hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 20A客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 20A客量報告

GU9338 發表於 2021-12-8 05:51 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-12-7 22:50
M+開幕後果頭真係唔夠交通支援。
本身淨係去文化區海濱班人單靠小巴同自己揸車都仲ok,M+一開得條綠小線 ...

每個星期都有慈母掃違泊就得,如果唔係邊條入去就邊條變 0-60 分班
HR1377 發表於 2021-12-8 07:13 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-12-7 23:08
南行放棄廣東道唔係更合理咩?
改行:柯士甸道>漆咸道南>梳士巴利道>九龍公園徑>西九
回程:西九>廣東道> ...

彌敦道左轉柯士甸道夠位俾12.8米巴士過?
HR1377 發表於 2021-12-8 07:16 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-12-8 02:56
其實20A兜還兜
點解唔入尖沙咀、彌敦道?
站位點都靚D呀

因為城巴遲d有另一條線做尖沙咀彌敦道段(54區至九龍站)

佢認為只要20A同呢條新線做BBI便行
AVW28 發表於 2021-12-8 07:56 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2021-12-7 16:32
究竟普通(非月票)客會有幾在意條線係九巴定城巴?
慣咩性收視?

你咁講無錯,但我覺得唔係係咪月票客既問題,係成條線做成點、路線定位、甚至巴士公司的形象和市民對巴士公司既印象問題。1A和16點解客似雲來,但20A吉車遊街,明明大家都係做旺角既。20A又有幾多人會刻意咁等?

LL3850
HV7025 發表於 2021-12-8 08:16 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-12-8 07:56
你咁講無錯,但我覺得唔係係咪月票客既問題,係成條線做成點、路線定位、甚至巴市民對巴士公司既印象問題 ...

其實唔少乘客都唔熟路
1A對九龍人嚟講,係地面上嘅地鐵,半個九龍cover到,唔識路搭佢,唔會輸得去邊
所以唔少人俾全價搭1A幾個站就落車
亦所以點解同1A部分同路嘅線幾乎無一幸免咁減班
慣性收視幾十年,20A服務又唔係有咩過人之處,生客無啦啦好難轉軚

除非20A減價到好平、加班到好密(要5分班密過1A嗰隻)、用豪華巴士、或者車身車內貼滿mirror,否則20A實在毫無令人轉軚嘅誘因,唔通貪你城記隻食鬼kawaii咩

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +25 收起 理由
mrm23 + 1 + 10 精闢見解
KX8724 + 1 + 10 車身車內貼滿mirror 笑左
1320 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

S3BL343@66 發表於 2021-12-8 08:28 來自手機 | 顯示全部樓層
你咁講無錯,但我覺得唔係係咪月票客既問題,係成條線做成點、路線定位、甚至巴市民對巴士公司既印象問題 ...

如果掉番轉九巴做20A,衰極都唔會依家咁款先啦。
leslie 發表於 2021-12-8 09:42 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2021-12-8 05:51
每個星期都有慈母掃違泊就得,如果唔係邊條入去就邊條變 0-60 分班

慈母已經進化到幾乎每日都入去抄牌了
kay 發表於 2021-12-8 09:50 | 顯示全部樓層
之前有版友講得好
城巴應該開辦1A

最衰尖碼都爆爆地
唔係既話應該都入埋去

擺尖碼就有個理由唔行廣東道
擺尖東都可以繼續兜廣東道
食晒兩邊D客(就奇)
世界很簡單 人類很複雜
tkglobe 發表於 2021-12-8 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-12-8 05:51

除非長時間有人喺趕車,否則作用不大,嗰頭抄完轉頭咪又再泊過
nwfb1001 發表於 2021-12-8 10:24 | 顯示全部樓層

你咁講無錯,但我覺得唔係係咪月票客既問題,係成條線做成點、路線定位、甚至巴士公司的形象和市民對巴士 ...

馬亞木D車溶溶爛爛咪又排長龍