hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 田北辰建議屯門經交椅洲至港島鐵路增設三聖及黃金海岸站 ...
開啟左側

田北辰建議屯門經交椅洲至港島鐵路增設三聖及黃金海岸站

eternalflame 發表於 2021-11-24 01:05 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2021-11-23 23:06
青龍頭填海範圍水深5米: http://paper.wenweipo.com/2012/01/05/HK1201050011.htm

就咁量度個填海範圍只係1200m x 150m
豪景花園根據2016年中期人口調查連9000人口都唔夠
粗略放多個豪景去個填海區,人口都唔會過到20000
填海區仲要預留返車站個位置,即係唔可能用盡晒黎起樓

上面提過航道水深係20米以上,由青龍頭去馬灣甚至係青衣你想點起?
用沉管隧道,青龍頭站要起到幾深先得?
用高架橋,青龍頭站要起到幾高先得,而且其西面已經要起青龍大橋
會唔會影響景觀架?

P.S. 我諗我都係太認真啦

008325 發表於 2021-11-24 01:12 來自手機 | 顯示全部樓層
睇番以前展城館個模型. 應該會收起小秀上村成幅地起連埋後面座山起站同大量房屋
eternalflame 發表於 2021-11-24 01:42 | 顯示全部樓層
008325 發表於 2021-11-24 01:12
睇番以前展城館個模型. 應該會收起小秀上村成幅地起連埋後面座山起站同大量房屋 ...

展城館個model其實好粗略

樓主| newlife 發表於 2021-11-24 02:04 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-11-24 00:59
第一: 請提供數據,唔好口噏噏當秘笈
第二: 你講鯉魚門航道係一條相對較直嘅航道,唔駛點轉彎,而深井係 ...

數據應由政府公佈或查詢政府所得出為準,況且有啲根本就係common sense,係唔需要數據就已經知,一般情況下航道越窄水流就越急,如汲水門。航道直就一定可容許大型輪船駛經?鯉魚門馬環村至海防博物館之間航道突然收窄得咁厲害,點都會令水流轉急,因此輪船要行得好慢避免意外,相對上深井航道確實闊得多,所以即使填海,唔係完全冇增加水流,但情況肯定比汲水門或鯉魚門好得多。汽車不同輪船,馬路不會闊得像海洋,即使係巨輪,喺海上衹佔好細部份(附圖),唔會受轉彎半徑所限。
 樓主| newlife 發表於 2021-11-24 02:52 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-11-24 01:05
就咁量度個填海範圍只係1200m x 150m
豪景花園根據2016年中期人口調查連9000人口都唔夠
粗略放多個豪景去 ...

如果青龍頭少人,咁小欖更少人,僅7500,係咪條綫經過、順路而唔考慮人口就一定要俾站?何況睇唔到政府有咩計劃增加小欖人口去撐起一個重鐵站。青龍頭填海約增一萬人,若加上收回龍如路一帶村屋地(附圖)去起高密度公居屋私樓,應可再添一萬至萬五人左右,即青龍頭最多可容納三萬多人,同顯徑一帶人口相若。入海隧去馬灣喺深井,唔影響青龍頭站,建議深井站設喺深井西面(即海雲軒以南)近地面之地底,以便預留足夠距離向東落斜過海,列車於珀麗灣西北面登陸,越過村屋群地底(冇樁柱影響)並緩緩爬升至接近地面之地底,與東涌綫馬灣站交匯接駁。
timewater 發表於 2021-11-24 11:31 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2021-11-23 02:28
閣下發起嘅北環綫南延建議( https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1188924&ex ...

其實田北辰既建議係咪都應該放F版?

名人既建議都唔應該喺R版討論

20160424 發表於 2021-11-24 11:50 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2021-11-24 11:31
其實田北辰既建議係咪都應該放F版?

名人既建議都唔應該喺R版討論

其實係,爭取同現實研究往往有距離,佢之前話駁屯門站,但好早既數據已經顯示駁屯門南站先係政府意向
睇返地型環境呢條鐵亦無可能駁屯門站轉乘。
jpoon 發表於 2021-11-24 12:41 | 顯示全部樓層
newlife 發表於 2021-11-24 02:04
數據應由政府公佈或查詢政府所得出為準,況且有啲根本就係common sense,係唔需要數據就已經知,一般情況 ...

你講common sense我又講common sense
你一方面又話「一般情況下航道越窄水流就越急,如汲水門」,咁你要填海收窄航道水流咪急咗囉,呢點你都同意
「航道直就一定可容許大型輪船駛經?」我係講緊你用鯉魚門做例子,鯉魚門航道較直,唔駛轉彎,同汲水門航道要轉彎冇可比性
「因此輪船要行得好慢避免意外」common sense話我知轉彎唔同直行,除咗船隻或拖船動力,水流都會帶動隻船行,你收窄咗航道,同埋船隻航行仲會產生波浪,你填咗海,窄咗之餘仲有機會令波浪反彈更強,係咪需要計數睇下對水流、航行影響幾大呢?係咪單單一句「相對上深井航道確實闊得多,所以即使填海,唔係完全冇增加水流,但情況肯定比汲水門或鯉魚門好得多。」就得呢?
船隻轉彎唔駛睇半徑呢句更加好笑,咁大嘅船航行冇可能可以原地轉彎囉,會反船咖喎

http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| newlife 發表於 2021-11-24 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-11-24 12:41
你講common sense我又講common sense
你一方面又話「一般情況下航道越窄水流就越急,如汲水門」,咁你要 ...

鯉魚門航道係直,但重點係嗰個位闊度好低,會令水流變急促,從而影響巨輪通行(要行得好慢),深井即使填咗水流都唔會急過鯉魚門,何況我有時經過深井時觀察啲貨輪即使轉彎過青馬橋都會緩速經過,水流增加不至於令貨船無法安全轉彎駛過。轉彎半徑一般僅適用於馬路或鐵路,好多市區內街就係過於狹窄,巴士無法轉彎駛入,而巨輪甚少會行窄河道,通常喺遼闊大海出現,轉彎入另一航道時衹需考慮水深/闊度是否足夠、水流會否十分湍急(青馬橋情況即使深井填海都唔會變得十分湍急,因航道仍闊,抵銷部份收窄影響)。