hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) BRAVO很浪費
開啟左側

[其他] BRAVO很浪費

ATE7025 發表於 2021-12-23 23:02 | 顯示全部樓層

低B黃一日仲喺策劃部,城巴新巴都好難翻身

呢頭喺港島cut 完車,叫做可以輕微止蝕,轉個頭又搞埋啲乜嘢20A,22M,797 延長,繼續大肆載空放血,仲要係變本加厲嗰隻,人唔笑狗都吠⋯

最慘係運吉又陪佢癲,明明間公司蝕緊錢,但運吉仲要批佢啲放血計劃

Simon 哥到今日都仲有工開簡直係奇蹟

0q9w8e 發表於 2021-12-23 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-12-23 23:02

呢頭喺港島cut 完車,叫做可以輕微止蝕,轉個頭又搞埋啲乜嘢2 ...

咁唔批啲人又話運吉唔俾機會佢發展嫁啦出到黎效果唔好都只能夠話佢眼光差姐
kay 發表於 2021-12-24 07:14 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-12-23 22:54
當初呢度有一大班X巴打手喺度唱好20A,話會食到紅色鬼,打破壟斷,乜乜物物

仲要喺度爭論話啟德市場好大 ...

呢度D人都係吹水姐
無咩笑唔笑死人

不過我已經唔係第一次見你呢類罐頭式言論

呢頭就笑20A
之前就笑948

唔知線未開個陣
你係咩立場?

你咁鐘意笑D講錯野既人
應該諗下如果有日係你自己講錯野
你想唔想比人笑死

不過個人一向認為開新線無話包生仔
睇錯有咩出奇
因為無論咩立場
概率計都有50%機會唔中
我亦都未見過有人鋪鋪中
拎黎鬧無意思
世界很簡單 人類很複雜
nwfb1001 發表於 2021-12-24 09:19 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2021-12-23 23:02

呢頭喺港島cut 完車,叫做可以輕微止蝕,轉個頭又搞埋啲乜嘢2 ...

搞爛兩間公司都唔使問責,唔知仲以為係政治任命
nwfb1001 發表於 2021-12-24 09:22 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2021-12-23 22:48
其實全部東區線都係靠西隧打爆(even 976都可以坐滿)
試下聯營開條902西隧起載去北角都得
...

102、118早就應該開西隧版,跟904/905出西隧,仲可以借機「特快」收貴一級
S3bl430 發表於 2021-12-24 09:25 | 顯示全部樓層

咁BRAVO又唔係所有決定都錯既,
谷大930X, 967X個決定都合理,
依家都只係得長途線搵到錢,希望佢成功投多一兩條有潛力的長途線去緩和財務壓力

當然,路線策略部都要落地觀察到底個改動合唔合理,
930經銅鑼灣明顯係睇地圖ok實際唔合理的改動

題外話
**有時開業務都係做比股東睇,令到股東知道佢既"願景"是對抑或錯(簡單咁講就係要令股東"收聲",唔好對現實有咁多幻想)

公司高層通常離地, 有些聰明人睇完個ppt就"拍腦袋"叫下屬執行指令,
要多撞幾次板才能返回現實

"嗱,我有嘗試發展新路線嫁,不過你知九巴有XXYYZZ優勢,走線又ABCDEFG,所以無客囉"
"你係唔係仲想試下同九巴爭呢..."

錯字連篇
0q9w8e 發表於 2021-12-24 10:03 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-12-24 09:25
咁BRAVO又唔係所有決定都錯既,
谷大930X, 967X個決定都合理,
依家都只係得長途線搵到錢,希望佢成功投多一 ...

bravo係九龍新界擴張都好失敗
但港島啲線都算係咁
dennis28a 發表於 2021-12-24 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-12-23 23:10
咁唔批啲人又話運吉唔俾機會佢發展嫁啦出到黎效果唔好都只能夠話佢眼光差姐
...

搞清楚兩回事,一條同鐵路、巴士、小巴 100% 重疊既線點解要批?

已經唔係眼光好與壞問題,而家客量根本證明 20A 同 202 一樣無需要繼續存在。

運輸署作為把關機構,數據佢有齊,20A 結果根本預計得到。

出面有人傳緊,下年紅巴同黃橙巴份文件又黎大開殺戒,大家睇路。
dennis28a 發表於 2021-12-24 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2021-12-23 22:54
當初呢度有一大班X巴打手喺度唱好20A,話會食到紅色鬼,打破壟斷,乜乜物物

仲要喺度爭論話啟德市場好大 ...

仲係度呀,轉左場之嗎。
而家唔係唱好 20A,而係嘈 24 咪又係自製塞車。

佢哋仲未明我地笑 20A 原因,拎一條高鐵站線,
再經廣東道自轉返入彌敦道界限街,去做尖沙咀旺角返啟德市場。

如果 20A 係跟 N20 咁直插返奧運,再左轉落高鐵站,其實我又會贊成。
可惜條線同 20 同 796C 重疊,要怪就怪黃色公司。
3ASV174 發表於 2021-12-24 11:10 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2021-12-24 10:03
bravo係九龍新界擴張都好失敗
但港島啲線都算係咁

兩巴有相同問題,
就係去到對家地頭就睇地圖畫線
唔識避塞車位或者燈位

之前九公都有西隧 373 港島破地獄自轉
673 東廊直接塞落銅鑼灣,好彩最後改返晒

不過屎水新界九龍堆世界級逆走 5-10 公里上公路
九公係明呃里數先會做
如要討論,請先自貼差餉單一次