hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東九交通日日塞,邊條線最值得優化(純討論) ...
開啟左側

[其他] 東九交通日日塞,邊條線最值得優化(純討論)

kay 發表於 2022-1-1 10:04 | 顯示全部樓層

雖然塞車影響巴士行車時間
但塞車情況下巴士多數都倒走客
行車時間長左又少左客咪會減班

不過呢個年代
要搵替代路線都唔易
世界很簡單 人類很複雜
KG1428 發表於 2022-1-1 10:16 | 顯示全部樓層
觀塘塞車主因係因為有太多貨車違泊(尤其鴻圖道為主)
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
JC8385 發表於 2022-1-1 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層
八百米 發表於 2022-1-1 09:55
絕對同意。巴士經常是交通擠塞問題的代罪羔羊。唔該D人了解下塞車源頭同埋主因為乜。因為前面塞車,巴士 ...

你減一班巴士,只要倒走3個客走去揸車
其實已經同無減過無分別
石頭 發表於 2022-1-1 11:00 | 顯示全部樓層

gkjkjk 發表於 2022-1-1 01:13
15A包住咗商貿區轉乘優惠, 應該難飛走彩虹

但彩虹本身唔多客,而且有四美街站可以轉車~

我會覺得,既然有新路通車,又可以避免塞車,

咁15A可以啟麗後繼續去埋啟德,行啟新道隧道去四美街,

咁只係無左紅萼樓一個站,但唔使再塞車+做多班啟德客,

九龍灣運動場至紅萼樓要20分鐘(塞車)真係耐~
 樓主| S3bl430 發表於 2022-1-1 11:06 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2022-1-1 08:09
本末倒置!

東九塞車死症原因係道路設計問題,加上私家車及貨車泊位不足大量泊街造成擠塞,

咁你有没有方法擴大觀塘交通流量?拆曬APM 創紀之城比觀塘道擴闊好唔好?
正如

我買唔起樓,唔通我怪我老竇唔係李嘉誠?

錯字連篇
 樓主| S3bl430 發表於 2022-1-1 11:08 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2022-1-1 10:31
你減一班巴士,只要倒走3個客走去揸車
其實已經同無減過無分別

實際上在屯馬線的影響下,有很多沙田東九線離開九龍灣時繁忙時間未至於坐滿

很多沙田東九線本身如果在没有塞車的情況下,車程上有力與港鐵競爭,
但在塞車的情況下就會被港鐵打得潰不成軍
錯字連篇
流星☆雨 發表於 2022-1-1 11:17 | 顯示全部樓層

其實應該做嘅係由內街著手, for example:

巧明街/偉業街可以點解決 我未諗到
嗰邊似乎都係要由違泊著手

如果政府仍然會繼續發展九龍東CBD2
長遠其實應該盡快喺偉業街地底起多條鐵路
趕客路上 理_得你
lsc04d11 發表於 2022-1-1 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層

一定係私家車 不過見你前設都有提 咁我就改口講要改排隊習慣同埋乘客上車前唔拎定八達通既習慣    以前請備輔幣年代個個計好哂數拎定銀 宜家有大把低頭族磨袋族 真係會阻住哂成條觀塘道既上落

駿業里(以前屯元天一齊排)有站助 真係可以慳好多時間 因為可以269C,258D一齊上
一啲一條隊排兩條線(或更多) 乘客好應該見到架車唔係自己就做啲小動作  如果條隊一早識分紅海(上/唔上)  真係會快好多  宜家好多人都係前面嗰個郁先去郁然後睇  郁左而睇到唔岩又要走逆流同人流”撞擊”    有啲成分鐘見前面唔郁先醒水 然後跑番去前面截閂緊門既車  咁又多左時間喇

仲有唔好追車啦 追架密到死既車 去到最後你都係轉車站落甚或1分鐘後已有架吉車 追黎做乜? 有啲追完仲要只係問路

樓主| S3bl430 發表於 2022-1-1 11:30 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-1-1 11:17
其實應該做嘅係由內街著手, for example:

巧明街/偉業街可以點解決 我未諗到

咁有時違泊係泊車空間不足所致,又或者工商廈停車區設計上不方便快閃上落貨,但內街道路容量顯然無法擴闊

如果政府當初唔起觀塘海濱公園,改為重點擴闊海濱公園對出的海濱道,咁都可以部份程度引導車流沿海旁走
(不過海濱道擴闊後會否變成違泊重災區就另一個故事)

不過道路擴建就唔係我想討論的範圍...
錯字連篇
kitarolo 發表於 2022-1-1 11:50 | 顯示全部樓層

港鐵改為繁時鑽石山站到藍田站
免費吸走部分巴士客,到時邊條線
流失得多就減班,反正港鐵票務非
主要收入,具體做法是例如荃灣到
觀塘,票價以荃灣到鑽石山計算。