hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴3B越搭越衰,陰乾路線只會趕客
開啟左側

九巴3B越搭越衰,陰乾路線只會趕客

dennis28a 發表於 2021-12-1 01:03 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-12-1 00:20
非繁客量升得到又點會30分鐘一班咁疏
九龍灣商貿區只有返工放工時間需求大,非繁無咩人响嗰度搭車
...

你不如搵日搭下 15A 先,非繁 apm 一個站隨時上 15 個客入九龍灣。

疏唔代表無客。
惡意回復是不道德的行為。
Gary_B 發表於 2021-12-1 01:05 | 顯示全部樓層
3B 仲有得留低確是奇蹟
3av188 發表於 2021-12-1 01:29 | 顯示全部樓層

你呢個資訊係邊度黎?
謝謝
3AV188.HD199
3av188 發表於 2021-12-1 01:34 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-11-30 23:13
如果15A咁多人搭,點解又要30分鐘一班,甚至早幾年想CUT淨兩繁?
我見到15A每班車得幾個人搭

APM下繁返慈雲山可以企(當然應該冇人係搭去慈雲山北),客量當然唔及3D,但絕對唔係得幾個人搭
藍田-->觀塘、九龍灣商貿區
觀塘商貿區-->九龍灣商貿區、麗晶、新蒲崗

慈雲山、新蒲崗-->九龍灣商貿區
麗晶、新蒲崗-->觀塘商貿區

呢D係客,唔係你想像中咁冇人搭...
觀塘商貿區來往九龍灣商貿區唔想搭鐵行既,只有15A+28B,而28B之後唔經裕民坊時,相信都有部份客去左15A

3AV188.HD199
cky 發表於 2021-12-1 01:37 來自手機 | 顯示全部樓層
hongkonger1997 發表於 2021-12-1 00:23
33非繁幾乎班班都吉車

班班吉車?
望下平日夜晚八九點返到荃灣的 33
我有時晌龍德街等車出返市區
係就唔多人,但二三十個都仲有

閣下吉的定義係有空位都叫吉車乎?
duncan827 發表於 2021-12-1 02:05 來自手機 | 顯示全部樓層
hongkonger1997 發表於 2021-12-1 00:20
...

吓 我自己就九龍灣商貿區番工既 megabox個站非繁就算係15a 22/22m 33非繁都可以上10幾人喎 夜晚7點幾8點33更可以排30幾40人 請問冇人既定義係??
hk20020062 發表於 2021-12-1 03:30 | 顯示全部樓層

家陣愈來愈多新線,只有舊區減班先滿足到新線

等你地班人仲成日話沙中通車九巴會死
最想沙中通車就係九巴,可以收返晒啲資源去新區
teddybus 發表於 2021-12-1 04:30 來自手機 | 顯示全部樓層
...

未搵到車加畀15A啫
可能遲下再cut 3B班嚟加落15A呢

同埋呢,其實九龍灣都有你最愛嘅壽司買
tommy14D 發表於 2021-12-1 06:22 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-12-1 00:10
時代變遷,昔日有得做唔代表今日都有得做,昔日無得做亦唔代表今日無得做

紅土地區老化,又有鐵路夾擊, ...

由10.6米轉到全部車都12米算加咗班la,以前用10.6米magebox 上都冇得上
tommy14D 發表於 2021-12-1 06:25 來自手機 | 顯示全部樓層

3av188 發表於 2021-12-1 01:34
APM下繁返慈雲山可以企(當然應該冇人係搭去慈雲山北),客量當然唔及3D,但絕對唔係得幾個人搭
藍田-->觀 ...

但回程被215X搶客,先冇得加班,叫人上細215X