hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議更改690走線
開啟左側

建議更改690走線

JX9097 發表於 2022-1-1 22:27 | 顯示全部樓層

依家山上山下比例大約一半半
你倒走完山下一半人,有冇可能塞番嗰半車?

秀茂坪你想加站?諗下好喇
601同690時段唔夾
即係互相𠝹客
而且,將轉lock死咗690走線
因為宣傳成個將軍澳上去轉690

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
214P_world + 5 Huge C

查看全部評分

Citcalag 發表於 2022-1-1 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層

回程行山定行隧道都係要塞將軍澳道,而且下繁有時將軍澳道塞係由曉光街迴旋處頂返出來,隨時寶琳都慢15分鐘以上

至於早繁,本身里數達遠左,停燈再塞寶達落山仲慢

留意返690其實仲做埋新都城返康翠流水,新都城可以上返廿個

評分

查看全部評分

3ASV174 發表於 2022-1-2 01:49 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-1-1 22:59
回程行山定行隧道都係要塞將軍澳道,而且下繁有時將軍澳道塞係由曉光街迴旋處頂返出來,隨時寶琳都慢15分鐘 ...

回程講到曉光街塞返落去又誇張左
將軍澳道條龍一定係將軍澳隧道隊出黎,曉光街何德何能塞得滿將軍澳道三條行車線甚至塞埋上觀塘繞道,過左個分叉位入隧道都仲係 100% 塞車

不過回程除非係 290 咁一早飛左上山先有里數加車程優勢
否則將軍澳道上去行山路車程的確無明顯優勢,兜完寶林上返康盛,同寶琳路順住直落坑口總行車時間都係差唔多,雖然做寶達一定多客過寶林

至於流水,無野架到時一樣可以做寶達去坑口流水,
自從 290/290A 加左雙向分段,690 已經執少左好多流水客
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2022-1-2 02:15 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-1-2 01:49
將軍澳道條龍一定係將軍澳隧道隊出黎,曉光街何德何能塞得滿將軍澳道三條 ...

繁時曉光街迴旋處真係會塞番落去將軍澳道(唔代表直去將隧唔塞)

想做寶達,首先環兩間公司傾掂數先
因為601同690係唔同時段

寶達去坑口都有幾條線做緊
(98A/ 98C/ 290/ 290A)
690開緊30分鐘,輪都輪唔到佢

評分

查看全部評分

3ASV174 發表於 2022-1-2 03:29 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-1-2 02:15
繁時曉光街迴旋處真係會塞番落去將軍澳道(唔代表直去將隧唔塞)

想做寶達,首先環兩間公司傾掂數先

其實有個位我係唔明,就係大家一方面 FF 兩間公司係可以做坑口直出觀塘明打馬亞木 102,
但係兩巴自己會傾唔掂數 601 619 690 個時段

601 619 690 兩巴時段根本唔係差好遠,以最重要既繁時計,
601 寶達新巴時段係 0735-0831 / 金鐘新巴時段係 1736-1844 (大約)
619 順利城巴時段係 0748-0903 / 中環城巴時段係 1656-1810 (大約)
690 康盛城巴時段係 0745-0900 / 中環城巴時段係 1755-1855 (大約)

其實早繁最好味時段 601 619 690 三線 overlap 點改都會係新城食晒
至於下繁 601 同 690 時段基本上都接近 overlap,唯獨 619 唔同,但偏偏又有條 619x 踩左入去食 601 對家時段,如果你個講法成立,619x 根本開唔到回程

User12345678910 發表於 2022-1-2 10:34 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-1-2 01:49
將軍澳道條龍一定係將軍澳隧道隊出黎,曉光街何德何能塞得滿將軍澳道三條 ...

690點樣「一早飛上山」
JX9097 發表於 2022-1-2 15:47 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-1-2 03:29
其實有個位我係唔明,就係大家一方面 FF 兩間公司係可以做坑口直出觀塘明打馬亞木 102,
但係兩巴自己會傾 ...

就當巴士公司時段冇問題
但成條線倒走一半客
然後去搶另一條線嘅客
真係明智?(唔好話咩寶林要坐都會坐呢啲廢話
明眼人都知一拉走上山,寶林係唔會再坐)

601/ 619同安達臣係應該自己拆
而唔係拖埋條690入去混戰

仲有將轉又點解決?

評分

查看全部評分

HM3044 發表於 2022-1-2 16:06 | 顯示全部樓層

690就算寶林直出咪又係慢過地鐵
除非康城有全日過海地鐵,硬減寶林坑口班次,咁690先有so
仲未計690要經啓田道

我就支持跟N691咁行山走
3ASV174 發表於 2022-1-2 16:06 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-1-2 15:47
就當巴士公司時段冇問題
但成條線倒走一半客
然後去搶另一條線嘅客

690 反轉食既除左係 601 upgrade 客(兩巴都會有賺),
仲有係依家小巴 / 213M 轉鐵既轉車客,同埋康翠轉鐵客回流,埋數點都好過做所謂寶林特快。

至於將轉,將來咪用六幹線轉車搞掂,反正六幹轉車站同東隧轉車站打通,班客都唔使硬接 690
而講真 690 唔反轉都好,本身佢改行六幹機會都唔細,
未知到時如果建議改頌明苑尾站入將藍直出東隧過海,
大家仲會唔會用停唔到將轉做理由反對?

3ASV174 發表於 2022-1-2 16:08 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2022-1-2 16:06
690就算寶林直出咪又係慢過地鐵
除非康城有全日過海地鐵,硬減寶林坑口班次,咁690先有so ...

凈車程夾岩將隧發癲唔塞,690 寶林去銅鑼灣都有機會快過鐵,
問題係 30 分鐘一班,康翠依家都唔一定夾時間等佢啦,開 20 就唔同講法(康翠咋,寶林都唔見得會多人等)

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
HM3044 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分