hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 取消2D 換618 澤安邨<>柴灣東 (經九龍城,觀繞,東廊,西灣 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

取消2D 換618 澤安邨<>柴灣東 (經九龍城,觀繞,東廊,西灣河)

樓主| epsilon 發表於 2021-12-15 18:45 來自手機 | 顯示全部樓層

建議開線一年半載後入紙,批唔批由運輸署決定
toby_tl10 發表於 2021-12-15 19:32 | 顯示全部樓層
可以形容為將一條東隧版106P同一條變形嘅2D駁埋一齊,靠九龍城<>西筲柴養起條線。但係做唔到鰂魚涌太古都幾失敗,要人轉613,又唔係密
To infinity... and beyond
xdxd 發表於 2021-12-15 21:53 | 顯示全部樓層
樓主啲建議好鐘意懶係攞啲廢線格硬拉過海,跟住又陰啲陰啲唔做原本批客
但啲新線又唔係好好多

隔離條902又係,妄想竹園會搭過海/仲當2B嚟用;
不如話想招條深水埗<->東區線好過。
當然2B係廢,但唔見得沿線居民會落踏改用902,何況深水埗車程足以嚇走潛在乘客,九龍塘(以東)大可等搭鐵過海或者轉110都快過等902。

呢條618又係極品嚟,
唔做相對地多客嘅北炮太古而叫人等條日中開20嘅613令人費解,
柴灣同筲箕灣相對上要去九龍城/新蒲崗需求亦唔高。
如果只係想送客去轉車站開30同樣唔吸引客仔去等,同埋都無必要去到咁遠。
有需要砌九龍城/新蒲崗往來東區有其他方法,但咁樣殺2D+拉出太子道明顯係排得好後嘅選擇嚟。

紅磡人。
cz9328 發表於 2021-12-16 01:17 來自手機 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-12-15 16:33
唔好叫我開老九app嚟理解「街名即巴士站名」,你應該睇返樓主畀嘅Google地圖link,都幾清晰咁劃到明條線 ...

唔知點解, 我用兩部不同手機開佢啲 map link, 見到嘅全部同條2D線冇乜關連...

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
cz9328 發表於 2021-12-16 01:27 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-12-15 21:53
樓主啲建議好鐘意懶係攞啲廢線格硬拉過海,跟住又陰啲陰啲唔做原本批客
但啲新線又唔係好好多

認同。

"澤安道南會起公屋、大坑西重建"...呢啲位要開新隧巴線嘅, 去銅鑼灣需求或者比較大。

不過, 如果 "大坑西" 一帶居民肯搭巴士過銅鑼灣, 兼唔介意俾多次轉車錢去搭112/116 轉 104, 相信兩巴會樂意收足$15 以上, 而唔係砌條線出嚟...
 樓主| epsilon 發表於 2021-12-19 23:28 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-12-16 01:17
唔知點解, 我用兩部不同手機開佢啲 map link, 見到嘅全部同條2D線冇乜關連... ...

用電腦開,手機版google map閹咗好多功能
 樓主| epsilon 發表於 2021-12-19 23:45 | 顯示全部樓層

好多人仲用十幾年前,一班車不能減、一個站不能cut
嘅守舊心態去睇疏到臨界點嘅線,如果乜都唔改
就keep到客嘅話,客量就唔會年復一年差落去。
人嘅出行/消費模式會變,人口結構會變,
亦會有其他更可靠嘅路線或交通工具出現
吸走巴士乘客,老線只會越嚟越低需求。

如果換線換個號碼,可以令舊線原本八成以上乘客可以
用返相同價錢、班次、走線搭車,加上吸到新客路返嚟
填滿架車令條線唔需要再減班、變兩繁甚至取消,
相信乘客係會受落同受益,偏偏所謂地區人士以至網民,
自己都唔坐條舊線又喺度做塘邊鶴,
對啲有建設性嘅方案彈三彈四。

而石硤尾開過海線應該去銅鑼灣定炮北鰂太定西筲柴,
唔係單睇潛在客量,仲要睇自家同對家(巴,鐵)網絡。

石硤尾銅記冇可能唔係104改路/開分支,咁唔係處理2D嘅出路,
界限街太子道西又有113做到銅記邊位,善用113去處理更合適,
又一村有九龍塘站更唔需要銅記巴士。

經九龍城譽港灣去炮北鰂太就同106系、116重疊過多,
608、613轉乘又可以用來做反對對家開線理由,
所以炮北鰂太優先次序反而唔及西筲柴高。
啟德每一塊緊貼太子道東嘅地都係商業同政府大樓,
新蒲崗商貿區已納入埋九龍東CBD2,
單係兩繁雙向通勤已經夠618滿載,
坐鐵的話吸引力咁低,邊個話做西筲柴唔好做?608P嘅出現都未醒覺?

而家618計劃係30分班,到人口增加自然就會加班,
613轉603優惠上到枱,點解618(20分班)轉613就唔得?

流星☆雨 發表於 2021-12-20 02:59 | 顯示全部樓層
見唔到夾硬將舊2D客路同九龍城-西灣河以東合併成一條路線嘅好處
最起碼,做中九龍,但食唔到美東東頭/宋皇臺站新發展區域已經係重大失誤

九龍仔同九龍城內街都唔似會出到客,
如果做類近區域,我會傾向將定線北移去搶106黃大仙/彩虹道+608工貿大樓:

往沙福道經工貿大樓/MIKIKI、四美街、東頭邨道、橫頭墈、浸大(上繁可考慮改行鳳舞街節省行車時間)
往港島東經浸大、橫頭墈、東頭邨道+四美街(上繁不入浸大,下繁改行聯合道、太子道東)
上繁往港島+下繁往九龍加經康山、鰂魚涌,做埋中九龍-太古坊

擺沙福道旨在搏一程車食到少部份浸大/九龍塘通勤客,善用下沙福道總站,亦廢事條線踩入深水埗區範圍

---
至於2D,暫時睇都係向觀塘商貿區前進會比較好
趕客路上 理_得你
xdxd 發表於 2021-12-20 10:03 | 顯示全部樓層
先講港島走綫,企喺九龍人角度,我唔認為西灣河以東需求會高過炮北太古
後者服務人口多,去新蒲崗九龍城嘅通勤需求都有116做辦,行東隧嘅618唔會做唔起。

608P客量又唔係真係好得交關,僅僅坐滿過海,
全日線進取到連太古都唔停實在不被看好,694都係人辦嚟。
跟608、613係保險做法,又或者係682C加經筲箕灣咁都未嘗不可。

再講九龍走綫,
當啟德北/新蒲崗吹到咁重要,結果只係停譽港灣就算,
即使類似做法有85X,倒不如行啟新道入返四美街、彩虹道,同116直接開拖,
再行東頭村道serve埋黃大仙同埋東頭客,
之後經樂富浸大、又或者行返九龍仔去沙福道止步,
好有需要去石硤尾食埋2D先用後面走綫駁返去澤安。

紅磡人。
1181174166 發表於 2021-12-20 14:12 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2021-12-19 23:45
好多人仲用十幾年前,一班車不能減、一個站不能cut
嘅守舊心態去睇疏到臨界點嘅線,如果乜都唔改
就keep到 ...

如果換線換個號碼,可以令舊線原本八成以上乘客可以
用返相同價錢、班次、走線搭車,加上吸到新客路返嚟
填滿架車令條線唔需要再減班、變兩繁甚至取消,
相信乘客係會受落同受益,偏偏大坑之後兜咗路,東頭邨一開始就bye bye,九龍城仲諗住入紙撤出

改下改下,所謂舊線乘客嘅相同走線唔知去咗邊
當然新客源改善營運係好事,但係拎舊客源嚟講就嘥氣,係咁好客就唔使改
你話要權宜之計應付地區人士,問題係放咗出去係咪咁易收返呢?

銅鑼灣搵104/113拆出嚟都算,白田何來106系?618做埋太古唔見得同106系重疊太多