hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 41M 41P改動即將實施
開啟左側

41M 41P改動即將實施

GD1570 發表於 2022-1-7 12:28 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-1-7 10:28
根本﹐243M/43B 其中一條改行青衣西路﹐將用車資源重新分配﹐加密唔改路的一條線﹐已經幫到唔少人加快往 ...

改咗嘅話涌美路及青衣工業邨一帶會無咗車去西站/荃灣站。

其實直接將243M過警署後直行青敬路,
可以嘅話連長安都唔入,喺出面停,
然後依我上面咁改埋荃灣段,
咁都已經可以加快好多的了。
楓樹窩路一帶可以行返入去青敬路搭41M/409/409K/409S去荃灣站一帶,
可以話係無乜影響。

你有你可愛,我有我好笑。
kei_hk 發表於 2022-1-7 12:33 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-1-7 12:28
改咗嘅話涌美路及青衣工業邨一帶會無咗車去西站/荃灣站。

其實直接將243M過警署後直行青敬路,

1. 轉乘就可處理問題

2. 長安無難唔入的﹐始終係一個大站﹐同埋都係轉乘的好地方。

GD1570 發表於 2022-1-7 12:37 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-1-7 12:33
1. 轉乘就可處理問題

2. 長安無難唔入的﹐始終係一個大站﹐同埋都係轉乘的好地方。

1. 咁不如叫厹SET 42A轉42M 轉乘咪解決到你哋個問題囉...

2. 長安可以入,但入一入隨時無咗3-5分鐘
409系多人坐就係因為唔駛入長安總站陪塞...

kei_hk 發表於 2022-1-7 12:45 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-1-7 12:37
1. 咁不如叫厹SET 42A轉42M 轉乘咪解決到你哋個問題囉...

2. 長安可以入,但入一入隨時無咗3-5分鐘

我無講轉乘係限定 43B/243M﹐係可以有好多玩法的。

當2條線都會經長安的時間﹐可能性係可以好多﹐組合可以係好多的。

PS. 42A 轉42M﹐係解決唔到涌美路的問題。

GD1570 發表於 2022-1-8 09:29 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-1-7 12:45
我無講轉乘係限定 43B/243M﹐係可以有好多玩法的。

當2條線都會經長安的時間﹐可能性係可以好多﹐組合可 ...

43B/243M繼續經涌美,唔需要轉乘..
加上跟我建議243M改行青敬路,其實已經快咗,
又可以唔駛轉乘。

長安轉乘組合係可以好多..但問題係一定要喺長安轉乘?
其實唔入長安仲有好多地方可以轉乘嘅...
只不過係分散咗同埋行遠少少...
青衣碼頭、翠怡花園都可以做到轉乘...

arfung 發表於 2022-1-10 09:56 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-1-7 10:28
根本﹐243M/43B 其中一條改行青衣西路﹐將用車資源重新分配﹐加密唔改路的一條線﹐已經幫到唔少人加快往 ...

對,其實很難想像,青衣和荃灣咁近,坐一程巴士43B/243M(無論是往荃灣西/荃灣站),就算計埋43咁話日間由青衣中南起步,都要30分鐘起跳。

反而249X同時間相近位置上車已經沙田落埋車(隨時已跑完全程),X42C去到新蒲崗/甚或彩虹打後,948都去到金鐘或再遠d…
多次實測結果都睇到行車時間上無太大分別,青衣中南出荃灣真係車程太耐…