hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴 960B 再加一班 17:30
開啟左側

[服務調整] 隧巴 960B 再加一班 17:30

arfung 發表於 2021-12-14 09:41 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2021-12-13 20:36
最大問題係富泰圈本身唔順路而當960分支越多而冇好恰當咁重組;ABX同CSP應該更好分工 ...

同意,960B狂加班係欣賞既,但無借機會重組一下到屯門後的走線,真奇怪。
正路城仔有新54區線去東區,迎戰點都要執靚d站位,當然公司可能覺得富泰/藍地食硬不擔心,點轉都係自己線。

但960A/B後段燒油真的幾無謂,而同時間屯轉既63X/68A和67系又經常企爆留後。

個人勉強能接受到960A/B走線去到欣田,再落去富泰藍地就有點「重口味」了。
GD1570 發表於 2021-12-14 10:11 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-12-14 09:41
同意,960B狂加班係欣賞既,但無借機會重組一下到屯門後的走線,真奇怪。
正路城仔有新54區線去東區,迎 ...

其實又唔駛奇怪嘅...
厹嘅做法一向都係「一線走天涯」,
唔係有競爭嘅話拆線根本就係天荒夜潭。

好話唔好聽講句,唔係皇后山有蝕水投線,
厹八成機會只係搵條78K兜入去就交功課,
78A?咪玩啦

所以我已經LM睇厹點樣「優化」佢嗰條世界級走線嘅67A了!

回正題:其實960A/B去完欣田直接上藍地我都會接受到,
因為都算係順路。
但你仲要走入去富泰圈嘅話,就真係不能接受。
或者咁講,搵A仔入去兜都叫做講得通,
但B仔已經由東區出發,兜圈真係無乜理由...
又唔見朝早條X線入去兜個圈嗰吓先好笑嘛...
你有你可愛,我有我好笑。
樂仔〞 發表於 2021-12-14 17:36 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2021-12-14 09:19
960B 有機會要企, 所以17:55 個班962C 唔係無吸引既地方, 問題係城巴係屯門既network 細, 又無月票, 真係 ...

18:00 960B 上東廊都未洗企 ...
 樓主| andy92 發表於 2021-12-14 17:46 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-12-14 17:36
18:00 960B 上東廊都未洗企 ...

尋晚 1800 果班要企人,派 E6X
Choi 發表於 2021-12-14 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層
好奇有冇月票客中環落當島內特快咁搭
AVBE46 發表於 2021-12-14 18:03 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-12-14 09:41
正路城仔有新54區線去東區,迎 ...

如果有得拆,960b兆康止步,另一條停屯市之後新和里入景峰跟258P行,咁樣大家都開心,藍地之後都應該會快少少(至少唔使好明顯咁樣兜富泰)。不過有可能九巴拆唔掂班次分配,所以寧願一條線落。

如果可以拉埋960C/P/S回程落水,直情而家都夠客比960B飛中環進一步加快車程。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-14 18:48 | 顯示全部樓層

AVBE46 發表於 2021-12-14 18:03
如果有得拆,960b兆康止步,另一條停屯市之後新和里入景峰跟258P行,咁樣大家都開心,藍地之後都應該會快 ...

前排終於見到有E33P私牌新和里去兆康站
雖然冇乜問題但12.8轉出鄉事會路行到讓線位幾乎掂到底咁滯
私牌一班半班甚至偷下雞應該問題不大,但好懷疑會唔會批正式路線咁樣行
 樓主| andy92 發表於 2021-12-14 22:56 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2021-12-14 17:58
好奇有冇月票客中環落當島內特快咁搭

有,但每班一隻手數得哂
HR9710+KU1391 發表於 2021-12-14 23:23 | 顯示全部樓層
AVBE46 發表於 2021-12-14 18:03
如果有得拆,960b兆康止步,另一條停屯市之後新和里入景峰跟258P行,咁樣大家都開心,藍地之後都應該會快 ...

如果960B兆康止步,咁另一條跟258P行,也唔駛上兆康南,因為有B線做左兆康,我理念也同時想減少批人落車轉63X及68A, 什至吸引63X及68A客上車去藍地後。
tunghang 發表於 2021-12-14 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-12-14 10:11
其實又唔駛奇怪嘅...
厹嘅做法一向都係「一線走天涯」,
唔係有競爭嘅話拆線根本就係天荒夜潭。

駿洋/水泉澳無招標都係獨立開線