hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 基於本年度RDP,建議重組86系列路線,並延長12號線至沙 ...
開啟左側

基於本年度RDP,建議重組86系列路線,並延長12號線至沙田

樓主| 10598C 發表於 2021-12-30 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-29 15:43
我同意如果286遊晒成個城河東
其實比起而家86過兩次河仲差

如果286直行大涌橋路、車公廟路(即現時RDP走線),其實又唔係太難接受,起碼速度上係ok
但我建議入面286用多5分鐘入沙角街,最主要係想徹底取消86A
否則86C入沙角街再入大圍的話,地區反響會大,於是揀咗人人慢5分鐘,而且入沙角街站位靚啲梗係搵搶錢線入
但睇Google Map,回程深水埗返第一城時間應該差唔多,長沙灣就更加係快咗,而且回程深水埗站位靚好多,好過而家去到九江街先有站

當然,玩轉車站可以287X轉286X
但我唔太覺得青沙個轉車站玩得起,部部15-30分鐘一班,點等?
 樓主| 10598C 發表於 2021-12-30 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-12-29 01:06
利用條半廢物嘅 86C 做曬成個河東出石硤尾,吞埋 86A 嘅方向幾值得參考,
唯一係飛埋歌和老街(少客又塞車 ...

建議初版286F係擺旺柏,但而家睇返行車時間如果去埋旺柏會有少少炆水
而且旺柏去青沙,北行慢咗唔少,呢點可以再斟酌

至於新田圍,無辦法都係要兜上去
一開始係想火炭>沙市>大圍>青沙,但後尾發現,雖然兜上新田圍睇落好似耐,但實質唔係慢過經車公廟好多,所以索性上埋去補位
做到沙市經青沙直去荔枝角之外,又推動到86拆線唔使美孚碌到石硤尾
 樓主| 10598C 發表於 2021-12-30 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-12-29 02:28
87B同86/C係有別,可以同86A捆綁
當馬鞍山、城河東分別有286C 286,86/A/C獨市位只淨石硤尾一個獨市位( ...

著眼點唔同,我今次擺多咗著眼係石硤尾乃至整個深水埗區上
而且真心想繼續做大圍至石硤尾,所以唔係好打算用87B塞住佢哋把口

而就算用86落大圍,新田圍出深水埗又要補 - 講緊係南昌街以西、興華街以東完全冇車
Waiyin12 發表於 2021-12-31 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-12-30 10:39
如果286直行大涌橋路、車公廟路(即現時RDP走線),其實又唔係太難接受,起碼速度上係ok
但我建議入面286 ...

馬鞍山已經有條第一城上公路嘅286C,要快去深長荔一定識路坐286C;86C主要係石硤尾同富豪、乙明
河畔、沙乙博將會有286,所以86C任你點魚肉都得

但按閣下建議,廣黃係用286換86,86會改去駿洋
廣黃、小瀝源無一架快過286嘅深長荔直車,搞小動作拖慢286佢地係受害者,好似2020年富豪想286C加站咁,馬鞍山嘈到拆天

我寧願86C兜沙角街,至少受害嘅得少量石硤尾客
沙乙博要深長荔特快就行出大涌橋路,上286
Waiyin12 發表於 2021-12-31 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-12-30 23:16
著眼點唔同,我今次擺多咗著眼係石硤尾乃至整個深水埗區上
而且真心想繼續做大圍至石硤尾,所以唔係好打 ...

深長荔係做到且收視唔差,將深長荔線重組提速絕對應該

但事實就係石硤尾發唔到大,大部分係住宅 + 唔少係長者,2B 2D 2E 86A 86C唔係吊緊命就陰乾緊,仲擺個著眼點落去?

係嘔到客嘅,就唔會86系逐條改青沙放棄石硤尾,其他線收車減班樣樣出齊
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-31 13:08 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-12-30 09:08
如果條 12 真係變到 286F,咁大角咀一帶自己用 286F/287X 轉車,會好過 RDP 拉條 86C 等嘅方案
如果 86C  ...

拉86C本身都係想進一步做死條86C
唔覺老九真係有心想做大角咀班客
加一城俾86C就唔太符合方向
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tonychow 發表於 2021-12-31 14:20 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-31 13:08
拉86C本身都係想進一步做死條86C
唔覺老九真係有心想做大角咀班客
加一城俾86C就唔太符合方向

咁要睇點解要做死條 86C 了
如果成功谷大 286C 嘅話,將我條走線北段改入馬鞍西就唔會有價錢牌問題
必要時仲可以取消埋條 84M

Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-31 15:15 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-12-30 10:39
但我建議入面286 ...

我覺得最低限度一係外圍直去一係就沙乙入內街後就上公路
如果又入內街又行大圍就真係重口味

轉車站搞唔搞得起與否
當然有好多因素
但如果全部區都有相關服務既
自然連轉車既需求都唔會有

Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-31 15:48 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-12-31 09:58
深長荔係做到且收視唔差,將深長荔線重組提速絕對應該

但事實就係石硤尾發唔到大,大部分係住宅 + 唔少 ...

改青沙與否
又未必等同石硤尾無客

石硤尾雖然就主要得住宅
但勝在行住條南昌街已經覆蓋到大量人口
人口老化係石硤尾都唔太適用
keep住都有新公屋入伙

當初個問題係石硤尾<>沙田有足5條線
調走部分都合理
但未至於可以無視

同埋其中一樣迷思係
經石硤尾所以會無客
定係條線本身有問題所以無客
又似乎係兩件事
Snoopy@FB8617 發表於 2021-12-31 15:51 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-12-31 14:20
咁要睇點解要做死條 86C 了
如果成功谷大 286C 嘅話,將我條走線北段改入馬鞍西就唔會有價錢牌問題
必要時 ...

當然老九好迷價錢牌
另一個問題係而家都推左大部分客過286C後
其實條86C接近都無價值
但車就要繼續開其實係大問題
當然中間仲有獨市位既
咪拆下拆下陰乾完場