hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青沙發唔到大?
開啟左側

[經歷分享/報告] 青沙發唔到大?

1372mm 發表於 2021-12-29 18:56 | 顯示全部樓層

88R全日西
3ASV356 發表於 2021-12-29 19:33 | 顯示全部樓層
tt777 發表於 2021-12-29 13:11
其實係,青沙去長沙灣要經碧海藍天,燈位多到惡等,286C想改行美孚但比荔景嘈話入埋九華徑,結果放棄咗,
...

葵芳葵興用城隧其實好方便
一來習慣、二來城隧轉乘好成熟、三來時間上唔會差好遠

青沙原意本來就係貨車出入貨櫃碼頭為主而用, 亦都因為咁出入口支流做得冇咁好
但點睇都唔係預sever荃葵青客為主
不過睇Google map, 反而覺得青沙、獅隧同大老山隧道做好分流仲好

而家東區隧巴都寧願用西隧出入, 我覺得青沙可以做好呢批客
有咗港島客
九龍客就應該將成個九龍一開三
鑽石山以東嘅巴士繼續用大老山
中南九龍及紅隧為主嘅巴士改用獅子山
西九龍就全線改用青沙出入
至於點介定西九龍地區, 我覺得尖沙咀東以西都已經可以歸入西九龍
但尖沙咀區保留一條經獅隧出入會好d

B.B.B. 發表於 2021-12-29 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層
既然冇用應該拆左佢用黎起公屋
clivetock 發表於 2021-12-29 22:13 | 顯示全部樓層

3ASV356 發表於 2021-12-29 19:33

問題係油尖旺來往青沙可以行嘅路線有限 特別係新界方向好可能又要塞匯豐左轉亞皆老街 到頭來搞到好似287D同87D差唔多時間咁就冇咩謂 又會影響埋新界西(41A/63X/268X)
ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-29 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2021-12-29 22:13
問題係油尖旺來往青沙可以行嘅路線有限 特別係新界方向好可能又要塞匯豐左轉亞皆老街 到頭來搞到好似287D ...

287D自己白痴照碌到旺角先上路與人無尤
油尖旺要跟270P/271X/280X/287X先叫正常
如果尖嘴佐敦同油麻地旺角各自可以多一條叫多飛、再執埋個BBI就好好多,好過而家好多20/30分鐘一班轉20/30分鐘一班
石頭 發表於 2021-12-29 22:37 | 顯示全部樓層
tt777 發表於 2021-12-29 13:11
其實係,青沙去長沙灣要經碧海藍天,燈位多到惡等,286C想改行美孚但比荔景嘈話入埋九華徑,結果放棄咗,
...

1. 286做全日線
2. 38B做全日線

問題解決~
石頭 發表於 2021-12-29 22:41 | 顯示全部樓層

3ASV356 發表於 2021-12-29 19:33

但線唔可以無,38B轉全日加雙向分段食埋38A已搞掂,

但九巴拖到今日仍未出手~

240X之類就縮返去美孚好過~
hadboy5 發表於 2021-12-29 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層
271全日分拆咪得囉,反正紅日三點入大埔未到郵局已經爆,271經佐敦直插郵局,271X減價,各自十五分鐘咪都掂曬
ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-29 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2021-12-29 22:50
271全日分拆咪得囉,反正紅日三點入大埔未到郵局已經爆,271經佐敦直插郵局,271X減價,各自十五分鐘咪都掂 ...

要271X減價
九巴睬你有味

隨時係271B同271X一齊全日食咗271
要快嘅唔該畀多一蚊
唔肯比多一蚊就入白石角碌下先仲要係非繁30分鐘一班嗰隻
kitarolo 發表於 2021-12-29 22:57 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-12-29 22:54
隨時係271B同271X一齊全日食咗271
要快嘅唔該畀多一蚊
唔肯比多一蚊就入白石角碌下先

青沙下繁經沙田新城市好快咩
哪怕271上調到271X同價……