hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 900 加班服務
開啟左側

[路線消息] 900 加班服務

Ricky403 發表於 2021-12-22 21:37 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-12-22 20:01
九巴今日900開啟脫班模式,原本1910往白石角班次改開1930,30分鐘變50分鐘一班,我在上環等車時見住有客等9 ...

978A 905A都遲哂開嗰陣,都無乜野可以改
934 934A 935都應該做唔到準時開車

ETA唔準呢樣野934都見唔少,但照樣谷得起
關鍵在於白石角居民有冇荃灣西約咁忠實
.
drbean7218 發表於 2021-12-22 21:56 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2021-12-22 10:03
話說900朝早的eta成日有問題,平時0745班900最遲都係0810到源和路,但最近eta起8點08左右就見到下班就16min ...

架車應該更早走了。可能放假唔塞車, 900頭車在白石角開出來15 mins 到源禾路。
61233 發表於 2021-12-22 23:40 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2021-12-22 21:56
架車應該更早走了。可能放假唔塞車, 900頭車在白石角開出來15 mins 到源禾路。
...

有可能,之前未開實體學果陣源和路唔塞,900都比以住早左5-10min到

今晚搭900尾車,同樣都係20人以內入青沙,同時港島唔少冇人飛站,所以車程都好快,30-35min左右已經由灣仔到沙田,有潛質同沙中線死得過,不過前題要keep住唔經沙市直達源和路先,車上以白石角為主,都有10個左右入白石角,不過尾車真係有啲早,OT或飯局後去搭真係好趕,甚至陪多陣fd都唔得...如果跟返280x尾車時間就好了
61233 發表於 2021-12-22 23:50 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-12-22 20:01
九巴今日900開啟脫班模式,原本1910往白石角班次改開1930,30分鐘變50分鐘一班,我在上環等車時見住有客等9 ...

其實沙田區的西隧線最好改起灣仔開更好,因為所以線上繁都係去到灣仔,而且有客,但下繁只做金鐘>上環又做唔到呢啲人,由其985系係做埋cwb,所以最好做大少少
都支持900去埋灣仔以東果到,因為cwb>廣生行大廈果頭得936/968做唔哂啲轉車人,同埋灣北又塞,時間可以好啲,另外要改可以考慮改行舊灣仔警處,之後先入返盧押道,避開菲林明道塞車位
但同時太古廣場>匯豐有時都會勁塞,試過一塞就15-20min,都會影響到中上環
Ricky403 發表於 2021-12-23 00:00 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2021-12-22 23:50
其實沙田區的西隧線最好改起灣仔開更好,因為所以線上繁都係去到灣仔,而且有客,但下繁只做金鐘>上環又 ...

都要有位擺車先得,灣仔得灣北有總站
.
S3bl430 發表於 2021-12-23 07:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-12-23 00:00

短期來說900只能通過加班去減少甩班問題。
30分鐘一班+灣北開車,真係好容易會甩班甩到變成1個鐘一班
61233 發表於 2021-12-23 09:36 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-12-23 07:36
短期來說900只能通過加班去減少甩班問題。
30分鐘一班+灣北開車,真係好容易會甩班甩到變成1個鐘一班 ...

其實最好1730-1930 keep住10-12分鐘一班,就算miss左都唔會好似見到20min咁咁趕人,不過可能會勁拖卡
八百米 發表於 2021-12-23 10:14 來自手機 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2021-12-23 09:36
其實最好1730-1930 keep住10-12分鐘一班,就算miss左都唔會好似見到20min咁咁趕人,不過可能會勁拖卡 ...

以現在的客量還未去到要10一12分鐘班次,也許因為斑次不穏嚇走好多客。 我覺得17:10至日17:40中間最好加一班,因為這段時間已經很多offices下班。也是灣北塞車交界點。之後12/15班次時段可考慮隔一班唔好喺灣仔北以減低灣北塞車的影響,同穩定班次。
S3bl430 發表於 2021-12-23 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層
八百米 發表於 2021-12-23 10:14
以現在的客量還未去到要10一12分鐘班次,也許因為斑次不穏嚇走好多客。 我覺得17:10至日17:40中間最好加 ...

寧願佢1720-1920穩定地開20分鐘一班,都唔想佢計得太盡無辦法執行12-15既頻密班次
61233 發表於 2021-12-23 11:26 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-12-23 00:00

唔放灣仔北,其他灣仔區巴總有冇得諗?
天后,唔少人都覺得好爆,除非用埋25同307P條坑
大球場,東華東院,棉花路呢啲如何? 不過聽講多違泊....
5x總站, 用89R個位? 會唔會太逼?定留返比930?
勵德唔洗講,咁逼
跑馬地下都一樣,但上係泊起街邊,最怕900會大加價...
另外仲有跑馬地馬場站,雖然果頭係少車,但要用尼放散場線....
再唔係真係用北角果頭,不過走線真係好唔吸北角至天后一帶的人