hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [放工特快]建議開辦234E 荃灣 (灣景花園)↺旺角 經西九 ...
開啟左側

[放工特快]建議開辦234E 荃灣 (灣景花園)↺旺角 經西九龍走廊

757 發表於 2022-1-11 00:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自從九巴30X往九龍方向改經楊屋道後,234X下繁南行就經常於祈德尊新邨出現頂閘留後情況。
為了加快回車,疏導柴灣角工業區放工乘客,建議九巴開辦234E線,循環來往荃灣(灣景花園)及旺角,往旺角方向經西九龍走廊,往荃灣方向執234X雞。

路線
青山公路 – 荃灣段、大涌道、荃灣路、葵涌道、荔枝角道、西九龍走廊、塘尾道、亞皆老街、新填地街、旺角道、彌敦道、長沙灣道、荔枝角道、葵涌道、荃灣路、大涌道、沙咀道、大河道、青山公路 – 荃灣段、海興路、海安路、麗志路及青山公路 – 荃灣段
灣景花園總站、麗城花園第一期、荃景圍天橋、大涌道福來邨、祈德尊新邨、深圳街 (新站,設於塘尾道近長旺道)、新填地街、旺角弼街(N72)、太子站(N76) 、深水埗楓樹街、深水埗北河街 、怡閣苑、長沙灣遊樂場 、長沙灣興華街、荔枝角站 、美孚站 、祈德尊新邨、滿樂大廈、荃灣建明街 、福來邨永康樓、荃景圍天橋、柴灣角街、麗城花園第三期、灣景花園總站

班次:
星期一至五 17:40, 18:10

收費:
全程 $9.4
美孚站往灣景花園 $6.8
荃灣建明街往灣景花園 $4.1

Ricky403 發表於 2022-1-12 14:40 來自手機 | 顯示全部樓層
要搞234X回車慢嘅問題,就應該諗全日分拆,同祈德尊下繁上車要企門口又無乜關係......
想坐仲有AN去到興華街,仲要一樣價錢,欽州街落嘅行早去福來邨上車,勉強都維持到個平衡
再唔係,咪搵33A/238X拎走一架畀234X
 樓主| 757 發表於 2022-1-12 22:32 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-1-12 14:40
要搞234X回車慢嘅問題,就應該諗全日分拆,同祈德尊下繁上車要企門口又無乜關係......
想坐仲有AN去到興華 ...

234X回車慢對非繁忙時間影響有限。因為本身載客量能應付需求,所以暫時毋須全日分拆
反而返放工時間出現唔夠載問題,就需要針對此時段善用有限資源

AN Bus服務範圍如你所講有限,而開辦我建議嘅234E能測試旺角客源有幾多
去到九龍區,功能就變成234X中途起載班次往荃灣

至於抽33A/238X車救234X,問題在於33A本身班次已經疏落,再減班空間唔大;而238X都有佢自己嘅德士古道工業區客源
同埋除非增加嘅係234X短途班次,於旺角止步,否則如果抽33A車,淨係私車返去柏景灣都唔少時間

poobwater 發表於 2022-1-13 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-1-12 14:40
想坐仲有AN去到興華 ...

33A班次已經唔多,有時楊屋道又要塞車、仲有脫班。仲要抽車?
Ricky403 發表於 2022-1-13 20:11 | 顯示全部樓層
poobwater 發表於 2022-1-13 13:37
33A班次已經唔多,有時楊屋道又要塞車、仲有脫班。仲要抽車?

流水有43,楊屋道出入九龍有30X/238X,葵興芳出入九龍有37
其實沿路好多客只係見車就上,咁啱33A同前面隔得遠咪載得滿
.
Ricky403 發表於 2022-1-13 20:20 | 顯示全部樓層
757 發表於 2022-1-12 22:32
234X回車慢對非繁忙時間影響有限。因為本身載客量能應付需求,所以暫時毋須全日分拆
反而返放工時間出現 ...

問題係你呢種砌法好似係疏導美荔入荃灣多過祈德尊出九龍
之前討論嗰陣都有站友做過客統,佢地多數深長荔落,直出旺角唔啱路
如果唔打算全日分拆,繼續西約一條直落同做九龍貴價流水,咁又無太大必要特登試旺角特快

至於238X其實下繁出九龍尤其六點後吉咗好多,抽一架出黎都唔過分
過到中港碼頭做返海濱個時段唔算多客,回車亦已經唔再係十幾年前咁快
其實可以拎去做例如234X南行 1755>經紅隧私港灣道>934北行 1940咁玩,絕對好搵過做死238X
.
laikingho 發表於 2022-1-17 07:39 | 顯示全部樓層

Tony Cheung 係youtube提及過,234x拆線可能客量不足。繁時佢搭返荃灣,有約100人,旺角前和旺角後佔一半。
3tw2527 發表於 2022-1-17 23:02 | 顯示全部樓層

樓主犯咗一個結構性錯誤,若果係講緊下繁出九龍,其實長沙灣道落車遠多過彌敦道落車。

與其天降資源開條直出旺角,不如攞嚟加密234X下繁南行班次,例如開1800 1808 1816 1824 1832 1840 1850 1900,
或者如其他版友所講,開加班旺角短棍,回程可以疏導深長荔,
尤其之後30X荃灣方向改埋楊屋道,九龍沿途冇得叫兩飛,234X嘅壓力只會再加重。
至於下繁油旺往荃灣,開234P回程都不失係解決方案,但前提係有資源,攞前面講嘅旺角特嚟做都可以。

當然講呢樣嘢最後都係會返去荃灣西九線重組呢個大餅,
無論係呢度,唔同交通關注組,甚至其他地區人士都提出過唔少嘅方案,
最後都係要睇紅巴取態如何,其他嘅重組/特車/繁時線先有着落,
唔係而家養咗班人搭新線,到時要cut就再多一重阻力。

樓主| 757 發表於 2022-1-17 23:13 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2022-1-17 23:02
樓主犯咗一個結構性錯誤,若果係講緊下繁出九龍,其實長沙灣道落車遠多過彌敦道落車。

與其天降資源開條直 ...

如果我建議嘅234E改為上繁直出旺角,之後去長沙灣道載客往荃灣,有無得諗?

上繁230X/234P/238P 京港酒店大把人落車;尤其而家234P得一班車,如果開多條西約直出旺角客量應該唔太差,同時234E回車快,成本低
尤其嚟緊30X荃灣方向改埋楊屋道,234X上繁往荃灣方向真係唔知夠唔夠載
3tw2527 發表於 2022-1-17 23:36 | 顯示全部樓層

757 發表於 2022-1-17 23:13
如果我建議嘅234E改為上繁直出旺角,之後去長沙灣道載客往荃灣,有無得諗?

上繁230X/234P/238P 京港酒 ...

上繁同下繁又兩個講法,下繁北行客量由1600到1900都唔大分別,南行就係1800左右有線放工係高峯。
上繁除咗傳統通勤人流之外,去柴灣角返工嘅都係一個peak。

隔離post有版友建議234X上繁12分時段cut車,如果配合你所講嘅上繁234E,其實12分時段可以改做0800-0900,
跟住就攝0755 0815嘅234E,0810 0830嘅234P,應該234E去到旺角就會係正兩班234X中間,
不過我平日搭234X都冇緣見到北行嘅客量(搭親都係未8點長沙灣落車),
所以未必捉得好準啲客量,歡迎其他版友指正。

234X呢條線嘅得意之處就係格硬拉埋咗幾水唔同嘅人一齊:
麗城/荃景圍南部/福來邨 <-> 深長荔 & 油尖旺 (唔介意慢遊)
麗城/荃景圍南部/福來邨 <-> 油尖旺 (想有特快但係冇所以焗搭慢車)
荃景圍(受夠30X嘅居民) <-> 美孚至油麻地沿途
柴灣角工廠區 <-> 主要係美孚同長荔
美孚 <-> 尖沙咀 貴價流水 (順便啫 反正得你行曬彌敦道長沙灣道)

要執呢條線永遠都滿足唔到曬所有人,拆特快又話會拉疏車,加班又冇資源,
跟住西約嘅交通俾紅巴縱慣曬(有條直出過海要半個荃葵青知道呢可),
削減服務又好,兜多啲地方又好,甚至冇得揀位或者唔係直出都實有人反,
當然唔係鬧曬所有麗城居民,起碼我唔會反對合理嘅西約交通重組先,
但係始終唔係俾人bully開嘅區要求係高啲,唔係點解郁親都係30X唔係234X。