hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線重組怎可少了佢?
開啟左側

[小道消息] 路線重組怎可少了佢?

Ohm 發表於 2022-1-12 10:02 | 顯示全部樓層

hvshe 發表於 2022-1-12 09:03
都唔知點解四順同協和街啲人對23同26M合併做26A好反對,喺四順兩條線嘅站位冇重疊,兩條幾疏嘅線提升到10分 ...

兩條線總比一條線好,如果合併完提升到10分鐘,之後再減返落15、20分鐘,咁就咪搞
teddybus 發表於 2022-1-12 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2022-1-12 09:57
青衣唔同將軍澳,新線空間唔多倒不如掟車比現有嘅線加班/拆線先
41A/948唔夠載、42A/42C拆線多爭議都唔係 ...

好簡單啫,因為你講嗰啲線,大部份都唔係青北直出,青北大帝又點會滿意
ccchhhuuunnn 發表於 2022-1-12 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2022-1-12 09:54
241X 做到長安旺角特快,如果做得起,可 upgrade 旺角客搭貴車,減少平線 44 的需求

唔好同我講 30 分鐘一 ...

又嚟百搭「客可以慢慢儲」
不如開條流浮山去赤柱方便刀手出城

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 不如開條流浮山去赤柱方便刀手出城 lol.

查看全部評分

kingprowm 發表於 2022-1-12 10:32 | 顯示全部樓層

根本九巴應該大開長安直出線同鐵路競爭,都唔明點解唔做

所以希望將青線一如傳聞給其他巴士公司做,才有望使九巴改善青北服務
10598C 發表於 2022-1-12 10:39 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-1-12 09:59
一來想試吸長安出旺角特快客,二來又可以cut車,三來何愛區出入深水埗,你開15分,30分,定60分,班2蚊客 ...

旺角返青衣北咪有41A坐, cut走41深水埗段如果44載唔曬分分鐘後者要加車仲大獲
kingprowm 發表於 2022-1-12 10:40 | 顯示全部樓層
青衣唔同將軍澳,新線空間唔多倒不如掟車比現有嘅線加班/拆線先
41A/948唔夠載、42A/42C拆線多爭議都唔係 ...

應該用青衣出荃葵線換,青衣去荃葵駛鬼開咁多線

成日見 43 43A 非繁時運凳,減呢兩線既車非繁加密 948 才有較運用資源
FBI2 發表於 2022-1-12 10:42 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-1-12 10:39
旺角返青衣北咪有41A坐, cut走41深水埗段如果44載唔曬分分鐘後者要加車仲大獲
...

44載唔晒,d客會落地底架啦,但原本個pool既客由6.8提升到9.4
xdxd 發表於 2022-1-12 11:03 | 顯示全部樓層
咁就放長雙眼睇下島民會幾支持241X
同埋所謂嘅旺角特快如果真係咁值得做嘅,殺41再攞應份嘅車數去做旺角循環,
唔使拉埋何文田落水😌
紅磡人。
10598C 發表於 2022-1-12 11:05 | 顯示全部樓層

正解, 不過41A基本班次15分鐘一班, 948大部分時間都去到20分鐘一班, 其實要加班都加到七七八八;
42C本身都應該直接飛走青衣中, 比X42C每日全日同加到20分鐘一班
相反之前有個位大帝提過嘅青衣大埔線都可以考慮做繁時特班
甚至正正經經開一條青衣屯門/元朗巴士線, 好過68A只到長安/68E只到青衣西路同長安

難聽啲講句, 241X方案其實得長安自己大力支持, 青衣其他地區都唔見得由好大動力support
長安有直出旺角一定支持;
但青衣中出旺角有更快嘅41A;
青衣南要碌到青衣北真係睬你都傻, 搭42A好過

10598C 發表於 2022-1-12 11:14 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-1-12 10:42
44載唔晒,d客會落地底架啦,但原本個pool既客由6.8提升到9.4

本身旺角返長安大部分都搭緊9.4嘅41A, 41轉做旺角特快最多只係幫同價嘅路線清客
但對於44載唔曬倒落地鐵嘅客, 由$6.8(甚至本身可以upgrade到$9.4)跌到一蚊都收唔到, 就唔需要理

神邏輯

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 算啦,條友根本唔care 班客點諗.

查看全部評分