hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 聽聞城巴有意復辦老牌路線
開啟左側

[小道消息] 聽聞城巴有意復辦老牌路線

樓主| FBI2 發表於 2022-1-31 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層

hp8961 發表於 2022-1-31 19:53
無論行大道西定係飛橋去高樂各自都有存在價值,所以最好就係4X 30X繼續並存 ...

大道西十分鐘一架返華富,班客又係咁上,20分鐘一架返華富,班客都係咁上,咁仲開咁密把鬼?
brianso198 發表於 2022-1-31 20:34 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-1-31 18:55
110 多左一部份客係黎自荃灣線佐敦、尖沙咀出入東區。

唔係新巴一直企硬唔加時,110 一早延長左服務時間 ...

上次延長服務時間果陣新巴係一班都無加過

就算假期開6點半果架都係九龍公司派車

不過而家可能覺得做110可能唔差得過做106呢類所以先肯加時

至於條線多左邊截...紅隧至東區客最多,
不過尖沙咀(特別假期)整體都多左客...

佐敦就比較尷尬, 不過耀東太古城偏偏就係有班人會坐去佐敦

kay 發表於 2022-1-31 20:36 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-1-31 20:03
計單一一條線客量唔係冇意思, 但成組線做到嘅客更重要

如果大道西客冇咗4X絕大部份會搭返4/瑪麗醫院轉車, ...

事實係跑大道西業績好過跑四幹
四幹客量事實係無再提升空間
咁大道西執多幾個客仔唔係仲好?

有邊條線差過30X?

薄扶林最好業績個條90B(班次完勝一堆20分一班既線)
都唔會同你玩跑四幹返南區

仲有
當年4同71合併
曾經提過執完之後返華富班次會好左
唔會10分鐘一班出去
回程20分黎兩架

依家南行都好過以前啦
返華富班次平均左
返黃竹坑班次又多左

業績好既地方擺多D車行係合理

世界很簡單 人類很複雜
hadboy5 發表於 2022-1-31 20:39 | 顯示全部樓層

30X經返華富後,同M49路線有幾大分別?同收貴左幾多
Choi 發表於 2022-1-31 20:47 來自手機 | 顯示全部樓層
不如復辦埋5A唔駛所有班次都到跑馬地上。
kay 發表於 2022-1-31 20:53 | 顯示全部樓層
hp8961 發表於 2022-1-31 19:53
無論行大道西定係飛橋去高樂各自都有存在價值,所以最好就係4X 30X繼續並存 ...

所以你要問低B黃想點
DAY1華富同數碼港服務唔係一齊

當年開M49(曾經想叫M46)
5蚊唔入華富又唔係站站停
回程仲要行大道西(!)

之後低B黃要做瓜46X
又可能嫌M49唔夠客
M49入華富
然後全部站停鬼晒佢

然後係陳岳鵬年代
嫌M49兜到七彩
巴士公司聽佢講拆4X 30X
30X唔係站站停但已經要收6.5

依家又嫌30X唔夠數又想併左4X
咁我要問當日點解要執左M49

係都等華富重建左先再諗
不過比低B黃搞親都無好野

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +5 收起 理由
nwfb1001 + 2 + 5 不過比低B黃搞親都無好野

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
S3BL343@66 發表於 2022-1-31 20:56 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-1-31 19:57
九巴都做得黑心收車收得多,點會無彈藥無資源開線。
除非好似 290 同 214 太旺場收埋都唔夠車,要再交數 ...

54區D線已經劃得好靚,再左兜右兜咪送客去鐵,貪字得個貧
hp8961 發表於 2022-1-31 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-1-31 19:58
30X非繁唔夠客係事實

4X, 4回程經大道西經常拖卡

4號食咗71之後,回程拖卡情況冇根絕但係有改善到。如果cut 4X,客倉大道西返華富一嘢變咗四個字一班車。之前4合71,華富出成由聯合10分一班變咗每隔7-13分鐘一班,華富已經唔多妥
he_01 發表於 2022-1-31 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2022-1-31 20:56
54區D線已經劃得好靚,再左兜右兜咪送客去鐵,貪字得個貧

可能灣仔線想兜埋銅鑼灣?
hp8961 發表於 2022-1-31 21:34 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-1-31 18:59
30X入南區,一來大道西無定向塞車,二來大道西善水倒唔走華富客,三來有瑪麗BBI,四來回車快好多,五來飛 ...

如果30X食4X之後,中環返華富冇雙向分段,咪使指意重組