hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 城巴機場快線-迪士尼及欣澳種草車輛
開啟左側

[即日快報] 城巴機場快線-迪士尼及欣澳種草車輛

dennis28a 發表於 2022-2-14 02:15 | 顯示全部樓層

當初善水唔識做生意姐,
其實當時同政府講包左用黎做亞博同竹篙灣隔離醫護、員工專線咪得囉。
惡意回復是不道德的行為。
KE7066 發表於 2022-2-14 07:03 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-2-13 21:57
E23/E23A經常出Cityflyer,如果要投訴一早投訴左

家陣得 E23 一組線咩

好耐之前 E22 未批 12 米 8 試過市區頭車派 Flyer 大整蠱,九龍灣已經企人黃大仙唔洗上,你估日日都係咁會冇人投訴呀?

AtrHenu 發表於 2022-2-14 08:49 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-2-14 00:42
如果嗰堆Flyer行960, 968,咁輪到V6P生草,P960/P968可以摺得

尿水話點會飛人借俾對家行960,968,673,E36,倒不如留嚟行962,967,969特更和E23A,E11B全線免費升級(甚至拿去行皇后山,54區,啟德)都好過借俾你.
AtrHenu 發表於 2022-2-14 09:00 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2022-2-14 07:03
家陣得 E23 一組線咩

好耐之前 E22 未批 12 米 8 試過市區頭車派 Flyer 大整蠱,九龍灣已經企人黃大仙唔 ...

E22派飛人個Case係因為兩繁時段用80系先俾人丙啫,但E23通勤客流與E11做法一樣加上現時主要得返堆東涌客為主(加上又無人出聲)所以屎水咪繼續派大量飛人.
btw,講到尾飛人二部應該將部份種草車與對家大快活一樣拿嚟全線俾E線升級,之後將6501-6520改為行962/7/9系套63系俾市區流水線,117,606,788用並改為留最舊歐四車擺到湯先致得而唔係求其將堆有價值的flyer生草種花.
kitarolo 發表於 2022-2-14 09:08 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-2-14 02:15
當初善水唔識做生意姐,
其實當時同政府講包左用黎做亞博同竹篙灣隔離醫護、員工專線咪得囉。 ...

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=2134048

雖然唔係話非專抵或唔抵幫
如果部雙層載得嗰廿幾個客
甚至更少,效益係非常之低
kitarolo 發表於 2022-2-14 09:17 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2022-2-14 09:00
117,606,788用並改為留最舊歐四車擺到湯先致得而唔係求其將堆有價值的flyer生草種花

後果可能係歐四車擺到零件
停產,唔退都唔得,到時唔夠車用
善巴好難再每部車幾百萬咁再買

社會可以谷針,可以有其他措施,
問題係暫未見終點,或說無退場機制
toby_tl10 發表於 2022-2-14 12:11 | 顯示全部樓層

一方面封咗廿幾部車,另一方面2020年7月至今幫22部B8L出牌。應該唔好幫新車出牌,學九巴龍運咁,將專二啲車借畀專一,可以直接借呢批80XX 68XX,或者豪華車放落E線,借65XX 85XX。不過唔知咩原因做唔到

未出牌嘅車種草好過出咗牌嘅車種草
To infinity... and beyond
kitarolo 發表於 2022-2-14 12:20 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-2-14 12:11
一方面封咗廿幾部車,另一方面2020年7月至今幫22部B8L出牌。應該唔好幫新車出牌,學九巴龍運咁,將專二啲車 ...

另帖講緊按車輛數目批出津貼
問題係牌照生效嘅車才計算在內?
proschebus 發表於 2022-2-14 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層
點解北區要出新B8L唔善用呢堆車,出咗牌就有18年大限,變相呢批車浪費咗,城巴會唔會整番呢批車比屯門54區用,用豪華車行打響個朵都好
kitarolo 發表於 2022-2-14 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層

proschebus 發表於 2022-2-14 17:01

城巴會唔會整番呢批車比屯門54區用,用豪華車行打響個朵都好

無得打啦
政府考慮緊用54區公屋做
隔離設施,類似當年火炭駿洋邨