hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議935, 936上下繁忙時間重組
返回列表 發新帖
開啟左側

建議935, 936上下繁忙時間重組

2076 發表於 2022-2-4 02:02 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-2-3 07:12
行區內嘅車程就唔計車程咩 大把線拆區內啦...
不過要做936X都會一班限定
同拆開和宜合道/安石蔭同石籬一邨 ...

其實下繁回程係咪真係要留服務比和宜合道都係疑問,本身936A都係得1班,936B葵涌道直入梨木道,應該冇人會想上936A返石蔭。本身下繁就唔駛留936,實際上936A回程其實唔入和宜合道,青山公路直入昌榮路迴旋處,然後經昌榮路上梨木樹,應該可以改善梨木樹觀感,石籬都係交返比936B負責,最多936B加到15分鐘一班,936A留返30分鐘一班特快算數。

另外936/936A回程,海盈邨個山卡啦站點谷都冇客,海達去海盈條天橋又開左啦,會唔會改停海達好過......觀感都應該好過經車廠u-turn唔少,不過實際上有可能仲慢過宜家。

早繁其實唔太建議936A分薄班次去做晒石英徑同石俊樓兩邊,石圍角936A班次改晒做936X,唔入和宜合道同石籬,改停昌榮路、屏麗徑、石英徑,咁樣補石英徑位會仲好過936A拆兩邊,梨木樹同石圍角又叫做快左啲,唔駛入石蔭路,又唔駛入大隴街總站。
抗議962B重組
還我962全日服務
GW4866 發表於 2022-2-4 06:08 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-2-3 07:12
行區內嘅車程就唔計車程咩 大把線拆區內啦...
不過要做936X都會一班限定
同拆開和宜合道/安石蔭同石籬一邨 ...

唔係話唔計,但講穩定性一定係返到區內先既935
要上葵區內再細拆係都35X同36X呢到先

而且講白d,宜家936A回程基本上無作用
打磚坪街都係當你同935返到石籬打和,只係雍雅軒/寶星就腳咁解,石宜路同藍田街兩站搭935街市落車一早返咗去
梨木樹更加唔使講慢成點,只係兜少上葵入面堆屋邨屋苑,咁936A存在意義係邊?
早排我係經常見到1945左右先返到梨木樹,即係行咗成個半鐘,對梨木樹吸引力依然欠奉

據聞原先都係建議cut咗佢開936B(即係我講既936X),只係未出到台

當然,你個方案因為停咗正線936下繁一個鐘要搵936A填返四小龍真空(先前遺忘咗呢點)
咁就合理解釋到你要936A保留及加班,但唔代表對荃葵呢邊有用
若果唔係顧及上路真空埋一份,反建議936A(或改名做936P)碧海藍天後左轉泓景臺直入葵涌道全程飛橋,首站和宜合道運動場
咁936X回程就唔使開

綜合返你既方案,假設936唔開果一個鐘可以轉移到935回程加班(及改回中圖起載,無需要入埋棉花路)
對上葵呢邊可以接受,但對梨木樹果一邊受益唔大(無明顯提速),而每一邊亦都少咗班次
計返條數你個總班次數目同原有(935+936+A)一樣夾埋8班,無多無少
亦因為分薄咗原有936班次令到抽無可抽,咁無論開936X定或者上面我新講開936P都要另搵資源先做到

本身我諗法係936照開但抽一部車,連同936A果一部改開936X
而935就自己額外加班
睇返935(936B)班次上我無你咁吸引(有4班),936亦繼續無效率
回程呢到暫時我buy你呢套
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2022-2-4 06:25 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-2-3 07:24
半滿可能係多啲人/冇同安蔭車拖卡嘅班次了
之前個人所見石籬上到1/4滿,  之後大半滿落葵涌道
即然班客揀行 ...

半滿係講緊未同安蔭車相遇前
或者近呢兩年因為疫情少咗人座唔奇

個人認為係可以抽走一班起兩班止,但絕不可以全cut石籬車
上年試過搭936A頭車未上石籬前已經接近座滿
石籬呢邊唔好話揀位,分分鐘連位都無得座要企
計埋下面雍雅軒/寶星因素係有保留既必要
而且尤其雍雅軒本身係正門口就有車仲要有位座你估人地嘈唔嘈?

936A石圍角果兩班取消,轉做936X
變相全部A仔統一梨木樹開,935 cut出黎果班加落呢到
當然最好搵多部車加落黎維持返936A總班次5班
(東鐵過海減紅隧線車唔係無呀?)
或者調返轉諗,現有5班A仔全部縮短統一梨木樹開
936X就用935 cut出黎果部再加出面紅隧車搵一部黎做
GW4866 發表於 2022-2-4 07:26 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-2-4 01:50
觀感上的確係935優勝,但石籬計,實際行車時間936應該同935相若,但936有幫35A清客的屎忽數作用。石蔭同安 ...

長廣客就留返比31B/32/35A/36B自己做返啦,無謂用過海線埋單
論穩定性936唔夠935黎

.
.
.
中間呢段回應見#12,唔重覆
先前回回下遺忘咗樓主將936停開一個鐘
因本身我前設仲有936係到

936開左個頭冇得唔做碧海藍天,而成個下午至晚間都有936去西九龍,冇理由1800-1900特登空左一段時間冇車去西九同華員邨,所以936會唔會行完西九龍同青公上路之後,連和宜合道都唔入,行 華員邨>業成街>屏麗徑>昌榮路>和宜合道運動場 去返 梨木樹,盡量拉直少少,開30分鐘一班,比多班車935,谷到上15分鐘一班做上葵好過?

特別回一回呢段
你應該係講緊936A?同時段停咗936
上路直接剷落昌迴我岩岩都有諗過,可能比宜家936A快多5分鐘左右
咁你意思935加到5班,936A就3班?個問題又去返碧海藍天減得太多班

上繁單靠梨木樹同石圍角夠唔夠客葵涌道直出我唔敢講,會唔會穩陣少少,936X行返華員邨同碧海藍天執客會好啲? 即係 和宜合道運動場>昌榮路>屏麗徑>石英徑>業成街>華員邨 咁樣出,四小龍又唔會投訴少左班次,亦至少可以確保開到2班夠客,同埋九巴都會樂意咁做,同時可以補返雍雅軒果邊,假設抽走左935石籬車之後,936A又上左去石俊樓的真空。

936A去程班次及分配問題見#13

936X係要搶返石圍角直接行落去搭鐵客同梨木樹36M轉鐵客
驚唔夠客就改做開936P,運動場後全程飛橋去碧海藍天執客再上公路

同時雍雅軒/935石籬車問題亦係見#13,基本上無可能全cut

最後想講,全日分拆真係唔夠資源,全日各40分鐘一班,點都差過20分鐘一班一線走天涯的,有資源分拆相信九巴會全日左934A先,都唔會玩935+936全日化。

唔...我想講本身935係有6部掛牌車
東鐵過海後執執堆柯打應可解決
爭在混吉比唔比做埋935全日
宜家我暫時期望唔大,無諗了
最多話睇下點修改或簡化現有936走線
 樓主| KW2523 發表於 2022-2-4 07:27 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2022-2-4 06:25
半滿係講緊未同安蔭車相遇前
或者近呢兩年因為疫情少咗人座唔奇

由5班加到8班總會分散咗客減低上座率, 或者好似2076版友建議中嘅936X咁行外圍吸走梨木樹客都有相同效果

不過我承認低估咗載客容量問題, 武肺之後載客量跌到返10年前水平, 即使係一般認知中嘅密車大線都好 企人頂閘都變得好罕見, 變咗習慣好少考慮呢一點
2076 發表於 2022-2-4 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2022-2-4 07:26
長廣客就留返比31B/32/35A/36B自己做返啦,無謂用過海線埋單
論穩定性936唔夠935黎

1. 去程
其實重點始終都係果4班石籬935點樣分配,先至最合乎乘客利益。
首先1班分畀935安蔭車,推到上7分鐘一班,應該就大家都認同,始終要補返石蔭的班次,同埋可以改善現時安排拖卡的問題。
剩返3班車,因為宜家936A石籬都未必有位坐,全部畀晒936A梨木樹車應該過唔到石籬同雍雅軒。反而會唔會開2班936P,石籬起載,停石英徑、上路、碧海藍天,咁樣對石籬同雍雅軒來說又有位坐又快過935,剩返1班加畀936A梨木樹車。
而936A石圍角車就大家都認為可以提速,我就覺得呢兩班改做936X,行返昌迴、屏麗徑、石英徑、上路、碧海藍天,一來補返雍雅軒有4班車(2班936P、2班936X),二來可以用碧海藍天客填滿部車,咁樣重組碧海藍天就有8班車,吸引力應該再上升。
2. 回程
如果冇新資源,3班936X行碧海藍天、上路、昌迴,5班935掃晒成個北葵,係比4+4理想,始終回程碧海藍天要比北葵價本身唔算多人搭,半放棄碧海藍天/梨木樹/石圍角,谷密走線靚的935,會吸引多啲上葵居民。而如果有資源多,4+5會比較合理。另外咁樣拆935+936X,其實長遠有更多資源的話,延長拆線時段可以沿用呢個拆法。
3. 微調936
在可見將來都仲係一條936走天涯的情況下,點樣修改會對居民較為理想呢?
A) 去程安蔭之後行大白田街直落大隴街總站,咁樣梨木樹同石蔭快左,但遠離和宜合道,班客未必肯行過去梨木道/大隴街上車。
B) 回程改行海達邨,唔去海盈邨,咁樣車程冇乜分別,但海達邨站位可以做埋海盈邨,但掉返轉唔得。
C) 回程改跟40P,唔入北葵涌街市,改停石蔭邨,咁樣梨木樹車程快5分鐘,但可能倒走小段和宜合道客。

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
KW2523 + 3 + 10 精闢見解

查看全部評分

GW4866 發表於 2022-2-5 03:18 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-2-4 14:30
1. 去程
其實重點始終都係果4班石籬935點樣分配,先至最合乎乘客利益。
首先1班分畀935安蔭車,推到上7分 ...

1)去程
你未解決到雍雅軒人地本身係正門口有車搭既問題
我以前諗過你類似走線,係直接雍雅軒起載上石籬,然後跟936A出去,no.照用返936A
問題到石蔭東邨同石蔭路/街市,由10班跌到得7返班,加上936A掟返落和宜合道直行,要睇果邊反彈大唔大,仲要全區會唔會覺得變相進一步益咗四小龍
同時,無論你既行法定我個行法都有機會同正班936A撞埋一碟

2)回程
5班935+3班936A我呢邊緊歡迎
問題係碧海藍天該時段夾埋原有6班車,減到得返一半會唔會過份咗d

3)A
同40P個建議一樣提過好多次咁行,同時係石籬社區會堂(即金花/759對面)加站,吸納怡勝花園至石宜路一帶私樓及工商
石蔭方面有諗過取個平衡點唔行東邨,改行童子街停小巴站(即商場門口側),半條石蔭路同石蔭邨合理步程,東邨就可經商場通道落黎
正常黎講入街市就食得最正,但唔想入去兜圈拖慢車程,而且石蔭路日間易受交通阻塞
B
基本上無得救
其實初開936回程時就係你所講咁行,後來認為太多燈唔暢順而改行宜家呢個行法
至於海達邨設站,要等新總站啟用移走路邊臨時總站先停得,否則入咗去只能左轉走(36A改循環同樣呢個問題而hold住)
除非你只係諗住停前一個站既"東京街西"
C
無意見