hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴797延長路線
開啟左側

[路線消息] 新巴797延長路線

Quanta 發表於 2021-12-13 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-12-12 19:51
停版呢單有商榷喎。特工兄啲料未至於準到100%,但起碼「organic」唔係老吹,同埋俾左好多第一手資訊俾版友 ...

796B取消咗11年有多啦
嗰時將南幾多人口 而家幾多人口?仲有起動九龍東下,沿線就業人口都大增咗
都未計當年quota制比較睇得緊,要開798要搵現存嘅線抽車
唔似得之後290年代可以憑空加車
214P_world 發表於 2021-12-13 17:24 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2021-12-13 16:55
嗰時將南幾多人口 而家幾多人口?仲有起動九龍東下,沿線就業人口都大增咗
都未計 ...

但宏觀睇,雖然沿線人口有增加,但796B同797 (對比其他線 例如796c/796x/798) 始終暫時係「做唔起」,估計主因係將南坐鐵實在太快
獨學而無友,則孤陋而寡聞
10598C 發表於 2021-12-13 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-12-13 12:05
問題係康城PTI同工業邨有少少二選一

做工業邨屈入PTI又趕工業邨客

工業邨遠離鐵,兜都係要硬食,何況入一入康城PTI唔算太難頂,頂盡都係5分鐘
終歸好過而家797圍住康城兜一圈嘥10分鐘,明明PTI對唔少康城期數就腳啲

不過都好兩睇,有人會覺得唔應該正面同鐵打(即98直行環保大道)
但797行入商貿區,呢到都慳到步程
10598C 發表於 2021-12-13 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-12-13 16:55
都未計 ...

798到290相距咗5年,大環境都變咗唔少
290 798都係線換線,而798後尾都陸續加咗唔少車,靠796B個幾部單層車就死得啦

平田巴總站長 發表於 2021-12-13 20:34 | 顯示全部樓層
去工業邨
797轉796X,又一定要轉車站轉,係康城轉都唔得
796X係轉車站計,兜成差唔到40分鐘先到工業邨
797經消防局又唔加站
ctb8107 發表於 2021-12-13 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層
其實797最殺食係做將隧轉乘客,只係因為康城人捱咗咁多年796X,已經慣哂搭鐵,未發掘到797轉乘既優點,當然797唔夠密都係一個大問題
B.B.B. 發表於 2021-12-13 20:51 來自手機 | 顯示全部樓層

平田巴總站長 發表於 2021-12-13 20:34
去工業邨
797轉796X,又一定要轉車站轉,係康城轉都唔得
796X係轉車站計,兜成差唔到40分鐘先到工業邨

點解唔係首都轉車呢?
214P_world 發表於 2021-12-13 21:38 | 顯示全部樓層
ctb8107 發表於 2021-12-13 20:41
其實797最殺食係做將隧轉乘客,只係因為康城人捱咗咁多年796X,已經慣哂搭鐵,未發掘到797轉乘既優點,當然 ...

797大部分時段3個字一班都嫌疏? 仲密過98喎
只怪797做唔到工業邨班客, 康城PTI班人又唔想陪兜工業邨調頭, 結果就冇乜人搭
獨學而無友,則孤陋而寡聞
KE7066 發表於 2021-12-13 21:51 | 顯示全部樓層
B.B.B. 發表於 2021-12-13 20:51
點解唔係首都轉車呢?

應該係 BBI 問題
67891234 發表於 2021-12-13 22:04 來自手機 | 顯示全部樓層

797一黎做唔到工業村客,你睇人地98繁忙可以企住出觀塘,797連窗口位都坐唔滿。二黎康城pti又近地鐵,上蓋嗰幾棟樓全部非富則貴,自己揸車或搭鐵都唔會搭797兜10分鐘圈然後番去原位。三黎做觀貿九龍灣根本需求唔大。98做得起都係因為工業村去觀塘道轉乘加牛頭角mtr。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 10 英雄所見略同

查看全部評分