hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴905調整班次
開啟左側

[服務調整] 隧巴905調整班次

GZ4031 發表於 2021-11-29 01:06 | 顯示全部樓層

望下948, $18.4 行70分鐘內
望下905, $11.3 70分鐘係行唔哂 (最多都係岩岩過哂荔枝角站, 衰起上黎先岩岩過SSP)
明啦
dennis28a 發表於 2021-11-29 01:16 | 顯示全部樓層
hkt133 發表於 2021-11-29 00:27
兩間公司冇心做就梗係架喇,收得$11.3仲要未開車先蝕$200。
不過我中親都係九巴時段等得耐無得好講,始終 ...

咁你唔好彩,家陣兩間公司咪做下樣入番佢地心目中既班次。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2021-11-29 01:18 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-11-29 01:06
望下948, $18.4 行70分鐘內
望下905, $11.3 70分鐘係行唔哂 (最多都係岩岩過哂荔枝角站, 衰起上黎先岩岩過S ...

905 下繁灣北開車 45 分鐘落到西隧已經中到頭獎。
GZ4031 發表於 2021-11-29 01:38 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-11-29 01:18
905 下繁灣北開車 45 分鐘落到西隧已經中到頭獎。

70計緊唔太塞唔繁忙既時間

咁繁忙既話948都應該要80分既
但905... 90都黎緊囉

dennis28a 發表於 2021-11-29 01:41 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-11-29 01:38
70計緊唔太塞唔繁忙既時間

無計,抵死在 905A 一樣過鐘,每日係法院去麗閣都搞成 10-15 分鐘。
紅色公司一心以為 905A 可以加快回車,結果唔係快得多。
天空之神 發表於 2021-11-29 07:39 來自手機 | 顯示全部樓層
hkt133 發表於 2021-11-28 22:51
你講嗰啲有需求線112、118咪又係咁,九巴自己時段中間永遠要整到爆車,唔畀你搭得舒服啲。好喇,去到同新 ...

所有聯營線重新競投變獨營先解決到問題
hihiman 發表於 2021-11-29 11:49 | 顯示全部樓層

hkt133 發表於 2021-11-29 00:27
兩間公司冇心做就梗係架喇,收得$11.3仲要未開車先蝕$200。
不過我中親都係九巴時段等得耐無得好講,始終 ...

事實上都仲有好多水位俾佢地執$ ge
而只係呢2間野當睇唔到jer

好似早上948 出天后咁, 有版友話頭車頂到留後, 而係唔係真係冇資源加多班呢?
同樣道理放在沙田線咁, 呢D cap 水線又係唔係真係而家完全客量岩岩好, 冇得再搶呢? 又唔係wo

10598C 發表於 2021-11-29 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-11-29 01:41
無計,抵死在 905A 一樣過鐘,每日係法院去麗閣都搞成 10-15 分鐘。
紅色公司一心以為 905A 可以加快回車 ...

因為下繁灣仔北出軒尼詩道仲塞過905A飛走嘅旺角
其次先係填海區燈陣
印象中905A客量都係一般,尤其出翻到長沙灣道一帶之後個段
ctb234 發表於 2021-11-29 12:49 來自手機 | 顯示全部樓層
905 今時今日係兩間巴士公司自己攞黎,新巴就一向做得差,日日脫班脫到九彩,就算地鐵開到堅尼地城,905唔係小好多客,因為果陣有西營盤特車,我哋呢啲搭慣會等特車,因為灣仔開過黎嘅905 通常都爆,跟住老九無啦啦開條905A,抽905 資源,搞到905 疏到雙位數,我呢啲搭咗十幾年905 都放棄,唔再搭905,無論返工放工都係,以前幾分鐘果陣,我懶得行落地鐵站,依家十幾分鐘一班,仲要係放工時間,第一唔知上唔上到車,第二等得黎我都過緊海。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
AtrHenu + 1 精闢見解

查看全部評分

tunghang 發表於 2021-11-29 13:49 來自手機 | 顯示全部樓層

hkt133 發表於 2021-11-28 22:45
你話新巴玩到好離譜,去到25分一架,通常係收啲20分鐘一班疏車時段喎。
點都好過九巴寫11-15分但要等18 ...

未有西港島線年代,領教過日中新巴時段甩到25分