hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴252加密班次
開啟左側

[服務調整] 九巴252加密班次

石頭 發表於 2021-12-15 00:00 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-12-14 20:08
如果252同234A合併都唔算好浪費資源

掃管笏兜浪翠園出荃灣,真係有人搭?
neoplan720p 發表於 2021-12-15 00:14 | 顯示全部樓層
掃管笏既人,有幾多係要出去荃葵先?

以前就話無咁多直達線去東九、港島,
堆哂屯門人坐M線出荃葵轉鐵,而家?

除左58M、59M、67M仲keep住多人外,
望下60M、66M、57M呢幾條線咩貓樣?

以掃管笏發展規模,
非繁一條252以頻密班次(如10-12分一班)駁去屯轉俾人轉車;
繁時以直達線去港島、東九同西九,減輕屯轉壓力,
已經好足夠。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
2076 發表於 2021-12-15 00:33 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-12-14 22:05
早繁有班人搭M線在屯轉轉其他線,
如果252拉去荃灣,
咁屯轉荃灣M線更加大機率只落不上,

不過作為252常客,經常在轉車站截唔到荃灣M線停站,佢地通常落完客都唔多會睇有冇人等車......

另外其實要荃灣M線轉車站上返堆客,實際上係阻住轉車站運作
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2021-12-15 00:37 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-12-15 00:14

252要拉,就只係建議拉去荃灣西站 (學268M)。新地的荃灣廣場其實都已經出緊假日免費商場巴來回掃管笏,252學268M出到荃灣西站,基於新地已經培養左班掃管笏客去荃灣購物而唔係屯門,其實又唔算冇得做,亦都補完屯轉網絡,欖隧都有人特登轉268M落荃灣西站。
如果252拉出荃灣,可以考慮同61M整合大欖涌,252行大欖涌換走61M,日後亦都留返61M抽走轉車站大幅減少車程同用車的可能性。

當下,提升252班次絕對係簡單直接合理的做法。
抗議962B重組
還我962全日服務
dennis28a 發表於 2021-12-15 00:46 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-12-15 00:37
252要拉,就只係建議拉去荃灣西站 (學268M)。新地的荃灣廣場其實都已經出緊假日免費商場巴來回掃管笏,25 ...

假如 252 真係要拉線,點睇都似向南行落青衣。
但拉佢落荃葵青完全唔符合成本效益。
惡意回復是不道德的行為。
2076 發表於 2021-12-15 00:48 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-12-15 00:46
假如 252 真係要拉線,點睇都似向南行落青衣。
但拉佢落荃葵青完全唔符合成本效益。
...

青衣先係最冇可能,因為同大半條140M重疊,運吉角度一定唔會考慮,就算巴士公司提出,140M營辦商實嘈
抗議962B重組
還我962全日服務
10598C 發表於 2021-12-15 01:21 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-12-14 22:05
早繁有班人搭M線在屯轉轉其他線,
如果252拉去荃灣,
咁屯轉荃灣M線更加大機率只落不上,

資源運用上,252合併234A拉去荃灣只係多咗青龍頭一段,加嘅車唔係太多
呢段有浪翠園四期、豪景花園,得53同小巴出荃灣,論客源冇問題

掃管笏上車貪快嘅同去葵涌嘅會屯轉落車轉M線,唔介意兜深井嘅會繼續坐落荃灣
又唔覺太大問題
jpoon 發表於 2021-12-15 01:46 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2021-12-14 12:25
搵幾班251m/268m咁出一出荃灣,可以轉地鐵/西鐵已經成個覆蓋範圍廣闊好多

話說青龍頭區議員想252做埋青龍頭,再拉去荃灣葵涌
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2021-12-15 01:48 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-12-15 00:14

荃灣葵涌有工廠寫字樓,要出去返工都唔出奇吧?
再者荃灣亦有商場,要買嘢多個選擇都好啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
dennis28a 發表於 2021-12-15 01:48 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-12-15 00:48
青衣先係最冇可能,因為同大半條140M重疊,運吉角度一定唔會考慮,就算巴士公司提出,140M營辦商實嘈
...

所以咪話 252 延長唔會成事。
係巴士公司角度,252 行出大馬路有齊 52X 同 61M,
又點會為左掃管笏去拉線落荃灣?連九龍西都一樣,咪又係大半條線重疊。
惡意回復是不道德的行為。