hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E6M上荃錦
開啟左側

[突發!] E6M上荃錦

GA6072 發表於 2021-12-1 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層

小roy 發表於 2021-12-1 09:35
邊個急彎位夠膽淨係比 3.65m 闊嘅,可以同我炒咗佢。

急彎去到乜程度先

3.65m係lane闊定路闊

如果係lane闊

市區到行到12米8既路

求其up都有一堆唔夠3.65既急彎
teddybus 發表於 2021-12-1 12:49 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-12-1 09:41
不過有一點我同意6072兄既,就係2.55m闊既問題,的確有不少車長反映行港島南區和山頂取位上要比較小心, ...

咁學人哋話齋:
「只係想講窄同唔窄,可能同個別駕駛者技術有關」
kingprowm 發表於 2021-12-1 13:00 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-12-1 05:02
51爆到冚果陣,嶼巴自己仲水深火熱。
更重要係,就算運輸署批,
九巴自己唔係無人無車,

意思係九巴自己引入嶼巴果類單層巴士

當然如果獲批用 E6M 無任歡迎,仲好
tunghang 發表於 2021-12-1 15:57 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-12-1 09:41
不過有一點我同意6072兄既,就係2.55m闊既問題,的確有不少車長反映行港島南區和山頂取位上要比較小心, ...

巴士體積愈大風險愈高係毋庸置疑
問題係道路流量/設計能否承受,以及沿線需求係唔係大到值得冒險
PKD32 發表於 2021-12-1 19:14 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-12-1 13:00
意思係九巴自己引入嶼巴果類單層巴士

當然如果獲批用 E6M 無任歡迎,仲好

都唔需要,到時問陽光借車就得
s3n370 發表於 2021-12-1 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2021-11-30 22:51
偏唔知所有交通設施,
都係科學同控制手段嘅合體咁得意嘅?

成段野完美地示範佐乜嘢係滑波謬誤。

開頭狂質眾板友知唔知擺尾有幾大影響,
即係要考慮程度問題啦。
而家就話一點都不能少,搬龍門搬到呢

同埋麻煩講清楚你嘅標準係乜標準。
行車線闊度要睇係邊款路同响乜野位置,
而唔係一個死數3.5囉。
仲有,業界晨早揸緊12.8x2.55份官方指引做人啦,
入面講到明,必要時檢視相關設施駛唔駛改動

真係好似你咁,停留响D數字度鑽牛角尖咩。
s3n370 發表於 2021-12-1 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-11-30 23:42
小朋友連簽名嘅資格都冇
聲稱報官報ICAC又冇人騷佢
淪落到只可以喺網上做怨婦

佢提過運輸署連開鬼車都要傳媒報先至知。
同埋我提嘅飛機標誌下墜,又係社交媒體先發酵。
咁睇後知後覺、亡羊補牢,但起碼肯去正視。

我唔識質疑佢有冇資格啦,反正而家忠誠大過天。
不過肯定係,如果俾佢坐果D位,肯定係災難。
GA6072 發表於 2021-12-1 21:45 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2021-12-1 20:41
成段野完美地示範佐乜嘢係滑波謬誤。

開頭狂質眾板友知唔知擺尾有幾大影響,

考慮程度都有個底線
唔係無限放水

好似set定出牌條件就只係容許係3.7米以上既路跑
或者係超過x0.6既紅線就係擺尾幅度唔過1米

呢啲就係叫考慮

而唔係邊個需要,就自己走程序比佢
又唔同其他department夾
呢啲就叫放水
忠誠?你對Dennis E500忠誠下話

重有,正苦因為自身需要可以唔跟guideline同例
呢個諗法本身係一個好CLS同好恐怖既行爲
運吉可以因為巴士公司需要,唔跟guideline出exemption牌
執法都可以唔跟通例用exemption係鬧市開槍捉賊

LauCT 發表於 2021-12-1 21:45 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-11-27 17:52
有一次見到非法村巴在郊野公園站兜客,15蚊位,結果成條等51的人龍,只有10幾位轉搭村巴

講得啱
唔應該再開天價R線,行唔通,下場會好似T6、698R咁
係開就開啲好似268B咁嘅線(平日就一兩班,假期就開多幾架、甚至好似96R、275R咁全日服務)
無論遊客同居民都唔想天價搭R車嘅
西貢區居民
LauCT 發表於 2021-12-1 21:49 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2021-11-27 18:12
舊清個度等飛蛾山個度改善道路完成後就應該俾,再唔係現階段申請就只留必要用11米的91留享度做德望學校個 ...

將軍澳返德望果班唔係客?將軍澳返德望果班點睇都多過西貢同清水灣果班喎
西貢區居民