hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 因為機組人員檢疫收緊,CX取消的航班列表 ...
開啟左側

因為機組人員檢疫收緊,CX取消的航班列表

DIH 發表於 2022-1-6 13:05 | 顯示全部樓層

防疫措施有冇效、有幾多效用其實好難講,因為我地難以對真人實施對照實驗(controlled experiments),驗證每項防疫措施(戴口罩、洗手、社交距離、減少聚會、打針/打邊隻/幾多針/隔幾耐)以至氣候、人種、人口密度等多項因素的個別影響,導致大部分人只能以自身觀察判斷「疫情」。而各國政府對於疫苗都好曖昧,雖然用行政手段威迫利誘,但又未去到動員強制的地步(因所有疫苗都係新研發),想靠民眾自願又總會有樽頸,於是唔上唔落。

更何況我認為對於經常變異的呼吸道病毒,除非與世隔絕,否則無法清零。
cruisesnet 發表於 2022-1-6 14:27 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-1-5 22:02
國泰員工都係人

佢地而呢套 closed-loop operations,同外界隔絕,人都會黐線

忍受不了closed loop可以不參與.
我知道closed loop名額係供不應求,
吾存在有人被迫去參與closed-loop operations
qunow 發表於 2022-1-6 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2022-1-6 08:09
宜家病毒突變,其實打乜疫苗都中招,最重要保持個人衛生,減少不必要聚會

Swiss Cheese Model,防疫唔係一項措施就搞得掂,要多層阻隔
s3n370 發表於 2022-1-6 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2022-1-6 00:09
宜家病毒突變,其實打乜疫苗都中招,最重要保持個人衛生,減少不必要聚會

打疫苗不嬲唔係保證免疫,
好多係減低中招嘅程度。
(前提係隻疫苗有效)

正如跌倒會受傷
身體直接撞落地下同隔住件衫都係會受傷,
咁唔通受傷嘅嚴重程度無分別?
LRT1018 發表於 2022-1-6 23:55 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-1-6 14:27
吾存在有人被迫去參與closed-loop ope ...

唔係天真到以為供不應求就冇被迫參與呀
雖然事實上真係供不應求
但其實都有員工係因為唔同原因而被迫參與closed loop

其實777咁想清0
比錢國泰去做隔離
國泰實可以開多d機去做而唔洗考慮隔離支出嘅問題
又可以減低傳播風險
不過劇本係要國泰死
就睇國泰同太古頂唔頂到
佢1月淨係得2%客機同20%貨機
真心擔心

利申:雖然國泰未必係最好但係都唔想之後得返大媽區同HX揀
mingfai31 發表於 2022-1-7 00:02 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-1-6 19:53
打疫苗不嬲唔係保證免疫,
好多係減低中招嘅程度。
(前提係隻疫苗有效)

咁就係博你唔著衫凍死定著衫熱死姐
只係正苦越話唔關件衫事只會令人覺得好多人熱死左冇講出黎
既然我而家都冇凍死點解要冒熱死既風險?

Waiyin12 發表於 2022-1-7 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2022-1-5 16:37
我奇怪點解成日都係國泰出事,華民快運港航或外籍公司又唔見犯規。

純粹人數多,定係國泰員工特別放縱? ...

假設違規人士佔全數機組人員比例一樣,國泰職員多,固然多違規case

華民、快運、港航多係短途機,機組可以唔落機、即日原機返港,可能檢疫條件有別

機組人員(其實任何人類都係)去到邊個國家就守當地法例、防疫措施,理應係正常做法
例如維珍航空機組入境香港,出街要守口罩令、四人限聚令、入餐廳掃安心出行
上次國泰機師喺德國法蘭克福違規外出,返香港後中招被炒魷一事,只要德國當地無室外口罩令、機組人員禁足令,佢地無犯法,只係違犯國泰航空自己用嚟規管機組、喺外站只可以留喺酒店房嘅公司員工守則

外藉航空唔會特登做嘢配合政府清零,機組人員只係需要遵守法例要求就夠
每間外國航空大多只係一、兩條航線去香港,人數少違規少
亦有部分航線可以即日原機折返,外國機組返出發地檢疫
就算佢地違規,好可能人已經返咗外國,咁點追究? 收回航權? 驅逐領事? 叫中國領事館喺當地拉人,然後釘箱運嚟香港審?

S3BL100 發表於 2022-1-7 00:30 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-1-6 14:27
吾存在有人被迫去參與closed-loop ope ...

所以好多有能力走既,尤其是外籍果班,咪劈炮唔撈囉
fb.com/scientisthk2usa/
s3n370 發表於 2022-1-7 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2022-1-6 16:02
咁就係博你唔著衫凍死定著衫熱死姐
只係正苦越話唔關件衫事只會令人覺得好多人熱死左冇講出黎
既然我而家 ...

唔知你個比喻係講乜,
但明顯地你忽略佐兩件事出現嘅機會。

如果個比喻係講唔打疫苗得重症 vs 打佐疫苗有嚴重副作用的話,
香港政府嘅處理方法,固然係難令市民有信心

但你睇番疫苗係全球各國都打,
若兩件事出發生嘅風險係一樣,
各國嘅衛生機關都唔會輕易放行。而發達國家打嘅劑數係以億計,
出嚟嘅數據亦證實佐呢點。

至於“待發達”國家打嘅另一款疫苗嘅數據,
你懂的!
qunow 發表於 2022-1-7 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2022-1-5 16:37
我奇怪點解成日都係國泰出事,華民快運港航或外籍公司又唔見犯規。

純粹人數多,定係國泰員工特別放縱? ...

外籍航空邊得閒同你隔離幾日先走得