hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 因為機組人員檢疫收緊,CX取消的航班列表 ...
開啟左側

因為機組人員檢疫收緊,CX取消的航班列表

mingfai31 發表於 2022-1-7 19:37 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-1-7 00:55
唔知你個比喻係講乜,
但明顯地你忽略佐兩件事出現嘅機會。

你諗岩左
同埋我亦想講堆疫苗一直都係"緊急使用"
而且疫苗會一直進步所以我會選擇越遲打越好

s3n370 發表於 2022-1-7 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2022-1-7 11:37
你諗岩左
同埋我亦想講堆疫苗一直都係"緊急使用"
而且疫苗會一直進步所以我會選擇越遲打越好

復必泰早於去年八月,已獲美國FDA准許全面使用。
唔再係緊急使用啦。
Oliver_ME16 發表於 2022-1-11 14:25 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-1-6 14:27
忍受不了closed loop可以不參與.
我知道closed loop名額係供不應求,
吾存在有人被迫去參與closed-loop ope ...

點解你既認知同我認知唔同既?
closed loop咁受歡迎的話就唔駛再請人啦
我...
cruisesnet 發表於 2022-1-11 15:07 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2022-1-11 14:25
點解你既認知同我認知唔同既?
closed loop咁受歡迎的話就唔駛再請人啦

我空少朋友講明"舉左手都分唔到closed loop名額"
GU9338 發表於 2022-1-11 20:38 | 顯示全部樓層
少少 OT
由於 CX 大量機隊係香港餵蚊,所以又再重演兩年前咁擺到出 taxilane
希望係期間限定啦
請用文明來說服我。
qunow 發表於 2022-1-11 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-1-11 15:07
我空少朋友講明"舉左手都分唔到closed loop名額"

機頭同機艙情況好似唔同?
 樓主| LRT610-1092 發表於 2022-1-13 20:25 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-1-11 20:38
少少 OT
由於 CX 大量機隊係香港餵蚊,所以又再重演兩年前咁擺到出 taxilane
希望係期間限定啦 ...

CX可以把所有18年以上的機退役來減少成本
包括:
12架A330
所有前港龍A320/A321
所有773

你們要恆切禱告,在此警醒感恩。
歌羅西書4
巴士的膠 發表於 2022-1-20 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-1-7 00:30
所以好多有能力走既,尤其是外籍果班,咪劈炮唔撈囉

如果機組人員改做外地做base,機組去香港再即日來回外地,理論上係咪可以用外國航空公司果套?
Fuk19805 發表於 2022-1-20 08:17 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-1-19 16:18
如果機組人員改做外地做base,機組去香港再即日來回外地,理論上係咪可以用外國航空公司果套? ...

cut機cut咁多,邊個hub做到base呀?🤡
以前TPE就日韓中途站,而家好似都cut哂
AVD1 發表於 2022-1-20 11:52 | 顯示全部樓層

https://businessfocus.io/article ... 5%E7%B4%AF%E7%B4%AF

又有報導放風話太古想賣盤。
真心,而家呢個時勢再咁拖落去,太古唔玩係遲早嘅事。
LJ7006 = MF5119 = AVD1