hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴多線減班消息
開啟左側

[路線消息] 九巴多線減班消息

Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-30 11:27 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-11-27 17:31
出聲成功嘅案例的確係理解到規則
例如89D廣黃都只係拗去馬鞍山小巴服務差,無死攬九東密車
30X去程都係改 ...

倒返轉咁諗
就係好大程度睇你個package做成點
不論拆83X同拆259D
班次一定係疏左
係應該要反對咖?
事實只要班次唔太差既都會受
但你試下條83X好似拆81C咁冇左假日服務?
唔ban到你飛天?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Ricky403 發表於 2021-11-30 21:45 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-11-30 11:27
倒返轉咁諗
就係好大程度睇你個package做成點
不論拆83X同拆259D

81C 87D係減車重組
83X 89D 89S或者62X 259D就唔係

咁就解釋到點解會減班替代重組
同埋點解同樣係出聲,有啲改動繼續做有啲改動撤回
.
HG6729 發表於 2021-12-1 07:23 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-11-29 00:50
今個星期減班有三條線加時:
75X:90 分鐘 -> 98 分鐘
82K:45 分鐘 -> 50 分鐘

75X洗唔洗一程98分鐘
減班都唔洗狂加時
tszhinchan3 發表於 2021-12-1 08:18 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-11-30 21:45

當年83X、89D重組,89D要抽一部車做89S,其實都係「變相減車」。

RyanPun 發表於 2021-12-1 09:02 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-11-29 23:28
後尾喺居民抗議之下,都飛得走啦
九巴同運署都未至於某啲站友諗到咁不近人情
有啲時候地區都係衰貪字得個 ...

同埋我覺得九巴都有考慮過當年89D狀況,好記得嗰時星期六1點幾兩點、大約12分一班出東九,要兜黃泥頭情況下,我耀安上車都經常滿座,小瀝源飛站都時有發生。
老實講真貪字得個貧,12分一班但隨時飛站嘅89D,對20分一班但一定上到車嘅83X,死留89D喺小瀝源對九巴嚟講一樣冇著數。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
tszhinchan3 發表於 2021-12-1 10:12 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-12-1 09:02
同埋我覺得九巴都有考慮過當年89D狀況,好記得嗰時星期六1點幾兩點、大約12分一班出東九,要兜黃泥頭情況 ...

我會用「肥上瘦下」去形容89D同83X,單靠廣黃客根本養唔到一條全日83X,而家做埋水仔都只能勉強維持現有班次。
當年89D開全日馬鞍山只屬初中期發展階段,人口唔多,非繁入廣黃執客非無理。不過到馬鞍山不斷發展,單單一個馬鞍山已經做爆左,而且89C又做唔到分流作用,89D已經具備飛廣黃條件。

九巴一直面對個問題就係83X全日唔夠客,所以2014年第一次重組建議拉去沙田站,2016年第二次重組再提拉去水仔就係咁解。第一次重組失敗係因為廣黃反對搬總站,第二次差D爛尾除左因為「馬鞍山<>廣黃」同班次問題,都係廣黃唔接受搬總站事實,睇開89S之後冇客但當時區議員仍反對拉去圓洲角就知。
Ricky403 發表於 2021-12-2 21:57 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-12-1 08:18
當年83X、89D重組,89D要抽一部車做89S,其實都係「變相減車」。

我講緊總數
81C 87D係總數都減咗
更加唔好講30X 33A呢啲

而37 66X改荔枝角道唔成功
係其他野大致唔變,但要犧牲站位
圍起上黎一樣係淨蝕
.
214P_world 發表於 2021-12-3 16:56 | 顯示全部樓層
減完開900半全日?
獨學而無友,則孤陋而寡聞
RyanPun 發表於 2021-12-3 17:22 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-12-2 21:57
我講緊總數
81C 87D係總數都減咗
更加唔好講30X 33A呢啲

87d單嘢,減出嚟批車本身好似想射落公海,反而89D減一車比89S都仲賺緊一部,本身非繁忙時間經小瀝源多數一對對頭車咁出現。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-3 17:59 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-11-30 21:45

即係你既意思係
81C/87D咁減唔夠車就寧願唔做
83X/89D就so call平手/加車重組
所以仲有空間傾?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過