hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【東鐵GPS車速影片】2022年2月12日提速試驗時間表(紅磡- ...
開啟左側

【東鐵GPS車速影片】2022年2月12日提速試驗時間表(紅磡-上水)

Oliver_ME16 發表於 2022-2-15 11:56 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2022-2-13 22:02
1. 旺角東去紅磡未縮表,現在該段車速車速只有黃頭年代的一半,行多兩至兩分半鐘。
2. 黃頭年代每個站的d ...

仲有一樣,當年好多時黃牌120佢地真係行足120,埋站落逼力亦好多時好盡先落,唔會好似而家有咁長buffer zone

記得當年北行入大埔墟好多時都係過左黃宜滘先一野拉到落底
我...
東東子 發表於 2022-2-15 13:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Hisui 發表於 2022-2-15 10:33
佢係唔包超速保護 但你落斜左灣
你夠唔夠膽用130公里衝落一個限速100既灣? 係唔係想林村河見呀?
...

個隻灣linespeed係120,依家行100只係嘈音TSR
 樓主| tonyng 發表於 2022-2-15 13:57 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2022-2-15 11:56
仲有一樣,當年好多時黃牌120佢地真係行足120,埋站落逼力亦好多時好盡先落,唔會好似而家有咁長buffer zone
...

係,不過黃宜凹近公路橋底在ATP年代(1998年左右)種咗個Line speed 100落去,變咗宜家TGMT就算大埔滘至黃宜凹扯到115,都要先落一落去100,再一brake入站。
轉咗TGMT後,R-train埋站減速個curve已經回復當年黃頭高速入站的「雄風」,例如大埔墟入站速度大約76-77km/h,唔會再好似先前TBL咁慢慢低Brake rate埋站。
1181174166 發表於 2022-2-15 16:44 | 顯示全部樓層

Hisui 發表於 2022-2-15 10:33
佢係唔包超速保護 但你落斜左灣
你夠唔夠膽用130公里衝落一個限速100既灣? 係唔係想林村河見呀?
...

我唔夠膽啲老師傅夠咪得
60嘅彎開100都聽過
LH797 發表於 2022-2-15 16:45 | 顯示全部樓層

3094 stock's accleration = 0.5ms^-2, deceleration = 0.88ms^-2

Time to achieve the target speed of 130km/h (i.e. 36.1m/s)
(Suppose the train has an uniform accleration)
= 36.1/0.5
= 72.2 s, travelled 1300 m

Time for deceleration from 130km/h=36.1/0.88
=41.0s, travelled 740m

Distance between TAP and FAN: 7420m

康樂園隔離嗰個彎位半徑夠大, 絕對可以用120飆過去
就算佢起步再慢少少, 都係有能力上到130甚至140

Kelvin15190 發表於 2022-2-15 17:28 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2022-2-15 16:45
3094 stock's accleration = 0.5ms^-2, deceleration = 0.88ms^-2

Time to achieve the target speed of 1 ...

但問題是列車加速時不是一直不斷加速,直到指定速度,需要分階段加速,例如20->50->70->90->110,還有在那段就算開到130km/h也不會快到多少,但因而造成的額外電力和維修開支也不少。你那種就算行車距離只能作初步的估算。
perge movere
LH797 發表於 2022-2-15 19:05 | 顯示全部樓層

Kelvin15190 發表於 2022-2-15 17:28
但問題是列車加速時不是一直不斷加速,直到指定速度,需要分階段加速,例如20->50->70->90->110,還有在 ...
還有在那段就算開到130km/h也不會快到多少,但因而造成的額外電力和維修開支也不少
又未必
我計嘅係閹咗之後嘅減速率,
以前成日都係用MAX spd.+緊急煞車去追delay

喺當年AWS引入之前,
師傅係唔會理呢啲限速,
全憑經驗駕駛

就算分階段加速,
都會喺行到兩公里之前就130
LH797 發表於 2022-2-15 19:11 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2016-2-17 13:45:
講開MLR性能差,不能應付過海段的坡度而買新車,其實之前仲有段故仔,就是龜龜決定買新車之前,
研究過將MLR再翻新及加固車體結構以續命,包括兩個方案:
1. 12卡(4M8T)改為9卡(3M6T),維持原有牽引系統。
2. 12卡(4M8T)改為9卡(5M4T),更換牽引系統至VVVF交流傳動。
記得tony師兄曾經講過MLR翻新計劃,
如果嗰陣唔係決定買新車,
到底MLR可唔可以玩到呢個速度
I20091157 發表於 2022-2-15 20:20 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2022-2-15 19:11

翻新續多十幾年命仲有件維修先算啦
Kelvin15190 發表於 2022-2-15 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2022-2-15 19:11

如果真的拿MLR翻新就唔會有那3卡黃頭,還有就算拿MLR翻新,翻新後的加速度也是欠佳。