hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議員要求272E、907C全日服務
開啟左側

[其他] 大埔區議員要求272E、907C全日服務

tt777 發表於 2021-12-31 01:23 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2021-12-31 01:16
應該九巴會陰乾72X同72,72X同272E其實應該唔差太耐嘅,但係72X平時都唔少客,無左72X都應該有大量人轉坐27 ...

72太多持分者 (埔公、源禾路、沙市),尤其源禾路、沙市好多人會坐,加上86黎緊cut到半個鐘一班,再 cut 72 沙田實反枱 ,
就算cut完72X都未必夠做,
以厹/運吉而言有D野有得避都會避。
61233 發表於 2021-12-31 01:27 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2021-12-31 01:29 來自手機 | 顯示全部樓層
tt777 發表於 2021-12-31 01:11
基本上 272E / 271X / 272P 是旦一條全日,72X都幾乎一定抽硬,九巴想推九龍塘客上271收貴1蚊,同時72X仲 ...

估計會係咁純沙盤推現
271X全日抽72X 271
272E全日抽72 72X
272P全日抽72 73X

HG6729 發表於 2021-12-31 01:33 來自手機 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2021-12-31 01:27
72唔明有咩好搞,有時六日日頭都可以keep到3/4滿,而且有唔少流水客,又冇雙向分段,應該唔會太差,就算272 ...

如果272E/P全日一定係特快荔枝角
咁樣對荔枝角總站72 一定有影響…
htpxcw 發表於 2021-12-31 02:26 | 顯示全部樓層
tt777 發表於 2021-12-31 01:23
72太多持分者 (埔公、源禾路、沙市),尤其源禾路、沙市好多人會坐,加上86黎緊cut到半個鐘一班,再 cut 72 ...

寫落RPP話抽調資源就一定過唔到
不過疫情後巴士公司成日直接出通告減班
隨時係先修改72/72X時間表,再美其名喺RPP話『新增』資源做272E都唔奇

不過72都開緊20-25 變30都抽唔到幾多車
反而大機率係72X
由佢夾硬推272X回程、272E明知嘥油都要延長落大角咀
似係部署夾硬青沙化取代72X
再者72X依家非繁亦唔太支撐到10-15呢個班次
反而參考270B 286C 非繁深水埗嘔到唔少客出嚟 加埋272E價錢牌因素 就算損失旺角客都隨時除笨有精
kitarolo 發表於 2021-12-31 05:57 | 顯示全部樓層
tt777 發表於 2021-12-31 01:23
72太多持分者 (埔公、源禾路、沙市),尤其源禾路、沙市好多人會坐,加上86黎緊cut到半個鐘一班,再 cut 72 ...

呢個問題同北嶼A線E線類似
係呀梗係推客上A啦,首先貴嗰條
旅遊業正常都講唔上密車,再唔係
官方會答青馬/屯赤甚至S64也可
轉到東涌,不過付A線價仲要耐咗。

另一情況係64K vs 264R,後者
伸到到天水圍多咗客但依舊疏車,
更不用說提升至周一至五有服務。

返嚟72,即使將72票價上調到
272E水平九汽都唔會放棄青沙化
沙田無咗72叫少一飛,但還是削81/86。
Waiyin12 發表於 2021-12-31 08:55 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2021-12-31 01:16
應該九巴會陰乾72X同72,72X同272E其實應該唔差太耐嘅,但係72X平時都唔少客,無左72X都應該有大量人轉坐27 ...

但唔好唔記得,係大埔272E掠緊水,72去到源禾路、沙田市中心,一樣係掠緊水

86系只係做到單向客,極其量少許兩蚊/區內客
推客上286系、陰乾86系固然行得通

但72一程係做幾水客,特別72係大埔滘四線最似樣、最密嗰條
全程大埔 - 深長荔外,仲有大埔 - 沙田、大埔滘 - 沙田、沙田 - 金山、金山 - 深長荔等,同完美掠水嘅沙田 - 深長荔
(應該無乜人往返大埔道/大埔滘兩座山)
定位似係一條唔塞車、比較少上落、跑山嘅流水線

72減班,係會有沙田客downgrade落86;仲應該為數唔少...
加上開286、86減班源禾已經好唔高興,cut埋架快車72應該等反枱
KW2523 發表於 2021-12-31 09:21 | 顯示全部樓層
tt777 發表於 2021-12-30 21:36
你唔係唔知沙廠長期欠人欠車,
你睇吓286C全日化同埋開286嘅結果
86C / 86 減到半個鐘一班。

呢個年代減班出張通告話減就減, 唔會咨詢, 40P嘅所謂「新增資源」咪係咁嚟
不過72本身已經幾疏下, 點都唔會cut齊車開到272E全日

272E好過271X純粹係用大埔角度講, 起碼快過現有搭法
271X同271正線差唔多 ; 272P/X就仲慢過73X轉車/72X
Waiyin12 發表於 2021-12-31 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
tt777 發表於 2021-12-30 21:19
我嘅意思係話全日後非繁客量問題姐,既然有條平到爆嘅72,點解要揀272E。
***繁忙時間多客正常,因為D客要 ...

大埔想要272E全日,無非都係想有架全日青沙特快去深長荔
隔離北區有270B,馬鞍山有286C
雖則72無馬鞍山條86C兜得咁離譜,但跑公路觀感點都好過72跑山同停沙田
那怕272E收到北區價、塞埔公沙田段、食四小龍燈陣
去荔枝角、長商佢真係特快,深水埗可能86C/286C咁,72 272E打和

但平心而論,272E係272系入面,我覺得定線最唔靚
初時做大埔版270B 286C serve深長荔無咩問題 (72去深水埗快唔快得過佢,唔太重要;)
到拉落柏景灣就開始拎起石頭砸自己腳;繁時旺角272X,奧運尾站;正常人都知272X快過272E啦(係會有少量客鍾意272E頭站大把和,或者去到太和)
272E係叫做停太子,不過272X都停;咁搵鬼比貴幾蚊碌長沙灣道咩

全日化的話,272P/272X點都好過272E
272X就最簡單,有條件同72X一換一
大角咀、旺角做返晒,北行做埋太子;九龍、旺角東有271
就算摺唔到72X,72X而家非繁都開到10-15,用車數量就算比埋272X全日,都足夠兩條線各自開20

272P走線係少怪,但做到葵芳,荔枝角南行站位靚過272E,同紓緩下73X人流;亦都係時候有白石角全日市區直車

272E係覆蓋最廣,全日的話我幾肯定太子以後會運空氣;有架更平更快、唔駛塞長沙灣道嘅72X,我點解要比貴幾蚊?
深水埗就算同72打和,要知272E唔止86C/286C差$1咁少,唔清楚會吸到幾多客轉投
唔否認荔枝角非繁都有客,270B 286C都唔係低收視;不過272P同樣做緊

kitarolo 發表於 2021-12-31 09:46 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-12-31 08:55
但唔好唔記得,係大埔272E掠緊水,72去到源禾路、沙田市中心,一樣係掠緊水

所謂72沙市/源禾路上落付全費嘅和味論
祗係乘客觀點,九汽唯一標準72便宜過272E,
前者擺明做緊幾水客,明知都會扮睇唔到。
哪怕272E收到北區價、塞埔公沙田段、
食四小龍燈陣去荔枝角、長商佢真係特快,
深水埗可能86C/286C咁,72 272E打和

272E都要北區價咁直接啲P272啦,反正
必從舊線抽車,多客/覆蓋廣但便宜係原罪