hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 灣仔碼頭總站新名:會展站公共運輸交匯處 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 灣仔碼頭總站新名:會展站公共運輸交匯處

Man@MFHK 發表於 2022-1-18 22:47 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2022-1-18 21:58
因為鐵路公司鐘意亂改名, 巴士有時企唔硬就會跟住鐵路公司一齊錯, 例如荔枝角/長沙灣, 巴士站係荔枝角鐵路 ...

荔枝角長沙灣就係人都知咩事,但西九龍站同荃灣西站叫法合理,因為西九龍站係高鐵站,其站名係對應全國高鐵網絡,根本就唔應該同其他港鐵站混為一談,要改都係機鐵九龍站改名啦,因為地理位置上佢更接近西九文化區,但因為佢又要對應返全條機鐵其他站名,方便外國人理解,所以先叫九龍站,而荃灣西站就係純粹相對於荃灣站以西,正如旺角東就相對於旺角站以東。
講起機鐵站名,理論上如果港鐵當年有種其實青衣站係可以叫新界站
Volvo B8L
吳宗錡 發表於 2022-1-18 22:54 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-1-18 22:20
直接寫返灣仔北咪得
香港人傾向唔轉名多

畀你咁講,我都支持返電牌叫「灣仔北」,甚至就咁「灣仔」都得,連方向都慳返。

不過實際站名,我個人覺得叫「灣仔碼頭巴士總站」或者「會展站巴士總站」都得,但係就唔好就咁叫「灣仔北」,用返設施改站名先方便到乘客辨認到總站實際位置。

我宜家有種諗法,就係將巴士嘅目的地(電牌)同總站(實際站名)分開命名,目的地用地名,而總站用返街道、屋邨或者建築物起名。例如九巴934線,往荃灣方向電牌出「荃灣西約」(轉頁)「油柑頭」,但係報站機仍然係報「灣景花園總站」。

吳宗錡 發表於 2022-1-18 23:02 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2022-1-18 22:47
荔枝角長沙灣就係人都知咩事,但西九龍站同荃灣西站叫法合理,因為西九龍站係高鐵站,其站名係對應全國高 ...

荃灣西站個case嘅話,我建議荃灣站改叫樹頭角站或者木棉下站,而荃灣西站改叫荃灣碼頭站
Man@MFHK 發表於 2022-1-18 23:05 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2022-1-18 18:26
用會展站正常吖 用番灣仔碼頭邊個明

其實碼頭就係正出面海皮,有幾難明?
不過叫會展站無問題,好處係可以同會議道兩邊既灣仔碼頭分站分返開。
Volvo B8L
Man@MFHK 發表於 2022-1-18 23:07 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-1-18 23:02
荃灣西站個case嘅話,我建議荃灣站改叫樹頭角站或者木棉下站,而荃灣西站改叫荃灣碼頭站 ...

港鐵唔會為左人地個站而改自己個站名。
荃灣西改荃灣碼頭又太長,一般站名都盡可能精簡,可以兩三個字解決都唔會用到四個字,而且本來荃灣西站係西鐵站,叫荃灣西應該係和應返西鐵
Volvo B8L
3tw2527 發表於 2022-1-18 23:17 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2022-1-18 23:07
港鐵唔會為左人地個站而改自己個站名。
荃灣西改荃灣碼頭又太長,一般站名都盡可能精簡,可以兩三個字解決 ...

所以喺荃灣講西站同西鐵站,係同一樣野來的
3tw2527 發表於 2022-1-18 23:19 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2022-1-18 22:54
畀你咁講,我都支持返電牌叫「灣仔北」,甚至就咁「灣仔」都得,連方向都慳返。

不過實際站名,我個人覺 ...

934就keep住荃灣灣景花園好過啦,油柑頭係夠準確,但係唔識嘅人睇完都唔知係邊度...
ate214 發表於 2022-1-18 23:30 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-1-18 22:54

不過實際站名,我個人覺 ...

電牌唔係滿足閣下既個人喜好(or somehow"地名保育")
出個三唔識七既地名有乜用? 俾你自high?
BlackBird 發表於 2022-1-18 23:31 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-1-18 21:45
我個人比較支持「灣仔 會展站」
淨係寫地鐵站名會俾人覺得係駁鐵線

幾時個目的地係地鐵站就變左駁鐵線?
唔通會有人用263/89D駁鐵?
幾年前681個中環(香港鐵路站)都簡化左做 "香港站"

"淨係寫地鐵站名會俾人覺得係駁鐵線" 根本就無呢回事
P960早日摺線
PC2625 發表於 2022-1-19 00:16 | 顯示全部樓層

之前話有全日/半全日西隧線想拉去銅鑼灣但冇適合地方做總站, 不如用灣仔北臨時總站擺車, 在高士威道東西行方向分別設置落客站及上客站, 因為始終灣仔北臨時總站進出高士威道都不算太迂迴, 入灣仔北可取道興發街/維園道/杜老誌道天橋, 入銅鑼灣可取道鴻興道天橋/維園道/永興街/英皇道, 可以嗎?