hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 百佳超級市場分店消息
開啟左側

百佳超級市場分店消息

JX9097 發表於 2022-3-10 11:07 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-3-10 02:24
我反而覺得百佳搞到個 Brand 太亂。
直接中價位叫晒 Fusion 同 Taste 咪算,留超級廣場仲咩?

超級廣場係喺未有Fusion/ Taste年代嘅產物(?)
嗰時應該只有超市同超級廣場
係後期又一城開第一間Taste(應該係太古唔想開「百佳」)
先慢慢再細分唔同定位嘅舖

依家百佳個款都係屋邨舖開百佳
商場舖就開其他brand
試圖分番開屋邨定位同商場定位
JX9097 發表於 2022-3-10 11:10 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2022-3-10 07:43
反而牛奶公司好似冇咁多「升級」

都唔係
牛奶公司都有唔少品牌

- 惠康
- Market Place (前稱Jasons. Food & Living)
- Market Place by Jason
- Jasons Ichiba
- 3hreeSixty
- Oliver's

其實仲有已經執哂嘅「平記超級市場」
 樓主| User12345678910 發表於 2022-3-10 11:45 | 顯示全部樓層

傳聞:百佳好運中心店會在商場裝修後在停車場電梯附近以Taste名義重開,現時百佳及其他舖位會開Donki。
winningmok 發表於 2022-3-10 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2022-3-10 11:45
傳聞:百佳好運中心店會在商場裝修後在停車場電梯附近以Taste名義重開,現時百佳及其他舖位會開Donki。 ...

唔知全場大裝元氣會唔會趕走呢?
jpoon 發表於 2022-3-10 12:27 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-3-10 02:24
我反而覺得百佳搞到個 Brand 太亂。
直接中價位叫晒 Fusion 同 Taste 咪算,留超級廣場仲咩?

咁房署仲有啲商場,有舖位指定租畀「超級廣場」嘅,例如皇后山
(講開皇后山,間超級廣場準備緊裝修,唔知係邊間做呢)
http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| User12345678910 發表於 2022-3-10 13:25 | 顯示全部樓層
winningmok 發表於 2022-3-10 12:09

如果執就要行到去Homesquare(前稱:新城市中央廣場)
 樓主| User12345678910 發表於 2022-3-10 13:27 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-3-10 12:27
(講開皇后山,間超級廣場準備緊裝修,唔 ...

可能會因為咁而整間叫Fusion超級廣場,當年都係因為又一城而整個新品牌
JX9097 發表於 2022-3-10 13:58 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2022-3-10 13:25
如果執就要行到去Homesquare(前稱:新城市中央廣場)

藍店,不了
dennis28a 發表於 2022-3-10 16:21 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-3-10 12:27
(講開皇后山,間超級廣場準備緊裝修,唔 ...

房署比百佳機率一向稍高,之不過而家多左建華。
除非皇后山今次百佳同建華又聯手。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2022-3-10 16:23 | 顯示全部樓層

winningmok 發表於 2022-3-10 12:09

趕走有幾奇,反而壽司郎傳左好耐都仲未係沙田區內出現。
惡意回復是不道德的行為。