hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 60x 減班
開啟左側

[服務調整] 60x 減班

GD1570 發表於 2021-12-23 16:13 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-12-23 16:10
據觀察,幾年前63X在改總站至洪福村後「曾經」嘗試積極過一陣子:
1/ 「表列班次」以外,站頭張貼通告列 ...

晚上10點後行塘尾道簡直係笑話..
268X上到荔橋但63X上唔到已經好不公...

所以厹根本唔認為依條係一條屯門線囉...
你有你可愛,我有我好笑。
ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-23 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-12-23 16:13

268X 有條新界段一模一樣嘅68X全包底做葵涌交匯處同美孚,先天條件唔同都冇話好唔公平
要怪就怪厹自己都唔爭氣
arfung 發表於 2021-12-23 16:24 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-12-23 16:13

非官方渠道聽過這個說法:
聽說話當時區議會好大聲音,63X申請北行上荔橋用噪音問題被留難…結果唯有妥協住先就「朝7晚10」用橋。結果呢個「妥協」用左幾年先番搞掂。
反而268X一開線已是兩繁線行橋,因朝早和深夜無班次就好順咁通過左,結果轉全日時走漏眼批左。

我也覺得不公平。當年63X十點前果幾班幾好客,10點就暴跌,經塘尾仲慢過長沙灣道直去。

當年試過一次坐ADS,原本編定開22:12,但因為22:00收車,結果站長將其改開22:02(後來八掛到),掛牌司機乖乖地行塘尾道。
但中途站客倉個個都以為係22:00班次,一不上橋去兜塘尾道就非常多客即時投訴。

但反而平時部份再夜d班次既柯打車司機,懷疑係收工尾單,根本不理會這無理的改路,一定上荔橋,12/15分時段係大機會追到前車。

asv2 發表於 2021-12-23 16:32 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-12-23 16:10
據觀察,幾年前63X在改總站至洪福村後「曾經」嘗試積極過一陣子:
1/ 「表列班次」以外,站頭張貼通告列 ...

當已經出咗減甲線車換乙線加班嘅建議
通常否決嘅結果,都只會係甲線照減但唔加去乙線

arfung 發表於 2021-12-23 17:13 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2021-12-23 16:32
當已經出咗減甲線車換乙線加班嘅建議
通常否決嘅結果,都只會係甲線照減但唔加去乙線

明白,但60X貴為重點路線,建議否決後真的有被減車?

印象中咁多年都keep到日間雙向個位數字班次。
63X下繁北行開緊20分彌敦道近油麻地/旺角都頗多忠粉排隊等,
如果等足十幾分鐘通常都會見到3-4部60X通過,當然上車/車上的客不多。
HG6729 發表於 2021-12-23 17:30 來自手機 | 顯示全部樓層
其實不如將60X拉入大興/山景跟以前66M 或961行硬取消66X
asv2 發表於 2021-12-23 17:42 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-12-23 17:13
明白,但60X貴為重點路線,建議否決後真的有被減車?

印象中咁多年都keep到日間雙向個位數字班次。

60X 80 等昔日線王,有錢賺果陣就話由得佢
以前見紅亦搞咗好多蝕錢線,無搞佢哋
到而家又見紅,唔搞佢哋搞得邊個?

toby_tl10 發表於 2021-12-23 18:04 | 顯示全部樓層
VIP區服務過剩我諗唔少人都講過,減60X係正常。一嚟市中心可以喺華都/屯門市廣場搭車,唔使兜豐景園,二嚟60X由美孚碌到佐敦,效率咁低
To infinity... and beyond
he_01 發表於 2021-12-23 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2021-12-23 18:04
VIP區服務過剩我諗唔少人都講過,減60X係正常。一嚟市中心可以喺華都/屯門市廣場搭車,唔使兜豐景園,二嚟6 ...

呢排VIP班次都少咗好多了
259D變62X非繁班次大減 60X就夜晚開始單位數班次不再
60M都減過幾次
61X都減過 睇個款遲早又再減
EvilKo 發表於 2021-12-23 18:17 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2021-12-23 18:04
VIP區服務過剩我諗唔少人都講過,減60X係正常。一嚟市中心可以喺華都/屯門市廣場搭車,唔使兜豐景園,二嚟6 ...

其實不如將60X大改+提速,改做旺角 - 美孚 - 市中心 - VIP - 屯碼
63X就不停美孚
佐敦油麻地一條260X去屯門西北、一條63X去屯門中同北、一條60X去屯門南
點都好過而家60X吉車遊佐敦油麻地啦

不過到時可能要改路線名