hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 41M 41P改動即將實施
開啟左側

41M 41P改動即將實施

ATENU364TC196 發表於 2021-12-30 22:23 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-12-30 20:43
青衣邨巴總個定位其實好唔知點咩,唔湯唔水,41M 搬去青衣碼頭好

而青敬路有車海 409 系,睇怕好難鬥

青敬路雖然有409系車海,但小巴並不能直到楊屋道,要兜個大圈先去到,相反41M 卻可以直到楊屋道,而且車費都比小巴平2蚊,都唔係完全冇競爭力

就算遲啲有409X,但都要15分鐘先一班,況且小巴只有19座位,而載客量也有限,街坊未必可以上到即班車

依家409K 回程好多時喺西站已經上到爆曬,楊屋道根本上唔到車

所以採納前青衣邨議員嘅建議,將 41M 改行青敬路都不無道理吧~
天空之神 發表於 2021-12-30 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-12-30 21:45
記得留意埋下繁﹐長安去長宏的情況。

基本上係部車去到長安落幾多人﹐又會有番相約的人數上番車返長宏 ...

多客到以前 948 都執到客上山
FBI2 發表於 2021-12-30 22:28 | 顯示全部樓層
青衣村巴總對面都換左站牌
Catlui 發表於 2021-12-31 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層

42M多人在長安落梗係知道啦,咪因為41M冇車吖嘛。42M直出,248M入長安,加強番41M就最好,又夠分工,我想問搭42M去荃灣,好鐘意長安等5到10分鐘咩?
天空之神 發表於 2021-12-31 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Catlui 發表於 2021-12-31 00:02
42M多人在長安落梗係知道啦,咪因為41M冇車吖嘛。42M直出,248M入長安,加強番41M就最好,又夠分工,我想問 ...

唔好攪 248M 啦

當年 49X 兜青機長安都兜到無譜
GZ4031 發表於 2021-12-31 00:16 | 顯示全部樓層
Catlui 發表於 2021-12-31 00:02
42M多人在長安落梗係知道啦,咪因為41M冇車吖嘛。42M直出,248M入長安,加強番41M就最好,又夠分工,我想問 ...

一黎248M 入一入長安冇左4分鐘起跳
二黎248M 如果真係做埋長安, 應該要做到273 既班次, 即係2-4分鐘一班
三黎42M 飛長安, 應該會趺到10-12分一班

長安同青機係兩班客黎, 一班係學生/街市/區內食飯客, 一班係番工轉鐵客
兩樣溝埋, 可以做到條線皇出黎, 但同時會令轉地鐵班客慢唔少... 但又冇可能用青宏苑加站, 因為一定會塞死
所以結論係, 除非有能力將長安外圍果個幼稚園對出變身成一個巴士站既坑位比巴士入去上落客, 令248M 就算停長安都係停多2分鐘左右
否則基本上可以唔使考慮, 哈哈~
石頭 發表於 2021-12-31 00:39 | 顯示全部樓層

Catlui 發表於 2021-12-30 19:13
so sad, 始終都要搬走青衣邨啲綫,經青敬路唔得嘅,將42M改直出不入長安味不用攪41M, 咁改有意思咩。 ...

青敬路有幾多客?

運動場、宏福花園,請去青衣街市上41M,宏福過條天橋就係~

灝景灣,請去旁邊長安總站,有41M、42M、43B、243M多條路線去荃灣,

回程可以加埋68A~

咁仲有邊度無照顧到?定係你住地鐵站對面既村屋?

kei_hk 發表於 2021-12-31 09:49 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-12-31 00:16
一黎248M 入一入長安冇左4分鐘起跳
二黎248M 如果真係做埋長安, 應該要做到273 既班次, 即係2-4分鐘一班
...

本來﹐佢建議42M唔入長安 + 248M入長安﹐其實都唔錯的。
但前題係要青宏苑 279X的分站取消由248M 取替﹐以及長宏方向要入長安。

這樣又真係處理到山上及山下的交通需要。

但係﹐乘客的需求又係另一回事﹐對九巴而言無著數。

248M 這條線﹐非繁任你坐﹐繁忙時間就隨時做閘長。
即係黃昏時間﹐無法應付由長安上長宏的乘客需求。

我都想知九巴會唔會為248M繁忙時間加車加班﹐以取代42M唔入長安。
仲有的係﹐248M 要加車之時﹐41M都要加車招呼長安客。

kingprowm 發表於 2021-12-31 09:59 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-12-31 09:49
本來﹐佢建議42M唔入長安 + 248M入長安﹐其實都唔錯的。
但前題係要青宏苑 279X的分站取消由248M 取替﹐ ...

42M 如果想飛長安,就必定要減車,再將車輛調到 41M 和 248M
kei_hk 發表於 2021-12-31 10:30 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-12-31 09:59
42M 如果想飛長安,就必定要減車,再將車輛調到 41M 和 248M

42M 可減幾多部車﹐248M 及 41M 又要加幾多部車?

條數係唔係相同?

又唔好忘記﹐42M都有一半客係荃灣返長宏﹐42M減車減班﹐山上人一樣反對的。

41M 如果又做唔番現時配合42M的密班次﹐山下人又反對。

這樣的情況﹐吃力不討好﹐巴士公司及政府都無太大誘因去做。

即係﹐42M又減唔到幾多部車/班﹐248M 及 41M 又要加車/班﹐巴士公司而言無著數。
仲要原248M的人﹐因為要加站要增加車程。

真係睇唔出有什麼好處大於壞處。