hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葫蘆同模型點揀好?
開啟左側

[小道消息] 葫蘆同模型點揀好?

kmb71k 發表於 2022-1-17 22:05 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2022-1-17 20:20
可以加到3分鐘1班

穗禾苑放得落車鏈?
況且車呢?司機呢?

以上回應,是否可行?是否合適?
流星☆雨 發表於 2022-1-17 22:10 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2022-1-15 16:22
另一山頭個長老會唔會覺得啲模型 "好有用" 而唔捨得放手㗎

長老退咗休,就算佢竟然出聲,TD仲會唔會睬佢?
趕客路上 理_得你
Choi 發表於 2022-1-17 22:27 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-1-17 22:05
穗禾苑放得落車鏈?
況且車呢?司機呢?

東鐵有事可以只開去沙田站
新造的人、如鷹展翅上騰。
ky927 發表於 2022-1-18 00:18 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-1-17 22:05
沙田(已經唔計馬鞍山)裝回水機好難好難,因為連統一分段都係亂咁嚟:

沙田市中心🠖沙乙博/秦石

我又覺得沙田區加回水機係唔難,只係不能與不為問題。

一)新界比起市區站位已經鬆動D,源禾路大涌橋路都係大站,市中心、愉翠苑、大圍站等室內站就就更加唔洗講;
二)大老山轉車站都有機買月票;
三)再唔方便咪回歸車頭拍卡;

相對市區,其實可行已經相對較高,反而車資不均呢個情況真係吹佢唔脹,係收費scale入面,咁佢又的確可以按里數收較高或者較低車資;衰D講,係唔好,但係無錯。始終係生意,按需求或者競爭性定價都無可厚非。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +4 收起 理由
流星☆雨 + 1 + 4 you've got the point, 裝回水機但係車資不.

查看全部評分

s3n370 發表於 2022-1-18 00:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-1-17 14:27
東鐵有事可以只開去沙田站

咁樣點解唔索性有事果陣,直接開接駁巴士?
qunow 發表於 2022-1-18 06:05 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2022-1-17 14:28
用796S嘅模式keep住條線又唔知得唔得呢?

#1:「扔咗屋企大部分巴士模型,只可以留返幾架
呢句我覺得代表會留幾班車

建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
Choi 發表於 2022-1-18 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-1-18 00:47
咁樣點解唔索性有事果陣,直接開接駁巴士?

唔夠載
busnrail_fans 發表於 2022-1-18 09:34 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-1-18 06:05
#1:「扔咗屋企大部分巴士模型,只可以留返幾架」
呢句我覺得代表會留幾班車

照厹/一般人嘅理解,「留幾班車」應該係好似281M同埋當年85C咁,只係留傳統早晚繁時段
但係就唔會諗約莫黨鐵頭尾班車時段,先至係真正需求所在
cz9328 發表於 2022-1-18 13:04 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-1-13 20:24
模型而家客量少得可憐,加上屯馬一通,每晚最後幾架模型只要用到幾架小巴載就夠數。
...

疫情前M仔尾班車好多人搭的,似乎係夜晚禁堂食時期,「夜生活」少咗導致尾班跌客。
做路線改動嘅規劃不宜只顧現在,要諗得長遠啲,諗埋疫症消退後嘅境況。
cz9328 發表於 2022-1-18 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層

HS6573_MP3905 發表於 2022-1-16 13:14
與其拉88x上穗禾,不如拉798上去咪仲好

80M其實都唔知留嚟做咩,未見過呢條線會多過10個客喺車上 ...

其實平日下午約5時後都有客搭M仔由九龍塘搭返沙田,映月臺都有散客轉乘「模型車」。

另外,呢幾年市區/埔公沙田段路面情況變幻莫測,打亂咗叉仔返到市中心嘅時間(繁忙時間為甚),而鄉事會路間歇性交阻使K車/285遲遲未到站,沙市返火炭/火炭山嘅有時真係要等M到至有車返屋企。

當然,從營辦商角度,當然係想搵條「好夠價錢」嘅區外線做一轉外區往市中心客先,然後才做埋「區內返火炭山通勤客」嘅執雞角色。

可惜胡蘆叉平日晚繁近年會受大老山隧道嘅慣性慢車困擾,返到沙田又係經鄉事會路入沙市,所以好難靠佢做尖嘴叉/K車嘅後援囉。