hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 燈謎開估之將軍澳區
開啟左側

[小道消息] 燈謎開估之將軍澳區

JX9097 發表於 2022-1-28 21:00 | 顯示全部樓層

將軍澳特快 發表於 2022-1-28 20:43
咁老實講除咗繁時坑口客又的確唔多,搵297頂住先等九巴見到可能將298C轉全日囉,好過對家成粒鐘一班A29呀 ...

我諗九巴似係想將297了斷多啲
JX9097 發表於 2022-1-28 21:07 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-1-28 20:52
睇下796X同105,證明紅土九龍城需求唔少,只係佢哋唔buy297

九龍城畀105/ 98C搶哂
(快有105,密有98C)

紅土...繁時有客嘅
但非繁796X都唔係好多客

796X撐得住係因為紅土+九龍城
(九龍城雖然有796C爭,但班次密度同796X差唔多)
796X叫做做埋尖東
(呢段有796P互補)
mak5052 發表於 2022-1-28 21:50 | 顯示全部樓層
有將轉同 797, 其實 795 並無必要 (其實應該做的是申請開 703, 用 703, 797 做 795 想做的事)
jpoon 發表於 2022-1-28 21:57 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-1-28 21:07
九龍城畀105/ 98C搶哂
(快有105,密有98C)

98C食旺角都夠飽啦,未必食得到九龍城客,更何況佢行山,某啲人嫌佢慢
105同樣,有時土瓜灣都可以上爆
http://jpoon9394.blogspot.com/
kl9327 發表於 2022-1-28 22:07 | 顯示全部樓層
795完全係一條垃圾線
只係用黎強行屈人回程upgrade到$11.7
hz6751 發表於 2022-1-28 22:14 | 顯示全部樓層
早前燈謎話297搬總站比290用作總站,這個理論根本不成立,296M去康盛花園方向用一條坑,踢出去巴士彎位就得。

當290以坑口北作總站,將軍澳方向牛池灣村分段($9.3) VS 91M($6.5)就變得不合理,應要把白虹樓分段($6.9)提早由牛池灣村開始。

另擔心290以坑口北作總站,失去同290A互補,萬一塞車到時只有死等直至有車回到總站才有班㳄開出
98C290 發表於 2022-1-28 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層

98C喺有298C嘅時段都係入坑口圈?完全唔明點解要入。同埋都係嗰句,好心佢執下寶琳嘅走線,有客都畀佢趕到冇客,最好跟290,唔得嘅美孚方向就咁入一入欣景路都好,而家完全放棄曬新都城一帶

298C條線都算畫得唔錯,值得睇下成績如何。98E同樣都係改得唔錯,應該可以做大,狗記將軍澳終於做啲正常嘅線出嚟

297雖然都知純粹想送佢上路,不過而家真係可以預成個寶琳一個客都冇,寶琳總站真係唔方便到一個極點。單靠坑口自己撐起仲係慢鐵一大截嘅紅土線,真係可以等轉兩繁

796C拆線其實觀感好差。當98D上繁都明顯因為紅隧口塞車所以跌咗好多客,就算795X條線設計本身ok,都完全唔覺得可以出到幾多客,仲要收到咁貴,同埋畀人感覺兜大圈,不過下繁應該成績尚算可以

而795預咗趕走曬尚德客,又慢又貴,繁時又要喺九商慢慢塞,非繁入去又唔知做乜,297有曬板畀你睇,除咗搶錢成條線毫無價值

當然係後話,但長遠坑口同將南290系好應該改行六幹,淨係留返290A做流水,290坑北(唔入圈)/寶琳開上山。安達可以開240油塘開經碧雲道、安泰泰出荃灣嚟處理,當然會犧牲咗將軍澳<>安達泰,寶琳、康翠寶達亦都應該會略為少咗快車,不過整體應該肯定有賺
JX9097 發表於 2022-1-28 22:27 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-1-28 21:57
98C食旺角都夠飽啦,未必食得到九龍城客,更何況佢行山,某啲人嫌佢慢
105同樣,有時土瓜灣都可以上爆
...

講真
98C趕走咗唔少旺角客
依家長荔深仲多客過旺角
九龍城好少上唔到,但要企
S3BL100 發表於 2022-1-28 22:28 | 顯示全部樓層
796E 似係插旗做九龍灣商貿區往來旺角同深水埗
過到既話,分分鐘過無耐就入紙來回改經啟晴德朗

不過咁,無論由觀塘定將軍澳開出來都好,以今時今日既路面狀況,如果有資源既話,其實係有必要諗一個問題:一條線做晒旺角同深長荔係咪依然適合

西行太子道西會比起亞皆老街同漆咸道南穩定,反而東行九龍城一樣會塞車,跟 X6C 795X 咁行唔見得好差。所以我之前諗過 296C 拆線,一條做觀塘道,西行太子道西飛橋;一條做九龍灣商貿區,西行太子道西入旺角、加士居道走,跟 X6C 行,加停宏通街後上繞道

當然而家 296D 做緊 M+ 搶錢線,唔太可能再改、變成循環線,呢個方案已經唔可能唔加新資源下做到;再加上 795 全日,呢個方案應該唔可能實現喇

另外我都諗過 16X 全日做大循環,太子道西入、加士居道東九廊走

795 795X 識得拆線,但西行一條塞亞皆老街、一條塞死亡交叉,個方向係錯晒

fb.com/scientisthk2usa/
JX9097 發表於 2022-1-28 22:29 | 顯示全部樓層

hz6751 發表於 2022-1-28 22:14
早前燈謎話297搬總站比290用作總站,這個理論根本不成立,296M去康盛花園方向用一條坑,踢出去巴士彎位就得 ...

296M條坑要留番嚟做生坑
條條坑泊哂車好難tun車