hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E6M上荃錦
開啟左側

[突發!] E6M上荃錦

tridents 發表於 2021-11-28 23:40 | 顯示全部樓層

051039 發表於 2021-11-28 23:10

成日話上山要用voith
咁嶼巴用ecomat批A51咪死得?
二手A91,R33仲有批RC2呀,假日入去打仗啲車全部用Ecolife喎
再講,64K,91/91M都要爬山㗎啦
柴斜線用車都係zf多過voith喎

嶼記單層磅數輕無咁覺。

ZF 真喺多周邊問題過 Voith,由水溫油溫橫直濕到尾擔,行 ZF 波箱多奇難雜症野過 Voith 好多,急修收症跟到暈。

Ecomat 落斜吹疏油溫升得好快,據朋友佢地平時試車落柴斜經驗分享,在柴斜頂波箱油膽溫度大概 95,當開始落斜踩迫力著吹疏時波箱油溫好快上到 130,如果波箱正常水箱正常,落到迴旋處不久波箱油溫好快跌返 100 左右,咁就代表試波箱合格。

而好多時佢地發現落緊斜或落完斜,波箱油溫落唔返,導致水溫喺咁升,水溫燈著但油溫燈無著然後收 Port 車,呢類 Case 好難跟有時跟唔到又掟返出街行,Port 多幾次跟到無得跟唯有抬波箱,Voith 就無呢類 Case。
ryumew 發表於 2021-11-28 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-11-27 15:55
51R收20蚊位都一樣頂閘架啦。

雖然我覺得九巴只係純為51轉雙層去試。

應該唔會20蚊,也許收68M價
GA6072 發表於 2021-11-28 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層
小roy 發表於 2021-11-28 23:24
Tomchen 兄篇引文有個 point 好值得你留意,TPDM 只係 Guideline / Design manuel冇法律效力,一切以 Ord ...

跟例就可以用特權放水
Guideline manual就係垃圾廢物
咁驗車都係走程序
要Cap.374A,TPDM做乜
橡皮圖章黎架
TD出TPDM有成10幾個Chapter
其他人個個都跟,係TD自己唔駛跟
咁份manual出嚟係玩其他人

淨係講例
有RAS effective wheelbase係單純用中尾膽加埋除2睇
已經係讀漏書

至於話憑乜
就係使用環境既路闊

tridents 發表於 2021-11-29 00:07 | 顯示全部樓層

小roy 發表於 2021-11-28 23:15
其實,一路係嶼巴聽番嚟嘅,係講緊 E400 副水箱已經較到長著,散熱都係有問題 .. ...

師兄,想問吓 AD 除咗散熱,仲有遇到咩問題?

38xx 又無點聽過散熱問題,來來去去都喺波箱尾擔冷氣,副 Cummins 又喺老問題零件唔襟行。
051039 發表於 2021-11-29 00:28 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2021-11-28 23:40
嶼記單層磅數輕無咁覺。

ZF 真喺多周邊問題過 Voith,由水溫油溫橫直濕到尾擔,行 ZF 波箱多奇難雜症野過 ...

如果真係咁多問題,咁點解幾間公司都仲係買zf多過voith?
Voith 1波始終係半油壓,效率唔及全機械
而且1波用唔到吹梳變相迫力皮壽命短啲
你講嘅95度上到130度係咪夏天嘅時候?以我搭左2年幾118嘅經驗,批mmc除左夏天最熱嗰啲日子之外好少會長嚮水箱
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
ATSE40 發表於 2021-11-29 00:29 | 顯示全部樓層

睇返本 manual,如果無理解錯嘅 AS 嘅 "rear overhang":"wheelbase" 係 0.62:1,應該已經出唔到牌。但係 AS 行足十八年都無俾人投訴。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
051039 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

腦補當真,真要補腦
tridents 發表於 2021-11-29 00:51 | 顯示全部樓層

051039 發表於 2021-11-29 00:28
如果真係咁多問題,咁點解幾間公司都仲係買zf多過voith?
Voith 1波始終係半油壓,效率唔及全機械
而且1波 ...

朋友問咗我廿幾年點解公司仲要買 ZF,佢地做維修嘅恨不得全廠用 Voith。

講慳油講錢 ZF 無得輸 Voith 完全無得打,油價咁貴每架車一日慳 10 升油,全個車隊每日燃油支出就好襟計,用 Voith 壞車率喺咪少過 ZF 又無實際數字,但問維修嘅個個都會話 Voith 無 ZF 咁多周身古怪奇難雜症 Port 入廠。

Ecomat 油溫影響水溫過 Ecolife 好多,Ecomat 問題喺不論冬天夏天吹疏時油溫上得好快,有案例喺落斜無耐已著波箱油溫燈,Port 到返嚟根本唔知喺波箱還是水箱問題,N 個原因又好難 Long 起架車幾日樣樣 Check,但 Voith 全無呢樣問題。

Voith 低速落迫力,波箱會跳落 2 波著吹疏,比返油就跳回 1 波,雞車年代 Voith 已用緊呢套程序。

95-130 度喺波箱油溫,正常工作油膽溫度 95 左右,吹疏就升到 130 左右,而波箱痴住水箱散熱所以水箱唔會跟波箱油溫一齊急升,如果落長命斜落極都未到低,水溫就會慢慢升,升到頂唔順就水溫油溫一齊著燈,又因水溫高無端端又影響引擎溫度升高,一次過影響幾部份機械操作。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Oliver_ME16 + 1 + 5 有D人唔識扮識,以為波箱油溫同水箱風扇直接.
FatStupid + 1 + 5 給你一個like

查看全部評分

ate214 發表於 2021-11-29 00:55 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-11-28 22:12
我只係從服務質素去睇,嶼巴假日 3M 11 23 服務水平算係咁啦

唔似得 51 服務質素咁差

做一班蝕一班仲講咩質素?
你出錢?
teddybus 發表於 2021-11-29 01:36 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2021-11-28 23:31
技術嘢我唔識評論,但佢既然講到運吉比E6M出牌係不合法危害公眾安全,唔該去老廉/申訴專員舉報,或者去 ...

人哋聲稱報咗ICAC都唔會話你知喎
當然啦,假如佢真係有舉報
如果ICAC查完係成立
你仲可以見到E6M,仲有91頭通街走?
咁如果唔成立,人哋又唔通話埋你知佢衰咗咩?
s3n370 發表於 2021-11-29 03:18 來自手機 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2021-11-28 15:51
跟例就可以用特權放水
Guideline manual就係垃圾廢物
咁驗車都係走程序

運輸署一架巴士都無,
咁唔知運輸署可以點樣樣“出面嘅人就要跟足例,
運輸署就乜都得啦”。
除非你認為城巴新巴就係運輸署