)

我原本想去石山站前巴士站旁邊,朝早完全順光既隱世位影,但係嗰度就難影埋車尾

中午過後就側面都順光(223系,最近由6000番台變2000番台既V25編成加後面1000番台)

223系2000番台量產先行車W10編成+225系100番台,量產先行車圍住車頭燈既方框已經消失

福山通運既貨物列車——福山レールエクスプレス(Rail Express),由EF210形300番台牽引,呢部係2020年新製出廠