hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 黃鬼面對觀塘道的決策
開啟左側

[問題] 黃鬼面對觀塘道的決策

KW2523 發表於 2022-1-23 22:21 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-1-23 21:53
未有線個陣當然可以叫人落山搭車

但其實閣下自己都心知肚明

其實既然個發展方向係拆散既 :

A22 平田-麗港城-翠屏道-樂華-三彩-龍翔道
A25 沐安街-太子道東-跟15行上下路-黃埔-佐敦-三幹
A26 油塘-碧雲道-秀茂坪-四順-龍翔道
A23/A28跟RPP行法

都基本上食晒東九, 係翔龍灣要行
不過A20/A21/A23又係一個難題
P.S. 如果寶林可以改A28做就好, 可惜班次差太遠
dennis28a 發表於 2022-1-23 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-1-23 21:55
去得機場一定係預好晒時間先會搭, 加上當時多好多飛機客要拎喼, 自然係站位方便開60好啲

而家可見將來A線 ...

如果睇番 A26、A29P 客量,再睇番 A22、A29 轉車上山客量,「預時間論」只係適用於機場出發返市區。

而市區入機場,根本無咩人會冒咁大風險去等 60 分鐘一班車,
尤其係 A26、A29P 依類龍翔道塞車風險極高既車。
惡意回復是不道德的行為。
KW2523 發表於 2022-1-23 22:30 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-1-23 22:25
如果睇番 A26、A29P 客量,再睇番 A22、A29 轉車上山客量,「預時間論」只係適用於機場出發返市區。

而 ...

返工就會因為太難就時間而去轉車, 去得轉飛機真係唔會預早時間?
特別係拎住個喼, 搭冇行李架既一般巴士去轉係冇咁方便
本人論點正係武肺前返工客局限於幾個時段, 比例冇而家咁高
S3BL100 發表於 2022-1-23 23:12 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-1-23 22:17
的確無計嫁啦,明明當年觀塘山同藍田山有條件做全日 30 分鐘出入港珠澳,
因為條低能走線 A29P 要夾將軍 ...

咁當然我明白你一路都覺得,為左觀塘山全日 30 分一班入港珠澳呢個願景,而要個別爭取左好耐合理機場車既地區繼續無車搭,或者坐兩個幾鐘車,或者開空頭支票叫人等六幹通車,係無問題

完。

fb.com/scientisthk2usa/
3ASV174 發表於 2022-1-23 23:48 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-1-23 22:25

而 ...

我完全唔覺得入機場方向 60 分鐘有問題
甚至依家 A29P 朝早得兩班車,我搭早機都一定係夾 A29P 時間
除非中午機無車先會焗搭 E22A,呢個係真正用家意見

當 A29 依家班次咁爛都有屎粉搭 796 系去將轉轉佢返將北
我真係睇唔到一程過 A 車一個鐘一班有問題
都未計 A28 其實係會加到半個鐘一班,
嫌兜係夠資源開三條一個鐘一班嘅機場線

從來覺得機場車定位係要有,係要全日有車
但唔使好密,拖篋轉車真係不了,以前 E22A 未上山年代,落雨拖住隻篋仲要喺觀塘轉車,don't play me,我寧願架車兜
如要討論,請先自貼差餉單一次
dennis28a 發表於 2022-1-24 00:05 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-1-23 23:12
咁當然我明白你一路都覺得,為左觀塘山全日 30 分一班入港珠澳呢個願景,而要個別爭取左好耐合理機場車既 ...

難道為左康盛由 E22A 100 分鐘開條 A29P 大減至 60 分鐘,
就要將來 A28 康城開車要 120 分鐘先入到機場又叫合理?

唔得就 Day 1 唔好強行開條 A29P,
亦唔見得「街街有 A 車」依類方案係 Work,無可能每條邨樓下都有 A 車。
dennis28a 發表於 2022-1-24 00:24 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-1-23 22:30
返工就會因為太難就時間而去轉車, 去得轉飛機真係唔會預早時間?
特別係拎住個喼, 搭冇行李架既一般巴士去 ...

首先,以 A29 客量就算龍翔道上車都未必有行李架你用。
甚至城巴求其搵黎假行李架車一樣照上。

再唔係睇下 88,觀塘山班居民出入深圳,日日拎住成車架車照上部無行李架既車上落。

之後就係雞先定蛋先既問題,A26、A29P 早繁以外,入機場客量其實幾差下。
講緊未封關前,連 1A 214 都係行李架運送車出入觀塘山。

A29 係觀塘道加三站做到客似雲來,唔少客量黎自觀塘山同藍田山班有 A 車居民。
普遍巴迷覺得班客好介意轉車,現實比大家既答案係相反。

唔係話正常人唔會預早時間,而係好多時比班車更早 Ready 走得,可能比原定時間早 45 分鐘 Ready,
唔通等多 45 分鐘下班車先上車,然後冒更大塞車風險?
住得東九龍同將軍澳無理由唔知龍翔道交通意外奇多。

結果咪有更多目標客寧願落黃大仙轉 A29 或 E22A,因為就係想預早更多時間到機場。
nwfb1001 發表於 2022-1-24 00:33 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-1-23 21:31
我成日都想問,安秀道、秀明道、寶達搭部升降機係唔好難?係咪死都要 60 分鐘一班兜到吐血先安落?

唔好 ...

香港人好似寧願一粒鐘一班都要一程過,更何況去機場多數都係拖住喼
ps: 講開「半山」區機場線,耀東咁多年來都冇機場車咪又係咁;中產區杏花邨都一樣
dennis28a 發表於 2022-1-24 00:44 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-1-23 23:48
我完全唔覺得入機場方向 60 分鐘有問題
甚至依家 A29P 朝早得兩班車,我搭早機都一定係夾 A29P 時間
除非 ...

A28 想要扭轉兩個問題,
第一就係 60 分鐘一班根本唔 Work,第二就係想嘗試觀塘山同將南分家。

但點解決都唔會解決到 A29P 開壞左個頭既問題,
就算真係要二拆三,係解決唔到秀明道、安秀道、將南、振華道根本唔夾既問題,要二拆四先有用。

為左個振華道而要油塘、碧雲道、四順、秀明道班客兜到傻?點講又係唔通。

另一個關鍵係,康城班中產要搭 120 分鐘 A 車先到機場,
你要預早幾多夾時間出門口?140 分鐘,會唔會太唔合理?

你唔介意兜係一回事,我就唔信康城班人會接受。

評分

參與人數 1aPower +5 HugeC +5 收起 理由
nwfb1001 + 5 + 5 你唔介意兜係一回事,我就唔信康城班人會接.

查看全部評分

3ASV174 發表於 2022-1-24 00:49 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-1-24 00:24
首先,以 A29 客量就算龍翔道上車都未必有行李架你用。
甚至城巴求其搵黎假行李架車一樣照上。

其實 A29 個停左觀塘後「客似雲來」,食既唔係其他觀塘區轉車客,
實情係食左 A22 既客,A26 A29P 出現之後,大部分人山區客都已經揀左佢地,唔岩時間既話,分分鐘係揀 Call 車,而唔係揀落山轉 A29

老老豆豆,未停觀塘既 A29,開半個鐘一班頂多都係十零個客就出九龍,
唔見得特別多人搭,依家 A26 A29P 都係咁上下
只係 A 車呢個客量都有數圍咁解,回本門檻低,乘客又唔會下下要求去到好密,所以先造就咁多一個鐘一班 A 線

同埋你個邏輯本身都自相矛盾
如果 A29P 走線令康城車程長係問題,但你又覺得 A 車唔使條條邨有,E22A 班頭站客搭兩個鐘車去機場又 OK,咁點解康城兩個鐘又唔 OK(其實唔使兩個鐘,但 E22A 真係要)?
咁既然轉車咁 OK,康城唔搭鐵都仲可以 797 轉 A29,你話機場客其實 OK 轉車,又點解覺得康城架直車要密又要快?
唔係話魚蛋論,只不過依家個局事實上係咁開左,如果砌到三條一個鐘一班 A 車可以令其中一部分人車程縮短唔係壞事,
你唔鍾意等咪轉飽佢囉,但唔係屈人轉車夾硬谷密一兩條線,依家呢架係機場線,唔係一般路線

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
S3BL100 + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次