hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [2021/12] Mini Trip Report 2 GWR Class 800首試
開啟左側

[英國] [2021/12] Mini Trip Report 2 GWR Class 800首試

DIH 發表於 2022-1-25 15:26 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2022-1-25 04:47
係之前見過有Class390有拉花,好似E257個pattern,跟住盞車頭燈又有D似,所以一直覺得佢地似樣
...

Class 390係斜頭架喎,希望你冇認錯。

之前坐過來回各兩個鐘,係幾唔錯,當年維珍有好多設計idea,唔知Avanti鏟走幾多。
 樓主| Fuk19805 發表於 2022-1-25 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-1-25 07:26
Class 390係斜頭架喎,希望你冇認錯。

之前坐過來回各兩個鐘,係幾唔錯,當年維珍有好多設計idea,唔 ...

我知係斜頭🥴
但係一見到對車頭燈就覺得係E257🥴🥴🥴
Waiyin12 發表於 2022-1-26 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-1-25 22:38
我知係斜頭🥴
但係一見到對車頭燈就覺得係E257🥴🥴🥴

睇完相我明車頭燈係相似~

不過車頭型狀真係差好遠...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
Fuk19805 + 1 + 1 同你地傾完自己都好尷

查看全部評分

JC3987 發表於 2022-1-27 22:34 | 顯示全部樓層

TE8311_QTR 發表於 2022-1-24 23:07
我反而覺得無recline都唔係咁大問題,最大問題係啲凳竟然冇得轉返做向車頭,搞到有啲車好多位向車尾,舒 ...

我諗係因為歐洲比較多終端式火車站,車程中停完一個大站會調頭。

與其途中成車人一齊起身轉椅(日本小倉站會廣播叫乘客轉椅),不如全部固定方向,一時向前坐一時向後坐啦。
Waiyin12 發表於 2022-2-8 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2022-1-27 22:34
我諗係因為歐洲比較多終端式火車站,車程中停完一個大站會調頭。

與其途中成車人一齊起身轉椅(日本小倉 ...

咁我寧願企起身轉椅好過要坐倒頭車...

兩年前我喺富山坐 特急 飛驒 落名古屋,停岐阜站後轉方向,其實淨返一個站(20分鐘車程,而富山 - 名古屋全程4小時),我都照起身調轉張櫈;同車大約一半人都有轉
DIH 發表於 2022-2-8 12:28 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-2-8 09:05
咁我寧願企起身轉椅好過要坐倒頭車...

兩年前我喺富山坐 特急 飛驒 落名古屋,停岐阜站後轉方向,其實淨 ...

日本人對於「向前坐」非常着緊,連巴士都係,寧願攀山夾腳都唔裝倒後位。

英國人無明確要求咪做少樣,可轉向座椅會令到每抽車的可移動(亦即係可以壞)的零件大量增加,座距亦不能太密。以我所知2016年開始TGV列車有可轉向座椅。
Waiyin12 發表於 2022-2-9 06:23 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2022-2-8 12:28
日本人對於「向前坐」非常着緊,連巴士都係,寧願攀山夾腳都唔裝倒後位。

英國人無明確要求咪做少樣, ...

唔知有無關係,日本堆特急就算普通車廂,legroom都好過英國大部分鐵路列車

就算無得旋轉,我寧願用223 225系新快速款(好似天星小輪咁,就咁推椅背方向,維持 "向前坐" )
TGV 有可旋轉座椅係好開始,但喺歐洲而言算好少數;喺英國就算呢一、兩年嘅新車,Class 720 745 755 803等都未有相關設計
WHYB630 發表於 2022-2-10 19:39 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-2-9 06:23
唔知有無關係,日本堆特急就算普通車廂,legroom都好過英國大部分鐵路列車

就算無得旋轉,我寧願用223 2 ...
喺英國就算呢一、兩年嘅新車,Class 720 745 755 803等都未有相關設計
運力不足,再搞太多嘢只會令座位更少

e.g. GWR Class 800/802經常超載,星期六日出短車 (5 coaches) 成日企滿人出Paddington
2076 發表於 2022-2-18 03:52 | 顯示全部樓層
WHYB630 發表於 2022-2-10 19:39
運力不足,再搞太多嘢只會令座位更少

e.g. GWR Class 800/802經常超載,星期六日出短車 (5 coaches) 成 ...

論超載,一定係XC...... 次次搭XC都好多人要企,仲要唔係短途。
XC 成日出 2 卡 class 170 行 birmingham-stansted airport ,本身客量都已經高,3 卡都成日有客要企,仲夠膽死出 2 卡車,所以搭親 XC 一定要劃定位先。

仲有某次放假,搭 XC 落去 devon,搭中 5 卡 class 221,見住班客要由 birmingham 一路企到去 bristol t.m. 真係離晒大譜,本身 class 221 已經壓迫感重兼且窄身,再逼咁多人喺車,我果次差啲焗暈。後來我都係寧願搭 AW (即係宜家的 transport for wales),經 newport 轉多一次車,避開 XC 擠擁路段。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2022-2-18 03:57 | 顯示全部樓層

多謝分享,不知不覺 class 800 已經替代晒 GWR 的 HST125 了。

英國火車近幾年係進步左好多,條條線都大規模換新車,對乘客而言係一件好事。

不過始終都係覺得 HST125 最有英國特色,同埋張椅子係好坐過 class 800 好多。

當年都幾經常搭果陣的 first great western 由 devon 出去 london,係到讀書最後果年先至第一次搭 class 800 落去 bristol。
抗議962B重組
還我962全日服務