hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 與巴士有關的強制檢測公告(#84 城巴E21,龍運E32) ...
開啟左側

與巴士有關的強制檢測公告(#84 城巴E21,龍運E32)

leslie 發表於 2021-12-30 00:15 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-12-29 11:12
乖啦大家,
經過左呢幾年,
你覺得政府仲係講邏輯既咩?

講LOGIC, CHECK 返八仔記錄, 邊架車, 當日下午至收車同一架車不管方向,所有人驗先正路。

依家13:00-15:00 單向, 用下個腦都知亂來....
L. Chan - 我們堅持才有希望!
teddybus 發表於 2021-12-30 03:52 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2021-12-29 08:56
12月25日某時段曾經追鏡粉全廣的人士都要強檢

點為之追先?影相都計?
lsc04d11 發表於 2021-12-30 06:34 來自手機 | 顯示全部樓層
唉 有左屯門轉車站後 相信屯門區一有事 好多條線都會被牽涉 但若果你要我好肯定13日同14日前係搭咩車(叫幾飛嗰啲) 我真係答唔出 自己都唔知 點”強檢”?
 樓主| limited 發表於 2021-12-31 02:58 | 顯示全部樓層

與巴士有關的強制檢測公告(城巴43M,S56, 九巴2D, 龍運E33)

任何在2021年12月28日的上午10時至上午11時期間曾乘搭任何由澤安邨開出往東頭邨路線號碼2D 的九巴的人士
(包括但不限於全職、兼職和替假員工及乘客),須於2022年1月1日或之前接受檢測。

任何在2021年12月10日至2021年12月15日任何一日的下午2時至下午4時期間曾乘搭任何由田灣邨開出往石塘咀路線號碼43M 的巴士的人士
(包括但不限於全職、兼職和替假員工及乘客),須於2022年1月1日或之前接受檢測。

任何在2021年12月1日至12月22日任何一日的上午11時至下午1時期間曾乘搭任何由屯門市中心開出往機場(地面運輸中心)路線號碼 E33的龍運巴士的人士

任何在2021年12月1日至12月22日任何一日的下午11時至下午11時59分或12月2日至12月23日任何一日的凌晨0時至上午1時期間曾乘搭任何由機場(地面運輸中心)開出往屯門市中心路線號碼E33的龍運巴士的人士

任何在2021年12月20日下午1時至下午3時期間曾乘搭任何由東涌站開出往機場(客運大樓)(循環線)路線號碼 S56的城巴的人士(包括但不限於全職、兼職和替假員工及乘客),須於2022年1月1日或之前接受檢測。

+
任何在2021年12月30日上午9時至上午10時期間曾乘搭任何由天逸開出往友愛路線號碼751的輕鐵的人士

任何在2021年12月27日下午1時至下午5時期間曾身處九龍塘又一城的人士
(包括但不限於全職、兼職和替假員工及訪客),須於2022年1月1日或之前接受檢測。

受檢人士若在2021年12月28日至12月30日期間已進行檢測,會獲視為已遵從強制檢測公告的規定。

https://gia.info.gov.hk/general/ ... 1_1640888844614.pdf
 樓主| limited 發表於 2022-1-2 03:21 | 顯示全部樓層
任何在2021年12月28日上午11時至下午1時期間曾乘搭任何由藍田站開出往烏溪沙站路線號碼89D的九巴
任何在2021年12月29日上午9時至上午11時期間曾乘搭任何由耀東邨開出往灣仔北路線號碼2A的新巴
任何在2021年12月29日晚上8時至晚上10時期間曾乘搭任何由慈雲山(中)開出往鰂魚涌路線號碼116的九巴/新巴

(不論以何種身分乘搭該交通工具,包括但不限於全職、兼職和替假員工及乘客),須接受檢測。

Neutroginger 發表於 2022-1-2 03:45 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-12-29 11:12
乖啦大家,
經過左呢幾年,
你覺得政府仲係講邏輯既咩?

對唔住....
我都唔記得左當時原來在場
咁我唔驗, 佢又知唔知?
teddybus 發表於 2022-1-2 06:44 來自手機 | 顯示全部樓層

Neutroginger 發表於 2022-1-2 03:45
對唔住....
我都唔記得左當時原來在場
咁我唔驗, 佢又知唔知?

就算聽政府話嘟出行
得的士有得嘟
巴士輕鐵通通冇
唔通靠人哋自己記低幾點搭過咩車?
abh 發表於 2022-1-2 07:05 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-12-29 07:46
終於有人發現呢個問題
渡輪都有份,但確診者次次
咁橋無搭過港鐵,定係閒閒地數萬

好明顯係後者,而且好難監管,攞到數據邊個搭過而冇驗。
User12345678910 發表於 2022-1-2 10:15 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2021-12-30 00:15
講LOGIC, CHECK 返八仔記錄, 邊架車, 當日下午至收車同一架車不管方向,所有人驗先正路。

依家13:00-15:00 ...

其實應該計車唔應該計路線,畢竟架車可能會柯打其他路線。
KG1428 發表於 2022-1-2 10:19 來自手機 | 顯示全部樓層

澳門就 直情連車牌 show 哂出來。澳門通有哂紀錄,呼籲市民搭中呢部車乘客同衛生局聯絡。車長更要隔離醫學監察。可是香港做得不足。