hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 20A客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 20A客量報告

hk20020062 發表於 2021-12-7 15:08 | 顯示全部樓層

城巴真係好鍾意玩自轉
967, 969, 973 唔轉個圈真係唔舒服
kay 發表於 2021-12-7 15:57 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2021-12-7 15:08
城巴真係好鍾意玩自轉
967, 969, 973 唔轉個圈真係唔舒服

尖沙咀廣東道嘔到客
但20A兜唔到客就係條線問題
如果如個別版友講擺尖東
我覺得只會更廢

尖東返啟德MTR贏晒
只係做一條行太子道西/界限街既9仔

9仔咩下場20A都應該差唔遠
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| AVBWU291 發表於 2021-12-7 16:26 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-7 12:40
如果係全新服務全新地區既
你咁講當然無錯
但講緊條20A想做既野

落尖咀,梗係搭1A都唔上20A啦。除非本身去海港城嗰邊就話啫。你係去彌敦道嗰一帶嘅,鬼同你20A。仲要塞廣東道。就算宣傳得足,中過伏仲同你搭?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
1320 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
1320 發表於 2021-12-7 16:28 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-12-7 15:57
尖沙咀廣東道嘔到客
但20A兜唔到客就係條線問題
如果如個別版友講擺尖東

尖東比屯門54區線用就差唔多, 啟德 客去 尖東 坐鐵全勝
The Designer
nwfb1001 發表於 2021-12-7 16:32 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-12-7 11:28
20A改返兩邊總站先,做循環線做死個司機。
我都同意以九龍內陸線黎講,尖咀和旺角都好難兩者兼得。
1A做到 ...

究竟普通(非月票)客會有幾在意條線係九巴定城巴?
慣咩性收視?
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-7 16:37 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-12-7 16:26
落尖咀,梗係搭1A都唔上20A啦。除非本身去海港城嗰邊就話啫。你係去彌敦道嗰一帶嘅,鬼同你20A。仲要塞廣 ...

醒在屍水剩係識寫尖沙咀呢
鬼知你條線落廣東道咩
自己條線有咩野特點都唔寫
剩係識得畫公仔

同埋下繁彌敦道南行去到尖咀段
隨時塞得甘過廣東道
不過要快個班搭硬鐵
想坐唔介意塞去彌敦道個班正路都搭1/1A
都唔會無謂到搭20A再行返出去囉

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KX8724 發表於 2021-12-7 17:01 | 顯示全部樓層

之前試過20A由太子搭出尖咀,
有幾次係有人問司機經唔經中間道,
不過真係差幾個街口,食唔到紅鬼,冇法
mrm23 發表於 2021-12-7 17:06 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-12-7 16:32
究竟普通(非月票)客會有幾在意條線係九巴定城巴?
慣咩性收視?

冇錯,人地係唔會理邊間巴士公司,不過人地只會理係乜野路線

城巴開條 1A 行九龍城都一樣大把客的。
mrm23 發表於 2021-12-7 17:10 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-12-7 00:37
20A唔應該去海港城自轉,去博物館道兜圈可能更多客~

都唔駛可能,一定多好多。
星期日落去西九公園,去到八點走小巴一樣排長龍
1372mm 發表於 2021-12-7 19:57 | 顯示全部樓層

短靑級客量