hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳聞紅色鬼荃灣過海大計被否決
開啟左側

[小道消息] 傳聞紅色鬼荃灣過海大計被否決

ATE7025 發表於 2022-1-15 21:40 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-1-15 21:34
934 下繁有客想加班但被彈返轉頭,真係有趣有趣。

運吉擺明係做到出晒面
dennis28a 發表於 2022-1-15 21:42 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-1-15 21:40
運吉擺明係做到出晒面

不過今次又鬧大左,好似啟德國事件咁,隨時唔洗等下年。
惡意回復是不道德的行為。
ATE7025 發表於 2022-1-15 21:49 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-1-15 21:42
不過今次又鬧大左,好似啟德國事件咁,隨時唔洗等下年。

根本930X 城巴自己都做唔哂,依家佢哋仲有本錢開加班車係因為冇晒遊客所以先可以,第日通返關佢哋根本冇資源開
ATE7025 發表於 2022-1-15 21:55 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-1-15 21:33
咁事實上934非繁同假日客量真係十分肉酸,
加上對面海入紙都唔係一步到位,先拉入愉景,之後全日,之後先 ...

我個人同樓主一樣,不認為934系列要入銅鑼灣的。

但荃灣區內的改動個人則認為是有需要,咁至少運輸署應該要批呢樣掛⋯⋯
Ricky403 發表於 2022-1-15 22:03 | 顯示全部樓層
930X 934 934A大混戰真係越黎越精彩
運署用灣荃黎ban,咁就等睇灣荃一摺班人仲可以搬啲咩理由出黎

930X玩到來回兜如心,以前又傳過另一條分支
睇定線城巴始終重心喺沙咀道同荃灣南新樓,荃威咁入三家都無乜理過
934A係九巴接咗NR34黎做,話九巴生人霸死地之前,根本廿年前已經想開939 (同938),畀運署用NR34/NR38 ban,只係好正常嘅先來後到
城巴對930都投閒置散咗十幾年,2009年起先有少少起色,由發現930A有客開始畀咗心機,先喺2012拉長條線 (不過就荃威而言,1998 vs 2012城巴已經輸咗),再慢慢拆荃灣特快,得償所願荃灣南新樓食到飽咪好囉

934大部分人唔睇好全日,尤其啱啱開非繁嗰陣客少到離奇
而家咁樣改線博全日,都算係夾硬黎,但有得夾硬砌條全日過海,總好過無車焗搭鐵路
條線都算生不逢時 (其實荃葵過海全部都係),03年沙士之後停止加班,之後何達文玩度縮,去到12-13年起先再理下佢,派哂高載新車同改柯打,再到城巴真係搞大930系發覺「有得做」,17年單向大兩味18年起半全日,都算係咁
.
kay 發表於 2022-1-15 22:15 | 顯示全部樓層
dominic023 發表於 2022-1-15 21:36
930/A踩入愉景之時(2012年), 934就應該搞全日搞改道架啦.
個時九巴係到做緊咩? 我淨係記得係荃灣區起勢減 ...

當年荃灣西仲餵緊蚊

反而2010年開始
有得做既係948
948算係少數無新樓可以加時
因為行得地方都唔近MTR

930都等左15年先去灣仔
然後等多9年去銅鑼灣海皮

同港島18X一樣
條X圍到數,主線有得你死

不過依家最智障係九巴似乎唔記得左936
世界很簡單 人類很複雜
limited 發表於 2022-1-15 22:21 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-1-15 22:15
當年荃灣西仲餵緊蚊

反而2010年開始

936俾九記拎到寶貴怡和街quota
但周末4點到8點返石圍角開到20分鐘一班都遜於948
石頭 發表於 2022-1-16 00:09 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-1-15 22:15
當年荃灣西仲餵緊蚊

反而2010年開始

936九巴仍未死心,改回青山上路返葵涌已經有返穩定客源,

下一步只要回葵涌跟32直出,唔兜興華街,已經無人再反對兜長沙灣做全日線!

咁延長服務時間又係少人反對既野,唔同934回程要改走線~

不過我覺得啦,934根本唔使改,直出大涌道唔係無市場,

強行改行千色同荃灣站未必是好事~
石頭 發表於 2022-1-16 00:13 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2022-1-15 22:21
936俾九記拎到寶貴怡和街quota
但周末4點到8點返石圍角開到20分鐘一班都遜於948
...

早兩個月,有一次放假,搭平日4點半開既936,總站上車,
以為呢個時間唔會多人搭,點知過左中環都上到要企人入西隧~

十幾人碧海藍天落,8-10人荔枝角站落,同時荔枝角站上廿幾人~

怡和街唔算特別多客,但每個站上幾個,30分鐘一班都基本會坐滿企幾個,算係咁啦~

KW2523 發表於 2022-1-16 00:17 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2022-1-16 00:09
936九巴仍未死心,改回青山上路返葵涌已經有返穩定客源,

下一步只要回葵涌跟32直出,唔兜興華街,已經 ...

934A行法回程做到荃富街熊貓酒店, 呢個位都多人落
但因為道路問題得回程做到 (去程要行上綠楊, 冇人會揀)
屎水將930B反轉行, 部分原因就係想停尚文苑食呢度