hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 20A客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 20A客量報告

1320 發表於 2021-12-7 20:55 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-12-7 16:26
落尖咀,梗係搭1A都唔上20A啦。除非本身去海港城嗰邊就話啫。你係去彌敦道嗰一帶嘅,鬼同你20A。仲要塞廣 ...

無錯, 如果入唔到 彌敦道 既 尖沙咀段, 真係直接去 九龍站算
The Designer
Man@MFHK 發表於 2021-12-7 22:50 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2021-12-7 17:10
都唔駛可能,一定多好多。
星期日落去西九公園,去到八點走小巴一樣排長龍
...

M+開幕後果頭真係唔夠交通支援。
本身淨係去文化區海濱班人單靠小巴同自己揸車都仲ok,M+一開得條綠小線點夠載。
Volvo B8L
Man@MFHK 發表於 2021-12-7 23:08 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-12-7 12:10
本身 20A 諗法下一步係放棄西九龍站,改跟 973 擺尖東。
如果黃巴眼紅對家做 M+ 做到條 296D 回春?然後入 ...

南行放棄廣東道唔係更合理咩?
改行:柯士甸道>漆咸道南>梳士巴利道>九龍公園徑>西九
回程:西九>廣東道>梳士巴利道>漆咸道南>加士居道
執下尖東放工客好過啦。
Volvo B8L
石頭 發表於 2021-12-8 00:17 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-12-7 22:50
本身淨係去文化區海濱班人單靠小巴同自己揸車都仲ok,M+一開得條綠小線 ...

20A更應改過去,金蛋擺係度,但黃公司唔識執~
214P_world 發表於 2021-12-8 00:35 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-12-8 00:17
20A更應改過去,金蛋擺係度,但黃公司唔識執~

796p或者796x都可以幫吓手😂
獨學而無友,則孤陋而寡聞
leslie 發表於 2021-12-8 00:58 來自手機 | 顯示全部樓層
一早叫左佢唔好入尖沙咀塞,唔聽;一早叫佢入兒童醫院同郵碼,咁就支持佢開足七日全日,唔聽。除左講抵佢一日放之前30日血之外,仲有九龍東某候吮人同名女星果句: #我真係恭喜你lor
leslie 發表於 2021-12-8 01:02 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-12-7 22:50
本身淨係去文化區海濱班人單靠小巴同自己揸車都仲ok,M+一開得條綠小線 ...

其實M+行出去大把巴士坐,包括西隧口同ICC站,而且是合理步行距離。 問題是,好多人一聽見西九就以為是入面藝術公園咁遠...12月底或有望開到藝術廣場天橋,到時搭車模式又可能改變了(九龍站有鐵)
Waiyin12 發表於 2021-12-8 02:56 來自手機 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2021-12-7 15:08
城巴真係好鍾意玩自轉
967, 969, 973 唔轉個圈真係唔舒服

其實20A兜還兜
點解唔入尖沙咀、彌敦道?
站位點都靚D呀

反而973真係多餘
服務範圍無多到
有車開密D都好呀
話晒係尖沙咀獨市去西隧、西區、南區
轉少個圈吸下尖沙咀>西營盤客好過
dennis28a 發表於 2021-12-8 03:44 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2021-12-8 01:02
其實M+行出去大把巴士坐,包括西隧口同ICC站,而且是合理步行距離。 問題是,好多人一聽見西九就以為是入 ...

咁半年後又會開多間博物館既。
不過城巴想做西九係唔係好似九巴咁派人同綠小爭客先?

好多人以為 296D 執到好多西九客,其實九巴下左好大苦工做野。
唔係求其拉條線入去就生客。

你睇吓新城西隧口張垃圾 Banner?再望下九巴西九掛左幾多張 Banner?
我敢寫包單城巴拉求其一條線入西九都唔夠小巴打。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2021-12-8 03:53 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-12-7 23:08
南行放棄廣東道唔係更合理咩?
改行:柯士甸道>漆咸道南>梳士巴利道>九龍公園徑>西九
回程:西九>廣東道> ...

西九無位擺總站,296D 係為左博物館道重新派車應對。
個個禮拜派人企係 M+ 門口舉牌同小巴搶客。

試吓無派人站頭,而家小巴連人帶車夾客,296D 隨時一個客都無離開西九。你估西九錢易賺咩?

惡意回復是不道德的行為。