hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴對於交通改道可唔可以有番少少彈性? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴對於交通改道可唔可以有番少少彈性?

AVBWU291 發表於 2021-12-23 13:37 | 顯示全部樓層

同埋屎水有部mon裝喺駕駛室。唔好以為冇人用,出事大塞嗰陣班卡佬真係會睇msg望下可以行咩替代路線。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
arfung 發表於 2021-12-23 16:30 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-12-22 21:07
正常係
但噚日唔肯定九巴有冇開過加班車
我只可以肯定我架車就企到近乎頂閘

前日冬至我好彩追到坐98P頭班,人少少無理兜唔兜照上左先,沿途非常暢順(包括各塞車黑點),入到將軍澳落車食完野再睇,後車仍未到,原來隔了43分才到達。
睇ETA兩班車隔20分鐘尖東準點開出。師傅積極度和路況都影響大,不過你果班296D太消極又跨張一點。
TYChow 發表於 2021-12-23 23:33 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2021-12-23 11:45
似係公司政策多
試過唔止一次喺長青隧道北行大塞
城記每次都識自動自覺走落青衣

呢個亦都係我會比較反對「紅鬼」再開過海隧道新巴士線嘅原因,因為「紅鬼」公司較難應付港島區嘅突發交通改道,車長對替代路線唔熟悉,而龍和道、灣仔繞道一樣都會考起紅鬼嘅車長。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
ryulky 發表於 2021-12-24 23:50 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2021-12-23 07:32
大家都應該知道埔公近新城市在繁時經常例塞。

以907C為例,北行的九巴車長死都會入去嗰邊例塞。

286C仲係繁時線o個陣多數都會行獅公, 一轉全日就全部行新城市. 懷疑有出正通告唔俾行獅公.
0 去錯方向
dennis28a 發表於 2021-12-25 01:12 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2021-12-23 23:33
呢個亦都係我會比較反對「紅鬼」再開過海隧道新巴士線嘅原因,因為「紅鬼」公司較難應付港島區嘅突發交通 ...

新城係九龍區行行下咪又係撞到無數次板,
係唔係因為佢唔熟九龍新界區內街唔批線比佢行?

只係新城撞板有事公司保佢。
惡意回復是不道德的行為。
jessc 發表於 2021-12-25 01:13 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2021-12-23 11:45
似係公司政策多
試過唔止一次喺長青隧道北行大塞
城記每次都識自動自覺走落青衣

咁又係﹐我都影過962G行楓樹窩路左轉青衣西路
但亦試過九巴司機好識變通(尤其係近尾車)
試過49X同43B一齊行北橋,但德士古迴旋處唔知乜事塞上黎,結果43B尾車繼續塞落迴旋處,49X照午夜12點前行法。
以前亦試過41A往尖東遇塞車行左出深旺道;73X見有交通意外落左大圍(嗰次有警察指揮,但有巴士照行城隧公路等意外處理)
49X見荃錦交匯處落唔到象鼻山路,行返轉頭轉入石圍角(交通警仲未到)。
270B(繁時線年代)都試過一次行大圍、紅梅谷道;不過亦試過一次坐出九龍的271,大老山公路後全程大涌橋道至曾大屋上獅隧

其實各公司都有些司機肯變通,有些司機等福利。
如有舊書包背囊要掉?送給我!
Alvin2002 發表於 2021-12-25 23:45 | 顯示全部樓層

leefung 發表於 2021-12-22 12:45
九巴一早已經冇左ISO
唔改路原因都係保險或防止有心人投訴私自改路....

根據九巴的2020年可持續發展報告, 是持有ISO9001證書, 所有巴士亦按經ISO認證計劃保養.
AE367 發表於 2022-2-4 12:57 | 顯示全部樓層
講起彈性,我記得一堆由西九龍公路去大西北的路線,即使長青隧道塞車間封,亦只可用荃灣路上屯門公路,冇得用昂船洲大橋做替代品。

有咩原因令昂船洲大橋冇得做替代路線?
 樓主| sammyleung719 發表於 2022-2-4 13:01 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2022-2-4 12:57
講起彈性,我記得一堆由西九龍公路去大西北的路線,即使長青隧道塞車間封,亦只可用荃灣路上屯門公路,冇得 ...

上大斜嘥油啲?同時令249x棄昂橋行青葵
AVBWU291 發表於 2022-2-4 13:07 | 顯示全部樓層

sammyleung719 發表於 2022-2-4 13:01
上大斜嘥油啲?同時令249x棄昂橋行青葵

如果係呢個原因,A10、A11、A12、A17、A22、A23、NA11、NA12就唔會行大橋啦。

不過城巴曾經建議過A10行返舊路,結果畀南區DC反對。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論