hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴出售部份八達通股份予港鐵公司 ...
開啟左側

新巴城巴出售部份八達通股份予港鐵公司

Choi 發表於 2022-1-25 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層

MANN1579 發表於 2022-1-25 12:00
極端情況就係如你所講!澳門試過,收回路線,再分做幾過標(標這個字當時有D怪),
新福利變細咗,爆咗維澳 ...

我三十幾見證過城巴開40蒲飛路特車鬥23熱狗,同埋啲人情願上40M經中環都唔想等30分鐘一班DA52-56。
bennyho1004 發表於 2022-1-25 17:16 | 顯示全部樓層
賣俾政府甚至九巴/港鐵接管算啦
siupy 發表於 2022-1-25 19:32 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-1-25 11:47
呢招應係係唔work的。

因為現時的專營權有條款﹐講明巴士公司失去專營權的時間﹐政府係可以即時接手所有 ...

善水另外開間巴士維修公司
新城所有維修由果間公司負責
但收費就貴一貴,結果維修公司就狂賺錢

新城蝕多D又可以申請加價
(唔係講笑,以前油XX小輪同香X船廠就係咁玩)

又加價 發表於 2022-1-25 19:32 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2022-1-25 16:53
我三十幾見證過城巴開40蒲飛路特車鬥23熱狗,同埋啲人情願上40M經中環都唔想等30分鐘一班DA52-56。 ...

當年今日嘅車海.... 俱往矣

我都幾肯定當年兩巴大鬥法嘅時候,中環冇而家咁塞

中文係「改善」,蝗語先叫「優化」。
MANN1579 發表於 2022-1-25 19:50 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-1-25 16:53
我三十幾見證過城巴開40蒲飛路特車鬥23熱狗,同埋啲人情願上40M經中環都唔想等30分鐘一班DA52-56。 ...

97年個陣,藍公司被取消專營權,有14條路線轉咗比黃公司,包括肥仔線102。我喺始祖討論區見過版友寫過藍公司
原102部分師傅,調咗去橙公司駕駛106。我曾經數次早上繁忙時間
於海底隧道(紅隧)香港方向天橋上觀察,有幾位駕駛 Trident 編號102X
或 103x 的師傅同黃分司個高大稽查喺站頭口角,場面火爆。衡突原因
是幾位師傅將部 Trident 泊係102/106 同 118 站頭中間上客,直至上滿先開車。
黃公司118埋唔到站,仲頂死後面所有嘅巴士。
當時嘅競爭直頭係埋身肉博,那管他玉石俱焚,魚死網破!

Choi 發表於 2022-1-25 20:08 來自手機 | 顯示全部樓層
MANN1579 發表於 2022-1-25 19:50
97年個陣,藍公司被取消專營權,有14條路線轉咗比黃公司,包括肥仔線102。我喺始祖討論區見過版友寫過藍 ...

正確來說是1998年,當年中巴仲有部LA定VA上咗慶回歸廣告(唔記得邊部)
timothychu 發表於 2022-1-25 21:27 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-1-25 11:27
咁不如屎水賣股份比MTR
不過要正式將屎水盤數入去MTR
MTR就應該要買一半以上股份

又會咁啱得咁橋
Yahoo 財經
港鐵收購新巴城巴三大好處
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E6%B8%AF%E9%90%B5%E6%94%B6%E8%B3%BC%E6%96%B0%E5%B7%B4%E5%9F%8E%E5%B7%B4%E4%B8%89%E5%A4%A7%E5%A5%BD%E8%99%95-072928099.html

tina 發表於 2022-1-25 21:52 | 顯示全部樓層
timothychu 發表於 2022-1-25 21:27
又會咁啱得咁橋
Yahoo 財經
港鐵收購新巴城巴三大好處

編文都廢廢地

1)避免港鐵獨大
其實香港人唔鐘意係間公司多過巴士定鐵路多,就算大西北有鐵巴班人都想九巴開線啦,同避免獨大冇關係
一陣黨鐵同你陰晒啲港島線淨係俾條接駁線你咪仲弊

2)八仔附加費
其實而家搭巴士都要畀多筆附加費,同埋當你善巴同載通收購咗都冇用,九鐵都仲持有股權
點都要有個附加費係畀九鐵。

3)發展上蓋物業
講到佢起樓就會係巴士總站咁,係醒水都寧願起多個商場啦。
同埋成個地鐵站係樓下就當佢有巴士業務都想將啲客谷返畀自己鐵路啦
一陣起咗個站但啲線對面公司咪偷雞唔到蝕渣米

講下將接駁線同鐵加優惠 脫班機率低 本身鐵巴嘅好處咪仲直接同實際
265B 22年不變
edhong 發表於 2022-1-25 22:55 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-1-25 21:52
編文都廢廢地

1)避免港鐵獨大

最廢應該係第三段,佢係咪唔知巴士總站塊地係政府(如非私人物業內),呢條橋work新世界就唔會收攤離場啦。
簽名被屏蔽
nwfb1001 發表於 2022-1-25 23:29 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-1-25 21:52
編文都廢廢地

1)避免港鐵獨大

成篇文都廢;就算要政府出手,係都用九鐵名義好過用0066,拖低股價