hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 930 系重組消息、933 調整班次
開啟左側

[路線消息] 城巴 930 系重組消息、933 調整班次

peterkwan 發表於 2021-12-9 14:57 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2021-12-9 14:56
如果930縮去葵涌邨,大窩口邨咪冇全日車過海

所以我最後咪補咗句, 大前提係 930B 要全日先囉.
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-9 14:58 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-12-9 14:04
話時話, 兩蚊客去新區/葵興芳搭 930 與搭 33A, 34, 43 既比例係咪好高?
如果唔高咪 930 縮去葵涌邨, 專心 ...

而家930非繁客量都未至於可以一拆二
葵盛班客要過海相信都有部分係葵芳轉930
為左唔入西站
要做太多野就有無謂

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
AVD1 發表於 2021-12-9 14:59 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-12-9 14:51
934A 半全日其實係有得做
只不過係九巴一直以來揸住張牌但唔識用

巴士公司角色其實都幾被動,
區佬 + 連輸署 say no 已經企左起到。

不過其實近年你都見到九巴取態係點,
收得越費,行車時間越短就做得越落力;
反之就算條線有人坐,但係條線行車時間長又唔係得貴個 D 佢就不斷係咁減班。

問心 934 係唔係真係咁旺可以全日?
其實大家就心中有數,
只係九巴個算盤已經唔係著重條線多唔多人,而係 focus 起條線個收益多唔多姐。(除非佢對家同佢爭就唔同咁講 )。

不過去返
934 vs 934A 黎講,對於九巴黎講肯定 934 條線好做好多。
但假如想 934 全日仲要上埋荃景圍或者荃灣方向兜埋千色店,呢個機會可以話超低。
所以荃景圍想要全日過海線,倒不如發夢諗下 930X 都好過打 934A 主意。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
koneotis 發表於 2021-12-9 15:05 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-12-9 14:59
巴士公司角色其實都幾被動,
區佬 + 連輸署 say no 已經企左起到。

930X美環街一出之後連續3盞燈都唔順,撇除九巴反對,其實轉上去荃景圍再由荃德落山都唔會差太遠時間
peterkwan 發表於 2021-12-9 15:18 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2021-12-9 15:05
930X美環街一出之後連續3盞燈都唔順,撇除九巴反對,其實轉上去荃景圍再由荃德落山都唔會差太遠時間
...

除非你想飛走荃威既啫, 否則轉上荃景圍包埋兜荃威一圈會花至少 10 分鐘 (仲未計落山時要右轉入返安賢街所花時間), 之前 934A 已經試過.
2076 發表於 2021-12-9 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-12-9 14:57
所以我最後咪補咗句, 大前提係 930B 要全日先囉.

其實宜家930X都多左咁多15分鐘一班時段,加上怡和街cut過海車有quota,全日930B,再將930X行青公葵芳,反正荃灣客都buy 290行法,可以唔駛加車做埋葵盛,又唔駛浪費時間行楊屋道入西站。
dominic023 發表於 2021-12-9 15:50 來自手機 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2021-12-9 15:18
除非你想飛走荃威既啫, 否則轉上荃景圍包埋兜荃威一圈會花至少 10 分鐘 (仲未計落山時要右轉入返安賢街所 ...

出港島客人可以行落去聖母領報堂站,應該無乜太大問題,返黎就絕對要上到荃威巴士總站再落返愉景。
然而運輸署暫時都係話影響行車時間不建議咁做。
384047x 發表於 2021-12-9 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-12-9 14:04
話時話, 兩蚊客去新區/葵興芳搭 930 與搭 33A, 34, 43 既比例係咪好高?
如果唔高咪 930 縮去葵涌邨, 專心 ...

其實唔止兩蚊客,係好多客都坐930去荃灣西,始終得43同930行大窩口道,34,33a同小巴係行上角街,加上43可能收車收得多,930班次更密,星期六朝早差唔多上到廿個客,可能1/3先係兩蚊客,平日應該更多(冇試過),所以930x朝早回程依舊比930做係有原因
384047x 發表於 2021-12-9 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層
dominic023 發表於 2021-12-9 11:55
如果930x再密啲,會唔會將930A同930x再重組調整? 分拆930A專做荃灣西,沙咀道同環宇海灣往來銅鑼灣,不再 ...

係拆線點解咁反智要交叉走線?
930a荃灣西,楊屋道,環宇海灣
930x愉城,沙咀道就好

要2條線食多幾盞燈拖慢走線,繼而影響觀感,最後送客比934?城巴先唔踩你

不過唔係為左爭客,以荃灣區人口其實兩條主要過海線,加埋港鐵市場已經飽和,除非拆完各開25-30(又冇競爭力)或者可以快過鐵路搶客,唔係既只會兩敗俱傷
384047x 發表於 2021-12-9 16:20 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-12-9 13:56
930A當年行楊屋道走人都全日唔到
933咁既走線都唔會全日

當年荃新天地2期剛落成,隔離仲係停車場,海皮啲樓又未起,還宇海灣都未起,有得比咩?

反而東區線客源自然比中區線細,不過定線靚既荃灣區應該做得起半全日既東區線