hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議修改巴士路線計劃86/286重組
開啟左側

建議修改巴士路線計劃86/286重組

樓主| KW2523 發表於 2021-12-24 06:58 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-12-24 03:14
我承認286同72/86服務範圍係幾唔同,重疊有限
(因為我見到荔枝角站)
但我結論無變,286係無需要出現

繁時逆填海區通勤時間之外嘅286C都係開緊20/30, 而且單邊兜出深水埗, 286X都話...
其實我覺得上繁碧海藍天落車都係行出長沙灣美孚多, 除非填海區返學, 呢個改完都做緊

唔獨立成線嘅問題係286咁行填海區對觀感同車程都好大影響, 可能比86/A行石峽尾更慢
所以咁做對原線乘客影響比較大, 例如86A行青沙會慢咗兼加價 (之餘石峽尾被白拎走2條線)

我都對客量信心唔大, 只係RPP條286要做呢樣野, 唯有盡量少啲資源補位
要做到RPP 286/240X咁好大覆蓋範圍就要用多好多, 前者用車係呢度286嘅兩倍
大幅加車去拉長沙田段, 有冇多返咁多客去青沙轉車站/填海區?
 樓主| KW2523 發表於 2021-12-24 07:14 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-12-23 22:41
咁原86A的受影響人數明顯多過281M好多倍,而九巴亦都冇因為281M取消而加80M/85B來往九龍塘的雙向分段。證 ...

87B/286X喎, 世界花園轉87B經石峽尾喇掛...
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-24 13:11 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-12-23 22:41
咁原86A的受影響人數明顯多過281M好多倍,而九巴亦都冇因為281M取消而加80M/85B來往九龍塘的雙向分段。證 ...

其實剩係得回程中間班客落車要拍多次
想再方便少少班客既咪加個即日回程優惠
剩係益中間個段客

留意返根本正常新田圍客都唔會搭281M出入九龍塘
80M/85B唔加都無影響

又係同一個問題
雙向分段收少左既錢
遠遠比留條線係到所燒既錢少
如果5C加個雙向分段就食到條3B落肚既
why not?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Waiyin12 發表於 2021-12-25 06:15 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2021-12-24 06:58
繁時逆填海區通勤時間之外嘅286C都係開緊20/30, 而且單邊兜出深水埗, 286X都話...
其實我覺得上繁碧海藍天 ...

以我觀察,早繁286C碧海藍天落車客步行方向大約左右各半,去海盈/發祥街西一帶都唔少
如果行葵涌道可以停荔枝角站都話,美孚站下站光昌街都幾唔方便;去D2 (特別係二期)、宇晴軒、泓景臺等碧海藍天仲近,當然去美孚會近咗

當時RPP一樣有286,四小龍一樣出手留住286...

當時RPP係建議86減班、86C縮去維港灣、286C改經美孚、開286,86A 86C都無摺到,86亦無縮去駿洋;
最後比人反對主要係86/286問題,86 cut班加上286碌到大圍先上公路,286C經唔經碧海藍天算其次 (當然個計劃捆綁咗就無得好講)

86 + 86A當閣下建議用車同而家一樣,閣下建議86C摺線,講緊至少6 - 7部車;唔好話新286用4部車,比240X全日開30都夠
而RPP中286會捆綁86減班,可能聯合班次;86C cover RPP 286用車並唔難
 樓主| KW2523 發表於 2021-12-25 12:04 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-12-25 06:15
以我觀察,早繁286C碧海藍天落車客步行方向大約左右各半,去海盈/發祥街西一帶都唔少
如果行葵涌道可以停 ...

如果加停茘枝角站可以改善, 都值得做

個人認為真係要加車可以跟49X行法拉286盡量拉大青沙轉車覆蓋,
1. 全段都行河東真係冇咁多逆向客, 沙田圍又有287X
2. 而家上繁240X過咗美孚都運凳, 回程兜碧海藍天對葵涌實在太慢
3. 咁做近富昌/南昌邨要行一輪, 沙田段又貼近屯馬線

不過都係嗰句 : 4車變7車成本係接近2倍, 客量真係可以升返咁多?
雖然咁講, 不過厹有可能都比較重視做大青沙嘅政治任務