hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳聞紅色鬼荃灣過海大計被否決
開啟左側

[小道消息] 傳聞紅色鬼荃灣過海大計被否決

kay 發表於 2022-1-17 10:43 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2022-1-17 10:30
我唔認為 934系今次改動過唔到關完全係運輸署責任, 九巴個方案有咩問題可以參考返我之前既留言, 唔再重覆 ...

運輸署用權力否決九巴方案
有權力就要負返D責任啦

客觀事實係運吉搞到荃威無全日過海
點都無得兜
世界很簡單 人類很複雜
qunow 發表於 2022-1-17 10:47 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-1-17 09:21
田二少仲係愉景區議員嗰陣提933拆分支飛上愉景都畀林琳插到反艇
而家就唔係無機會嘅,但荃威九巴場,唔太 ...

唔係分拆,而係兜荃灣西之後出返再延長
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
dominic023 發表於 2022-1-17 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2022-1-17 10:30
我唔認為 934系今次改動過唔到關完全係運輸署責任, 九巴個方案有咩問題可以參考返我之前既留言, 唔再重覆 ...

我同意運輸署reject成個proposal有一部分責任,但九巴都要考慮係一至六返工時間6-9嘅 934x返工時間之後要兜上荃威,會兜走左幾多灣景麗城同半個工廠區客走。情況等同30x兜入荃灣西就兜走左一半荃景圍客。
bestwishes706 發表於 2022-1-17 11:07 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2022-1-17 06:54
導火線起山上根本自從 930 系進駐愉景新城之後就駐定會係戰場。

其實除左荃景圍山上之外,成個荃灣基本上 ...

936就算吧啦,行勻東北葵後要兜埋長沙灣先上公路,搞到北葵堆站好似為里數收貴一級而設咁

ccchhhuuunnn 發表於 2022-1-17 11:11 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2022-1-17 06:54
導火線起山上根本自從 930 系進駐愉景新城之後就駐定會係戰場。

其實除左荃景圍山上之外,成個荃灣基本上 ...

234X做埋彌敦道流水又唔會差喎
peterkwan 發表於 2022-1-17 11:38 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-1-17 10:43
運輸署用權力否決九巴方案
有權力就要負返D責任啦

我無講過運輸署無責任要負, 只不過九巴個方案係唔係完美到一定要 accept.
我覺得九巴拋出呢個方案可能想測試運輸署底線, 如果唔得就試下拉 961 入銅鑼灣, 如果 961 入到, 九巴就會知道問題從而解決 (希望咁啦), 但如果961 都唔得, 934系就注定同銅鑼灣緣盡.

peterkwan 發表於 2022-1-17 11:41 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2022-1-17 10:55
我同意運輸署reject成個proposal有一部分責任,但九巴都要考慮係一至六返工時間6-9嘅 934x返工時間之後要 ...

呢個都係小問題, 根本成個 proposal 最大問題係下繁拉埋入銅鑼灣, 先唔講多咗起碼 5-6 班車 (934+934X+934A) 行怡和街, 934X 下繁拉咗入銅鑼灣變相要大幅加班/開特車先可以清到中上環放工客, 呢個會加重銅鑼灣同中環電車路下繁既交通負荷, 除非九巴想趕晒班中上環客落地底/對家啫.
ATE7025 發表於 2022-1-17 14:03 來自手機 | 顯示全部樓層
JC2048 發表於 2022-1-16 23:01
唔好講到紅鬼咁有心啦明眼人都知934A開嚟只係為咗霸住個山頭
自己唔想做,又要對家冇得做

我費事覆咁多次,一次過答晒俾你~

你話2012年城巴將930改去愉景新城已經係醒覺,我真係笑到忍唔到口。愉景新城上車幾耐先過到海?30分鐘去到新都會未?成件事仲重口味過長安上948過海,你都可以攞出嚟吹奏,真係犀利

至於你話冇934A 搞搞震,荃威18年已經有930X全日。你係咪睇唔到我上面寫乜嘢?我上面已經寫咗話九巴18年嘅時候已經諗住幫934 全日,入埋荃威,但係運輸署唔批。

同埋你唔好講到18年嗰陣930X 客量好好,上面都有版友講過18年930X 啱啱加時嘅時候客量都係麻麻,你自己追番post,我唔再重複了,基本上930X 係20年真正做得起~

你話934 依家嘅困局係「完全」自己攞嚟,講到TD好似冇責任咁,我完全唔同意。同埋 930A 加班加得好快咩?咪又係一樣加得慢,所以結論係九巴同城巴嗰陣都冇心做930A/934 喎,你唔好講到城巴16年前已經有心機做930系,我諗其他荃灣居民絕對唔同意
另外關於九巴曾經諗過開938,939 嘅事情,我唔重覆了,你自己睇返上面有人講過

問題係依家九巴逐項入紙,聽講運輸署係全部都唔批,連934A 加時都話因為客量唔達標所以唔批,咁而家個問題喺邊個度?又完全係九巴責任?

可能我語氣重左啲,但我只係議事論事,唔係針對同埋幫任何一間巴士公司,亦不同意批晒934 系列嘅所有改動,例如係拉去銅鑼灣我自己係反對嘅,而延長服務時間嘅幅度亦都值得探討,只係從荃灣街坊嘅角度出發去評論。多一架車,有咩唔好先?有乜理由要反對?定係荃灣街坊得罪咗你?

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +20 收起 理由
3tw2527 + 10 英雄所見略同
ccchhhuuunnn + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

slsso 發表於 2022-1-17 14:13 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2022-1-17 11:41
呢個都係小問題, 根本成個 proposal 最大問題係下繁拉埋入銅鑼灣, 先唔講多咗起碼 5-6 班車 (934+934X+93 ...

發窮惡嗰間玩緊苦肉計逼運吉放930入怡和街

九公暫時無計架喇
ATE7025 發表於 2022-1-17 14:15 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-1-16 21:56
又好難怪佢地嘅
荃葵競爭太多太大,長期唔夠青衣或西北好搵,所以服務都差一截
搞到區內有一班巴士迷聽到 ...

咁九巴做荃葵青的而且確好多地方係做得唔好,呢個我都係受害者,感同身受
淨係講42C,成日都收車,然後X42C 朝早日日尾站飛站都唔肯加班,68A 簡直係收車的冠軍,加班條數咁耐都冇找,嗰啲城隧車更加唔使講,做到離晒譜