hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍門居九巴過海宣傳法
開啟左側

[經歷分享/報告] 龍門居九巴過海宣傳法

AV446 發表於 2022-1-6 08:48 | 顯示全部樓層

屯門碼頭總站直頭裝左個顯示屏 show 去沙田/中環/尖沙咀所用時間,不過準唔準就唔知啦
EvilKo 發表於 2022-1-6 09:05 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-1-5 17:01
259B已被遺棄
(只不過個價錢咁平,俾我都唔想理)

佢塊牌Purpose係show點樣轉車出尖咀
259B唔經轉車站,夾硬Show出黎會好混亂

至於去港島,960/961屯轉有位坐真係要偷笑
石頭 發表於 2022-1-7 00:11 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-1-6 08:45
不如你試吓由龍門居搭A34去洪水橋站又睇吓要幾耐時間..

可以咁講,齊齊喺龍門居出發,

答:
蝴蝶站去到兆康苑30分鐘,去到洪水橋站45分鐘,

咁要時間定要錢,就自行決定啦~
石頭 發表於 2022-1-7 00:14 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2022-1-6 08:43
咁做唔係話唔得,但問題是除左巴迷遊河、非綠小服務範圍的人和一個幾毫都要計住洗既窮等人家外,又有幾多 ...

綠小無服務/經常飛站既地方,山景、兆康非常之有用~

不過當然,咁搭係牛河搭法,我認喎~
AVW28 發表於 2022-1-7 08:32 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2022-1-7 00:14
綠小無服務/經常飛站既地方,山景、兆康非常之有用~

不過當然,咁搭係牛河搭法,我認喎~

兆康仲可以去西鐵站搭261,雖然小巴係快,但如果等幾班都上唔到,搭261都係一個有好過無既選擇。
當然好似閣下咁想遊河既,或者要睇錢做人既,咁咪用你講既方法,尤其情況屬後者我唔會否定。
LL3850
GD1570 發表於 2022-1-7 08:35 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2022-1-7 00:11
答:
蝴蝶站去到兆康苑30分鐘,去到洪水橋站45分鐘,

45分鐘我到咗上水啦...仲同你慢慢轉咩...
你有你可愛,我有我好笑。
arfung 發表於 2022-1-7 09:37 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-1-6 08:45
不如你試吓由龍門居搭A34去洪水橋站又睇吓要幾耐時間..

可以咁講,齊齊喺龍門居出發,

A34由屯門區內起計(蝴蝶灣)到兆康/欣田都要近30分鐘…真係有點耐。
懷念以前K1X約15-18分就由碼頭區去到兆康苑(雙向分段),用車同樣舒適 (最差都有三菱仔坐)
GD1570 發表於 2022-1-7 09:39 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-1-7 09:37
A34由屯門區內起計(蝴蝶灣)到兆康/欣田都要近30分鐘…真係有點耐。
懷念以前K1X約15-18分就由碼頭區去到 ...

無計...A34算係行晒大半個屯門,況且本身條線就係FOR機場用,
一般機場線喺市區都係左兜右兜,
所以無可厚非。

只係有人用嚟做其他用途姐...
本身個轉乘都唔係畀佢咁用㗎啦!
你有你可愛,我有我好笑。
arfung 發表於 2022-1-7 09:40 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2022-1-7 08:32
兆康仲可以去西鐵站搭261,雖然小巴係快,但如果等幾班都上唔到,搭261都係一個有好過無既選擇。
當然好 ...

如果兆康去上水,想平,夾到A34轉276P時間上還算勉強能接受 (碼頭開始坐A34就怕怕了…諗起大興圈就...)
當然直接兆康南上261應該最合理化算。
小巴大部份時間都極難上車,北行直接放棄算數。
arfung 發表於 2022-1-7 09:47 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-1-7 09:39
無計...A34算係行晒大半個屯門,況且本身條線就係FOR機場用,
一般機場線喺市區都係左兜右兜,
所以無可 ...

不過講開,前排在井財街一帶用膳後要去大埔果邊,無意中想起可以A36轉64K (原來咁樣搭只需$10.9)。
行車時間超靚,日間往錦上路既A36接近無客不斷飛,錦上路64K又近拖卡上後車大把位又唔駛點停站。
順住咁去一個鐘未夠就去到了。

當日A36紅橋站(屯門區內唯一站/不計屯赤)落客的人數已等於車上乘客一半有多。
見A34區內咁慢,怪不得的確有好些人用$18.9買時間。
夾到時間機場出發用A36駁車去良建/藍地洪水橋,應該快過A34直達。