hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [疫情限定止血建議]建議整合小客時段新東路線 ...
開啟左側

[疫情限定止血建議]建議整合小客時段新東路線

S3bl430 發表於 2022-2-15 13:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

目的:善用巴士容量,通過減少非必要班車,增加車輛運用效率,節省資源
建議:每日小客時段

建議暫停服務路線:74A,286M,680X,681P
建議早繁後維持1小時1班, 每日晚上8點後暫停服務:72A,85A,85B,89B
建議縮短服務時段,每日晚上8點後暫停服務的路線:72X,73A,80K(連同88K)86A,99,272K,281,285,299X
建議在晚上8點後減班至60-80分鐘一班:74K,76K,79K,94

以下路線暫停服務期間的改動建議:
72X:271繞經旺角,增設富亨往返旺角的短途收費(10.7元), 增設13D,16與271的轉乘優惠(共10.7元)
72A,74A:72維持20分鐘一班,增設與沙田各對外路線的轉乘優惠,增設沙田大埔往返樟樹灘的短途收費
73A:73加密至20-30分鐘一班
272K:272A繞經科學園,增設科學園<>大學站轉乘優惠
85A:增加281A與85轉乘優惠,兩程合共7.2元
86A:86C繞經大圍,增設乙明邨<>長沙灣 7.2元轉乘優惠
80K,88K:開辦88A,愉翠苑往返顯徑, 20-30分鐘一班, 收費依88K
89B:80X延長至大圍站
285:88X增設雙向短途分段收費(沙市<>駿洋:4.5元)和相應轉乘優惠
680X:以673<>大隧馬鞍山線轉乘取代
681P:將1班981P改在銅鑼灣(天后)開出
99:299復活,增設馬鞍山往返西貢短途收費(依99), 299X在此期間暫停服務

另外,建議所有青沙線每晚8點後減班至30分鐘一班, 協調開車時間及到達青沙轉車站(往新界方向)的停站時間,增設暫時停靠點,方便轉乘

歡迎討論
錯字連篇
GU9338 發表於 2022-2-15 18:32 | 顯示全部樓層

現實唔適合搞咁多野
大量線改師傅表都改唔切
臨時改線唔係話改就改 , 而係要重新操車 , 呢度都一大堆人力物力

基本上只有 272K 停駛比較可行
另外反建議停 73 唔停 73A , 道理同停 296A 唔停 296C 相近
唔理價錢牌仲可以停埋 281 (87B 代)
請用文明來說服我。
kmb71k 發表於 2022-2-15 18:45 | 顯示全部樓層
271咁搞好打擾窩打老道客

73 73A非繁時間都好吉下
仲加到20分鐘一班?

281A同85出九龍方向印象中冇共同站點

打搞86C再次入大圍
肯定俾馬鞍山居民鬧到反艇

80X唔經新蒲崗同黃大仙
取代唔到89B
你咁搞法會踢晒啲客落鐵

成份建議只係打搞沙田/大埔/北區
新界西/西北你唔敢搞?
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| S3bl430 發表於 2022-2-15 21:07 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2022-2-15 18:45
271咁搞好打擾窩打老道客

73 73A非繁時間都好吉下

唔搞新西將軍澳係因為唔熟
另外, 我的建議大部份前設係晚上8點後進行

對kmb71k回應:
86C重經大圍會比馬鞍山人罵到反艇? 286C係乜黎嫁
建議73A晚上8點後暫停服務,期間73加班,咁又有問題?

89B依家已經停左8點後服務,又點樣趕客? 九巴已經趕走左批客啦

281A同85出九龍方向冇共同站點,但唔係行唔到, 而且晚上85A客量小, 影響人數亦小

對GU9338 回應:
1. 咁我都明要改師傅表, 要操車, 不過如果細心咁睇,大部份路線改動唔係異想天開, 只係271,88A,299果組會比較複雜
86C加經大圍,272A繞經科學園,個走線改動唔算好大

2. 已加281, 條線客量差到已經被我遺忘

3. 我覺得今次疫情無3個月搞唔掂, 而疫苗護照只會進一步減低街上人流. 唔認為巴士客量大幅下跌係短期既事
錯字連篇
天空之神 發表於 2022-2-16 07:03 | 顯示全部樓層
其實有大老山隧道轉乘
可以推左先

89C 286M 留 286M 比班友做駁腳,89C 收車

82X 84M 留 82X ,去富安叫佢地轉 85M

濱景留返 85X 比佢地唔郁

85M 89D 大動脈唔建議再郁

74D 74X 75X 唔郁

277E 277X 留 277X ,華明轉 273A 273D 70K

青沙本身網絡差少重疊
郁邊條都會無代替品
.
流星☆雨 發表於 2022-2-20 20:10 | 顯示全部樓層
原則上認同要整合,但都有前提(詳見B2)

1. 如果做到定時點,唔反對大部份青沙線開30分鐘班,惟獨是287X開呢個班次會唔會有問題???

2.  個別路線係獨市,沿線亦有一定人口,唔建議縮時或開60分鐘班: 74K(汀角路) , 79K (打鼓嶺/坪輋) , 88K(樂景街)

3. 沙田
85A/85B 開1個鐘1班可能衰過唔開/唔做其他整合改動
89B我會傾向縮短去彩虹 + 30分鐘一班,唔縮時
285如果要減服務,最好搵多一條穗禾線加經駿洋或85延長至駿洋 + 88X往火炭全日改停市中心
286M唔建議暫停服務,影響乘客去大老山轉車,反建議89C非繁及夜晚暫停服務

4. 大埔
271北行加經旺角都幾大問題,如果要削減倒不如南行加經旺角,72X下繁後只做單向
趕客路上 理_得你
brianso198 發表於 2022-2-20 20:24 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-2-15 18:32
現實唔適合搞咁多野
大量線改師傅表都改唔切
臨時改線唔係話改就改 , 而係要重新操車 , 呢度都一大堆人力物 ...

所以我覺得將通宵巴提早服務時間係出路

但呢樣野係應該由新巴城巴做

樓主| S3bl430 發表於 2022-2-20 21:12 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-2-20 20:10
原則上認同要整合,但都有前提(詳見B2)

1. 如果做到定時點,唔反對大部份青沙線開30分鐘班,惟獨是287X開 ...

經過在青沙隧道轉車站多日觀察,晚上287X係開25-30分鐘,客量唔多
某程度上現在晚上青沙線入沙田最多客果條線係286X,但都係坐唔滿

85B非繁接近吉車遊街, 85A大部份路線和鐵路重疊,唔覺得非繁1小時一班和半小時一班有分別

74K,79K沿線有小巴, 1小時1班低地台服務算係咁,
至於88K, 樂景路算係火炭站可以服務的範圍

我個人傾向留89C, 暫停286M服務.非常時期寧願保住直達服務.如果要迫客轉車,點解佢地唔直接坐地鐵?

至於72X和271.作為疫情期間止血措施我覺得仍算可以接受,至於作為長期措施當然行唔通

===============分隔線=============
我覺得九巴可以諗下整合清晨/深夜的巴士服務,尤其是小客既路線
例如早上6點和晚上11點將86C改經大圍+86A縮短服務時間,
影響乘客數量有限而且可以提升資源運用水平,其實可以考慮下
錯字連篇
黑白小王子 發表於 2022-2-21 12:40 | 顯示全部樓層

286M:30分鐘一班既駁腳車? 89C特快好過
86C:同81C/89C一樣,下下經埋沙田大圍,馬鞍山就更加冇人上
85A:改石門/濱景開出,跟85X一樣路線改行大隧,85X飛石門,富豪搭89X大隧轉,82X取消
287D/281E:2部假特快改尖咀特快車
建議濱景橋底改建巴士總站,方便碧濤花園1-3期居民不需走太遠,同時容納更多巴士線,舊巴士總站改做分站方便巴士轉右入石門總站,覺得可行既就推比沙交再同馬鞍山區佬講
tszhinchan3 發表於 2022-2-27 11:20 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-2-20 21:12
經過在青沙隧道轉車站多日觀察,晚上287X係開25-30分鐘,客量唔多
某程度上現在晚上青沙線入沙田最多客果條 ...

你搞清楚好D喎!89C要經石門,點比馬鞍山「直達」觀塘?

你話馬鞍山可以搭286C,咁去石硤尾白田果D就唔洗理?