hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴、城新、龍運、嶼巴、港鐵於19/12提供免費乘車優惠 ...
開啟左側

[突發!] 九巴、城新、龍運、嶼巴、港鐵於19/12提供免費乘車優惠詳情

b123as 發表於 2021-12-11 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-12-11 02:04
呢單嘢邊個找數?政府定交通營運者自己畀?

營運者用結餘俾錢,以顯愛國
samuelho668 發表於 2021-12-11 10:45 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2021-12-10 23:12
黨鐵唔駛拍卡出入閘
頭等唔駛錢咁大件事無人講?

無所謂, 頭等唔駛錢即係乘客無俾錢
既然無俾錢, 咁享受唔到頭等好正常
kei_hk 發表於 2021-12-11 12:49 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-12-10 19:48
為何善水要紀錄乘客量?

相信九巴、龍運當日無須拍八達通卡

根本只係睇營運者自己想點統計/計數﹐對乘客人數的準確性要求。

乜都唔理自出自入﹐咪用平常周日的載客量做參考計算成本/收入。
要拍卡mark數﹐就真係想知準確人數。

前者﹐行政功夫唔駛做﹐只係搵野cover錢箱等物品﹐缺點係乘客人數真係靠估。
後者﹐要set 1次收費系統﹐將所有收費轉做 $0﹐事後再set多1次還原﹐行政功夫多﹐但係人數係會準確。

幾間公司都有 "水魚基金"﹐當盈利多於某個數﹐就要回饋乘客。
而家係可以在 "水魚基金" 抽番條數出來﹐睇下營運商想抽幾多水出來囉。

原則上﹐當日免費坐車就會引多左人坐車周圍去。
所以靠估就會抽水少D。真係拍卡就會計到人數多D﹐由基金抽水會多D。

hk20020062 發表於 2021-12-11 15:17 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-12-11 02:04
呢單嘢邊個找數?政府定交通營運者自己畀?

厹:1219導致全年錄虧本,申請加價
ctb234 發表於 2021-12-11 15:44 來自手機 | 顯示全部樓層
睇報道先知,原來老狗星期日都有1千四百幾萬收入,屎水兩間巴士公司夾埋先係佢一半多啲。
cz9328 發表於 2021-12-11 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2021-12-10 22:16
當其他郊野公園區,如:大潭,西貢,獅子山...等都能夠免費乘車下,真唔明點解鳳凰徑沿途都唔俾人免費呢?(應該 ...

搭嶼巴34號,之後由石門甲行山步行至南大嶼,都係免費嘅,多步行有益身心~
cfshk2008 發表於 2021-12-11 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層

東涌來往嶼南的公共交通佢獨市既(除左的士)
kei_hk 發表於 2021-12-11 18:32 | 顯示全部樓層
cfshk2008 發表於 2021-12-11 17:58
東涌來往嶼南的公共交通佢獨市既(除左的士)

大澳及昂平算唔算嶼南?

如果算嶼南,嶼巴就唔係獨市

MatthewY 發表於 2021-12-12 00:32 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-12-11 18:32
大澳及昂平算唔算嶼南?

如果算嶼南,嶼巴就唔係獨市

大澳及昂平算嶼南,的士貴,嶼巴都係嶼南獨市
590 海怡半島 ⇆ 中環
teddybus 發表於 2021-12-12 06:18 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2021-12-10 22:16
當其他郊野公園區,如:大潭,西貢,獅子山...等都能夠免費乘車下,真唔明點解鳳凰徑沿途都唔俾人免費呢?(應該 ...

鳳凰徑沿途?仲有 1,2,4 免費喎